Cu toate că evaziunea fiscală era calea de prosperitate a societăţii lor şi a familiei, până în momentul de faţă au scăpat de mâna lungă a justiţiei. Se pare că şi norocul este un fel de urcior care, tot mergând la izvor, până la urmă se va sparge. Pentru familia Amişculesei se pare că norocul s-a cam săturat să-i tot scape de actele de evaziune fiscală şi le-a întors spatele.
Marile necazuri au început prin 25 iunie 2006, când viitoarea noră, pe numele de domnişoară Pamela Florentina Amariei l-a accidentat mortal cu maşina pe botoşăneanul Maftei, tată a cinci copii. A făcu ce a făcut viitorul socru şi şi-a scăpat nora de răspunderea penală cu închisoarea. De cei cinci copii rămaşi pe drumuri nu i-a păsat, le-a cumpărat ambiţia de a-şi răzbuna tatăl cu suma de 100 milioane lei vechi. Treaba murdară a dus-o la îndeplinire avocatul său. Dar se pare că Dumnezeu nu i-a iertat nelegiuirea şi l-a pedepsit ceva mai târziu, inclusiv pe avocat..
Intrat pe făgaşul evaziunii fiscale, unde dacă ai intrat nu ai cale de întoarcere pentru că tot trebuie să mituieşti pe toţi cei care te ştiu că eşti cu musca evaziunii pe căciulă, Amişculesei a căutat să scape de unele dintre societăţile sale implicate în acte de evaziune. Este vorba de un dosar de înşelăciune în care prejudiciul ar fi de 2,5 miliarde lei vechi, dosar judecat la Tribunalul Botoşani şi în care Amişculesei a fost achitat.
Amişculesei a fost şi este acţionar la mai multe societăţi, printre care şi Petruci Impex SRL Răchiţi. Părţile sociale deţinute la această societate le-a vândut unui anume Marian Arăriţei. După ce Amişculesei a ieşit din societate prin vânzarea părţilor sociale, noul patron Arăriţei a achiziţionat carne de vită şi porc de la firma Avastar SRL Paşcani.
Pentru plata cărnii achiziţionată, Arăriţei a emis o filă de CEC care ulterior s-a dovedit că nu are acoperite în contul bancar. Practic, Arăriţei a ţepuit firma din Paşcani, care s-a adresat cu o plângere penală la Parchetul Botoşani pentru infracţiunea de înşelăciune.
Procurorii care au efectuat ancheta au ajuns încă, curios, la concluzia că înşelăciunea a fost pusă la cale de Dumitru Amişculesei. Arăriţei, care a semnat şi emis fila de CEC, a fost achitat ca nefiind vinovat.
Iată că judecătorii Tribunalului Botoşani au constatat că nevinovatul este Dumitru Amişculesei, pentru că el nu mai avea nici un raport juridic cu societatea când aceasta a ridicat, prin Arăriţei, carnea de la firma din Paşcani.
„A fost o executare pe faţă pe care a făcut-o o persoană care mai devreme sau mai târziu va plăti”, a declarat Amişculesei după proces.
Dacă din acest dosar a scăpat cu faţa curată, din următorul nu i-a prea ieşit pasenţa. În urma unei razii a DIICOT el a fost găsit cu evaziune de alcool la care s-au mai adăugat şi alte infracţiuni. Acţiunea DIICOT din ianuarie 2011 s-a lăsat cu arestarea a şapte persoane, considerate potenţiale infractori.
Arestaţi, cei şapte au scăpat de arestul preventiv şi au fost cercetaţi în libertate pentru săvârşirea unor infracţiuni de „evaziune fiscală”, infracţiuni privind producerea de băuturi alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal, infracţiuni de „deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, respectiv infracţiuni de „spălare de bani”, în cazul primilor doi inculpaţi.
Inculpaţii au fost Amişculesei Dumitru, director general al SC Daryany Firacos SRL Botoşani; Florin Cimpoi, consilier juridic la SC Daryany Firacos SRL Botoşani, SC Fishmar Boys SRL Răchiţi; SC Corros SRL Răchiţi (administrator în fapt al SC Fishmar Boys SRL Răchiţi şi SC Sandokan SRL Răchiţi); Marius Amişculesei, angajat la SC Daryany Firacos SRL Botoşani; Andrei Amişculesei, angajat la SC Daryany Firacos SRL Botoşani, Vieriu Mitică, angajat la SC Fishmar Boys SRL Răchiţi; Vasile Arbore, angajat al SC Daryany Firacos SRL Botoşani, Ioan Pavel, angajat fără forme legale al lui Dumitru Amişculesei.
Toţi cei şapte au fost cercetaţi în libertate pentru săvârşirea unor infracţiuni de „evaziune fiscală”, infracţiuni privind producerea de băuturi alcoolice distilate în afara antrepozitului fiscal, infracţiuni de „deţinere şi comercializare a băuturilor alcoolice accizabile, cu încălcarea legislaţiei fiscale”, „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, respectiv infracţiuni de „spălare de bani”, în cazul primilor doi inculpaţi.
Aceştia sunt: Amişculesei Dumitru, director general al SC Daryany Firacos SRL Botoşani; Florin Cimpoi, consilier juridic la SC Daryany Firacos SRL Botoşani, SC Fishmar Boys SRL Răchiţi; SC Corros SRL Răchiţi (administrator în fapt al SC Fishmar Boys SRL Răchiţi şi SC Sandokan SRL Răchiţi); Marius Amişculesei, angajat la SC Daryany Firacos SRL Botoşani; Andrei Amişculesei, angajat la SC Daryany Firacos SRL Botoşani, Vieriu Mitică, angajat la SC Fishmar Boys SRL Răchiţi; Vasile Arbore, angajat al SC Daryany Firacos SRL Botoşani, Ioan Pavel, angajat fără forme legale al lui Dumitru Amişculesei.
Miercuri, la Tribunalul Botoşani, în urma judecării dosarului, s-au pronunţat ani grei de închisoare cu executare, paguba finală reţinută cu titlu de evaziune fiscală fiind de 4,24 milioane lei, echivalentul a 996.767 euro.
Iată şi pedepsele aplicate:
- Dumitru Amişculesei, şeful clanului de evazionişti fiscali a primit 5 ani de închisoare cu executare:
- Marius Amişculesei, fiu, 3 ani închisoare cu executare:
- Andrei Amişculesei, fiu, 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare
- Florin Cimpoi, consilier juridic, 3 ani închisoare cu executare:
- Carmen Lenuş Mărgineanu, contabil, 3 ani închisoare cu executare:
- Raluca Gorbănescu, asociata unică la Daryany Firacos, 3 ani închisoare cu executare În dosar au mai fost trimişi în judecată Mitică Vieriu, Vasile Arbore, Ioan Pavel şi Marin Păduraru dar şi 3 firme: Sandokan SRL Răchiţi, Fishmar Boys şi Daryany Firacos, implicate în afacerile ilegale cu alcool.
Precizăm că sentinţa pronunţată de Tribunalul Botoşani nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
Adrian Marcu