Scumpirea medicamentelor este dată ca o certitudine, urmând să devină realitate peste mai puţin de două săptămâni. Cu toate nemulţumirile exprimate de asociaţiile bolnavilor din România, calendarul scumpirilor din farmacii nu se schimbă.
Atât medicamentele de pe lista medicamentelor compensate, cât şi cele pentru care nu se acordă compensare, de import, vor deveni mai scumpe. Este consecinţa cursului valutar, spun farmaciştii. Prin legea bugetului de stat, cursul de schimb s-a stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei, cum fusese prevăzut în actul normativ din 2009. Pentru că o mare parte a medicamentelor de pe rafturile farmaciilor sunt din import, preţurile vor fi calculate la cursul de 4,25 lei pentru un euro.
Pentru că instituţia de asigurări de sănătate suportă un anumit procent din preţul medicamentului, diferenţa este suportată de asiguratul de sănătate. Anul acesta a mai fost o scumpire la medicamente, de la 1 ianuarie, care a trecut aproape neobservată, însă. A fost la câteva produse româneşti. Nu a fost însă o majorare semnificativă, dar se pare că a fost importantă pentru producătorii români, care au obţinut de la Ministerul Sănătăţii acordul majorării de preţ, explică o asistentă de farmacie.
În Catalogul Naţional al medicamentului sunt înscrise aproape 5.050 de medicamente cu preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Circa 3800 sunt medicamente străine şi doar 1230 sunt medicamente româneşti, aşa că scumpirea din luna aprilie nu va trece neobservată. Diferenţa de preţ va ajunge până la 10%-12%. (Doina Marcu)