Ştiut fiind faptul că majoritatea în Consiliul Judeţean este reprezentată de social democraţi, formaţiune din care face parte şi şeful CJ Constantin Conţac, dar şi că liberalii au anunţat că vor vota pentru suspendare, e mai mult decât probabil că Felicia Mihai va fi sancţionată.
„Nu putem tolera la infinit un director care face ce vrea şi când vrea. Sunt prea multe cazuri de copii fugiţi din centre şi chiar decese. În cazul fetei de la Dorohoi, minora s-a întâlnit cu băiatul chiar în centru. Fata a cerut îngrijitoarei certificatul de naştere ca să se căsătorească. Îngrijitoarea nu a luat nici o măsură, a discutat doar cu fata, fără a anunţa mai departe”, i-a informat pe consilieri, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.
Acesta a sesizat că sunt nereguli şi în privinţa aprovizionării centrelor. „Propun o suspendare din funcţie pentru 45 de zile până la definitivarea cazului. Îi plătesc eu salariul Feliciei Mihai dacă se va dovedi că nu e vinovată şi eu am greşit”, a subliniat Constantin Conţac. Consilierul judeţean democrat, Viorel Alexandru, reprezentând grupul democrat a specificat că situaţia este destul de gravă la DGASPC Botoşani, dar aceasta nu e nouă şi ar trebui luate la răspundere şi autorităţile de la „vârf”.
„Această problemă de suspendare ar trebui să înceapă mai de deasupra Direcţiei. Nu putem să ne transformăm în Tom Degeţelul. De ani de zile sunt probleme acolo. Înclin să cred că asistăm mai degrabă la o răfuială personală între vicepreşedintele Dorin Ciuştea,, domnul Conţac şi indirect cu conducerea Direcţiei. Până acum toate au fost bune şi frumoase şi dintr-odată gata”, a precizat Viorel Alexandru. Din punctul său de vedere trebuie realizată o analiză mult mai

Secretarul judeţului, Marcel Bejenaru a informat asistenţa că nu sunt îndeplinite condiţiile legale ca directorul DGASPC să fie suspendat din funcţie în şedinţa de faţă fiindcă nu a fost informată Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi nici nu este întocmit un proiect de hotărâre care să cuprindă un raport de specialitate. „S-a făcut o propunere care trebuie concretizată într-o hotărâre ce trebuie transmisă inclusiv la Agenţia Naţională. În plus avem nevoie de raportul de specialitate al comisiei de specialitate. Acestea nu sunt încă făcute”, a precizat Marcel Bejenariu.
Directorului DGASPC nu i s-a mai dat dreptul la cuvânt din lipsa timpului. În urma şedinţei aceasta a declarat că în toţi cei zece ani a acţionat în litera şi spiritul legii. „Am dorit în plenul şedinţei să subliniez că am acţionat în toţi cei zece ani în litera şi spiritul legii. Toate controalele Curţii de Conturi au dat descărcare de gestiune şi au considerat că am acţionat corect”, a precizat Felicia Mihai.
Consilierilor li s-a prezentat şi un memoriu venit din partea tânărului Paul Gorban, absolvent al Facultăţii de Filozofie din cadrul Universităţii „Al I. Cuza” Iaşi, care a venit în sprijinul Felciei Mihai. „În calitate de beneficiar al serviciilor de asistenţă socială pot spune că sunt în măsură să vorbesc despre modul cum sunt instrumentate cazurile copiilor asistaţi, precum şi serviciile şi prestaţiile acordate acestora. Dacă înainte de 1989 despre copiii din vechile „case de copii”, actualele centre rezidenţiale şi module de tip familial se spunea că sunt necăjiţi şi aruncaţi în stradă la vârsta de 18 ani, în momentul de faţă putem vorbi la nivelul judeţului de o performanţă în acordarea serviciilor de asistenţă socială”, a arătat în memoriul său Paul Gorban.
El a solicitat consilierilor să aibă în vedere vocea copiilor din judeţul Botoşani, asupra deciziei de suspendare şi demitere a Feliciei Mihai, decizie pe care aceşti copii, din centrele de plasament, prin vocea sa o contestă. Punctul său de vedere şi al copiilor pe care i-a reprezentat nu a mai fost însă pus în discuţie. (Bianca ALBU)