Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15891
De la 07 Ianuarie 2003
112766242

De ce se voia ca justiţia să ne interzică publicarea de noi informaţii

Escrocherie camuflată de Dan Radu sub uniforma poliţistului de frontieră

  • Zoe Zlata - Ioan Rotundu
  • 28 March 2021, 14:10

O sursă extrem de bine informată din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi ne-a atenţionat că „în perioada martie 2012 – martie 2016 agentul de poliţie Dan Radu a beneficiat de decontarea chiriei în sumă de 19 mii lei pe motiv că a stat în chirie într-un imobil din satul Oroftiana – Botoşani. În realitate el n-as fost chiriaşul cetăţeanului Gheorghe Palamariu, deci a decontat o chirie fictivă. Doi poliţişti din cadrul ITPF Iaşi, care au cunoscut această situaţie, au fost puşi să plătească prejudiciul creat de Dan Radu.”
Pornind de la această informaţie sumară şi cu multe necunoscute am procedat la efectuarea investigaţiilor care să ne conducă la aflarea adevărului. Aşa am aflat că Dan Radu este agent de poliţie de frontieră în cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, Sectorul Dorohoi (foto), şi că este liderul de sindicat al poliţiştilor din această structură.
Am mai aflat că el a avut în perioada vizată activitate de pază a frontierei pe raza satului Oroftiana, comuna Suharău, începând cu anul 2011. O deplasare la Oroftiana pentru a fi contactat Gheorghe Palamariu s-a soldat cu un eşec, omul fiind internat în spital. Cetăţenii cu care am stat de vorbă mi-au confirmat faptul că Dan Radu, poreclit „Ursulică” datorită masivităţii sale corporale, a fost chiriaşul lui Palamariu dar că acum ar fi cumpărat imobilul închiriat, informaţii care contraziceau, aparent, informaţia primită de la sursa noastră din ITPF Iaşi.
Uzând de drepturile conferite de prevederile Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, ne-am adresat conducerii ITPF Iaşi şi celei de la STPF Botoşani pentru a ne confirma sau infirma dacă Dan Radu a prejudiciat instituţia prin a deconta chirie în condiţii nelegale şi dacă acel contract de închiriere a fost legal încheiat.
La solicitările noastre, ITPF Iaşi, cu adresa nr. 286006/4.03.2021 ne-a răspuns în bătaie de joc că informaţiile solicitate nu ne pot fi oferite deoarece ele intră sub incidenţa Regulamentului de protecţia datelor personale. La copie a venit şi răspunsul STPF Botoşani, după ce am revenit cu un nou mail: „În data de 9.03.2021 am primit din nou mailul dumneavoastră cu privire la aceeaşi solicitare, însă vă informăm că răspunsul îl aveţi pe adresa de mail din data de 5.03.2021”
Două răspunsuri obraznice şi în dispreţul dreptului cetăţeanului de a fi informat cu aspectele legate de gestionarea banilor publici şi de activitatea frauduloasă a unor funcţionari publici plătiţi din banii contribuabililor. Informaţiile solicitate de noi nu intrau sub incidenţa regulamentului invocat, ci vizau existenţa unei pagube creată de un angajat al instituţiei.
O altă intervenţie a noastră a fost la Primăria Suharău pentru a ne confirma dacă Dan Radu a devenit proprietar de imobil prin cumpărare de la Gheorghe Palamariu şi dacă, anterior, a existat un contract de închiriere între cei doi. Extrem de operativ, cu adresa nr. 1517/11.03.2021, primăria ne-a răspuns că Dan Radu nu este cetăţean al comunei Suharău şi că „Nu deţinem informaţii sau date despre cele solicitate , întrucât contractele de închiriere nu se înregistrează la unitatea noastră, acestea fiind în evidenţele A.N.A.F.”
Nu ne-am dat bătuţi şi am solicitat relaţii şi de la ANAF Botoşani. Răspunsul primit cu nr. 1004/16.03.2021 ne-a lăsat mască. În răspuns sta scris negru pe alb că „datele solicitate de dumneavoastră se încadrează în prevederile art.12 al. „informaţiile cu privire la datele personale” – informaţii care se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, conform Legii 544/2001 enunţate.”
Informez conducerea ANAF Botoşani şi pe această cale că eu sunt unul dintre cei doi botoşăneni care au fost instruiţi pe banii Guvernului Canadei cum să aplicăm prevederile acestei legi în relaţia „administraţie – presă” şi că am respectat ad literam cele însuşite în cadrul acestei instruiri. Noi nu am cerut datele personale pe care oricum le aveam, ci doar confirmarea sau infirmarea existenţei unui act public cum este contractul de închiriere şi dacă s-a plătit impozitul pe chirie aferent. Birocraţii din instituţia ANAF Botoşani doar muncesc, nu gândesc!
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul săptămânii 22 – 28 martie 2021
S-a găsit „doctor” care să-l lecuiască pe impostorul Nechifor de banditisme
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: Injecţia la mort
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
De ce tac finul şi naşul în privinţa peştelui şi apei din iazul Dracşani?
Ioan Rotundu
Tudorel Toader face jocurile partidului pro-rus ȘOR la Orhei
Magistraţii cinstiţi refuză superimunitatea oferită de UDMR
Ioan Rotundu
Cum poliţiştii Florin Zlate şi Dan Radu au compromis imaginea SNPF
Ioan Rotundu
Dosarul zilei Vocea Basarabiei de acum 103 ani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă