Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4185
De la 07 Ianuarie 2003
111179513

Investiţii care-şi caută stăpânul

  • Ioan Rotundu
  • 21 May 2006, 23:00

Începute înainte de 1989 sau după 1990, unele investiţii au rămas nefinalizate şi până în prezent. Finanţate din bugetul naţional, aceste investiţii au rămas în paragină, nu datorită sărăciei care ar fi bântuit bugetul României, ci mai degrabă ca dovadă a incompetenţei celor care au condus şi conduc judeţul nostru. Astfel de investiţii, fie sedii de unităţi administrative sau lăcaşuri de cultură, pot fi văzute rânjind a incompetenţă în principalele oraşe ale judeţului. M-am oprit asupra investiţiilor aflate în directa coordonare a Ministerului Culturii, care sunt şi cele mai vechi. Mă refer la acele resturi de fundaţii ce se vor viitoare case de cultură.
Fără doar şi poate cea mai relevantă rămâne construcţia din centrul civic al municipiului Dorohoi, veche de cincisprezece ani de zile, ajunsă la cota zero şi îngheţată la acest nivel. Pentru că lucrarea a ajuns numai la nivelul parterului, ceea ce se vrea a fi subsolul clădirii a devenit un fel de WC public pentru ţiganii din zonă. Nu sunt rare pentru dorohoieni imaginile groteşti, de tipul umorului negru, când pot fi văzute ţigăncile ridicându-şi poalele în cap şi făcându-şi nevoile fără nici un fel de jenă. Uneori gestul, pentru ele devenit firesc, este însoţit de huiduielile câte unui privitor curajos. Ca această investiţie să fie finalizată, ar trebui alocate peste 100 miliarde lei vechi. Ultima speranţă a dorohoianilor de a vedea sfârşită construcţia acestei case de cultură s-a năruit în perioada cât l-au avut ca senator PSD, mandatul 2000 – 2004, pe concetăţeanul Nelu Pujină. Când Pujină a fost validat senator, dorohoienii au răsuflat uşuraţi. Ei vedeau în proaspătul ales forţa politică necesară să intervină pentru rezolvarea principalelor probleme edilitare ale Dorohoilului. S-au înşelat amarnic, pentru că în perioada cât Pujină s-a bucurat de mandatul de senator, pentru dorohoieni nu s-a schimbat nimic. Actuala conducere a judeţului, fie de la nivelul Instituţiei Prefectului sau a Consiliului Judeţean, n-a mai adus în discuţie soarta acestei construcţii. Poate că nici nu ştie de existenţa ei.
Mai la nord, în Darabani, puteam vedea o altă investiţie dintre zidurile căreia se ridică aburii incompetenţei (foto 1). Chiar în faţa sediului primăriei s-a început a se ridica construcţia unei case de cultură ce se vrea modernă. S-a ajuns până la parter, după care, de aproape zece ani nu s-a mai adăugat nici măcar o mistrie de mortar. Ajuns prin zonă, fostul senator de Botoşani, Octav Cozmâncă, s-a lăudat către dărăbăneni că va aloca fonduri ca fundaţia în cauză să fie reproiectată drept bază pentru blocul unor locuinţe sociale destinate tinerilor din oraş. Au trecu şase ani de atunci, fără ca fostul senator să-şi mai aducă aminte de promisiunea făcută. În ce priveşte conducerea PSD Botoşani, nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu-i miroase, cu toate că primarul Darabanilor, Cornel Aroşoaie, le este pion de bază. Nu m-aş mira, ca în caz de alegeri anticipate, chiar cei din PSD să iasă în faţă, strigând din toţi bojogii, pozabojogii, că dacă vor fi votaţi vor ridica în buricul oraşului mândreţe de casă de cultură. Au mai făcut-o şi sunt în stare s-o mai facă.
Coborându-ne mai spre centul judeţului, musai trebuie să trecem prin oraşul Săveni. Şi aici, în plin centru, ne întâmpină alte ruine ce se vor a fi numite casă de cultură (foto 2). Lucrarea a îngheţat tot la cota zero. Primarii s-au succedat unii după alţii vreme de trei mandate, numai la investiţia în cauză nu s-a mai mişcat ceva. Primarul social-democrat Cojocaru i-a predat borta din pământ acoperită cu beton colegului democrat Dumitru Roşcăneanu care i-a predat-o actualului, tot primar democrat, Traian Romaniuc. Ruinele din centrul oraşului Săveni au devenit atât de familiare localnicilor, încât dacă s-ar schimba ceva ar stârni mare mirare. În preajma investiţiei, nu cu mult timp în urmă, şi-au avut sediul biroului parlamentar fosta deputată PSD Viorica Afrăsânei, fostul senator PRM Dumirtu Codreanu iar în prezent deputatul democrat Radu Drăguş. Şi ei au trecut sau mai trec pe lângă mastodontul din beton armat, fără a-şi fi manifestat vreo curiozitate.
Pentru că de la primarii oraşelor în cauză mi s-a spus că aceste investiţii nu le aparţin, ele fiind în portofoliul Ministerului Culturii, am încercat să aflu, la nivel de judeţ, cine ar mai avea vreo responsabilitate în acest sens. Firesc, mi-am îndreptat atenţia către Dana Petrariu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Botoşani. Aşa am aflat că Ministerul Culturii nu mai alocă bani pentru investiţiile noilor case de cultură începute. Ministerul alocă fonduri doar pentru refacerea clădirilor de patrimoniu. „Nu cunosc nimic legat de continuarea investiţiilor la casele de cultură începute, Direcţia noastră neavând vreo competenţă în acest sens. Nici nu ştiu cui i-ar reveni responsabilitatea la nivel de judeţ. Cred că problema ar trebui preluată la nivelul primăriilor locale, ca beneficiare a acestor investiţii” – este de părere directorul Dana Petraiu. Aşadar, aceste investiţii n-au la ora de faţă nici un stăpân, cum nici o instituţie a statului la nivel de judeţ n-are vreo responsabilitate. De la nivelul Consiliului Judeţean Botoşani, vicepreşedintele Marcela Lozneanu a afirmat că problema intră în competenţa primăriilor locale şi că în acest an, ca şi în anii anteriori, nimeni n-a alocat nici un ban pentru continuarea acestor construcţii. „Există vehiculată informaţia că s-ar putea ca printr-un program guvernamental să fie rezolvată şi finanţarea acestor investiţii” – crede vicepreşedintele Lozneanu. Noi am verificat şi această informaţie, iar programul guvernamental în cauză vizează casele de cultură deja aflate în stare de funcţionare şi care urmează a fi reabilitate. Altfel spus, avem începute prin judeţ nişte investiţii ce valorează multe zeci de miliarde de lei vechi, fără ca de soarta acestora să mai răspundă cineva. Rămase în paragină de peste zece ani de zile, construcţiile în cauză se ruinează tot mai accentuat. Judeţul are zece parlamentari, printre ei numărându-se şi senatorul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii. Oare pentru ce i-am votat?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Semnături pentru votul uninominal şi pentru destituirea unor miniştri
Romanul de dragoste al lui Saddam Hussein
Cel mai bun punctaj obţinut vreodată de România la Eurovision
Horoscop
Comentariu la comentarii (LXXXII)
Ioan Rotundu
Oraşe doar cu numele
Ioan Rotundu
Magicianul Prefecturii
Întâlnire cu istoria la conacul Miclescu
Marele trofeu de la Bucecea a plecat în Republica Moldova
Veşnica nemulţumire a cadrelor didactice
Programe de vecinătate cu Moldova şi Ucraina
Comisie de cultură pe lângă Primărie
Mâncărimile viceprimarului Puhăcel
Campanie de prevenire a consumului de alcool
Invitaţie la discuţii
Primarul Marcu a divorţat de Becali
Hâra politică abandonată la Adăşeni
Gripa aviară a pus APM-ul pe verificări
Premii Europene pentru iniţiative antreprenoriale
Au scăzut vânzările la carnea de pasăre
Ghinionul contrabandiştilor
Criminal arestat după o lună
Un rest de ţigară l-a costat câteva milioane
Legea parului domneşte în Botoşani
Fluturaşii poliţiştilor de proximitate
Judeţul a scăpat de problema deşeurilor de pesticide
Sărbătoare folclorică a elevilor botoşăneni
Manifestări de Zilele Şcolii Nr. 8 “Elena Rareş”
Simpozion pe tema dialogului pentru diversitate culturală
Şedinţă CJ cu puncte importante pe ordinea de zi
Noi paşi în programul de alimentare cu apă din Siret şi Prut
Conducerea PD nu a discutat despre o eventuală remaniere
Au început să se caute inginerii, asistentele medicale şi sudorii
PSD va propune o subvenţie de patru milioane de lei pentru un hectar cultivat
PNL susţine că PSD a politizat subiectul gripei aviare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă