Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
587
De la 07 Ianuarie 2003
123652573

Botoşani: Adevăraţii nebuni, dacă-s autentici, sunt în libertate

  • crede medicul Nicolae Vlad, dr. în psihiatrie
  • 21 October 2011, 23:00

Joi, 20 octombrie, în cadrul emisiunii televizate Lumea lu’ Rotundu, difuzată pe postul botoşănean Rapsodia Tv, s-a rulat reportajul intitulat >b>„O altfel de lume”.
Este vorba de un reportaj despre viaţa pe care o duc bolnavii psihic aflaţi dincolo de porţile metalice ale Spitalului de Psihiatrie Botoşani. Sincer să fiu, am rămas uimit de felul în care se tratează aceşti bolnavi şi modul în care ei îşi exprimă trăirile interioare.
Mă aşteptam ca dincolo de poartă să dau peste nişte bolnavi legaţi de pat, puşi în cămaşă de forţă, aflaţi în stare de prostraţie din cauza sedării etc. Nimic din toate acestea, cum ne imaginăm majoritatea dintre noi.
Dincolo de porţile spitalului, cu adevărat se află o altfel de lume, dar o lume care poate fi considerată mai normală şi mai educată decât cea din libertate. Surprins de cele văzute, l-am întrebat pe medicul Nicolae Vlad, dr. în psihiatrie, care este lumea normală: cea din spital sau ce-a de afară, din libertate. A fost sincer cu mine şi a declarat pe cameră c㠄Adevăraţii nebuni, dacă-s nebuni autentici, nu sunt la noi, sunt pe strad㔠adică îăn libertate.
De la doctorul Vlad am aflat că actualul spital a fost amenajat în clădirile fostei puşcării înfiinţată de comunişti. În această puşcărie au fost deţinuţi personalităţi de seamă ale vieţii politice de după Al Doilea Război Mondial. Au suferit aici Alexandru Paleologu, academicieni, profesori universitari.
Tot aici a fost întemniţat şi fostul deputat ţărănist Eugen Hilote care, elev de liceu fiind, a criticat regimul comunist. Multă suferinţă umană s-a consumat în clădirile ce acum adăpostesc spitalul de psihiatrie. Au fost identificate ca decedate 116 persoane, cărora doctorul le-a ridicat un monument pe na cărui soclu a postat o strofă dintr-o frumoasă poezie a lui Corneliu Coposu.
Mi-a povestit doctorul că de atâta suferinţă şi blesteme, în curtea spitalului nu se prindea nici un pom sădit, nicio floare. Când a fost sfinţirea capelei amenajată în incinta spitalului şi a venit mitropolitul Daniel, doctorul i s-a plâns de acest necaz.
Iar mitropolitul a sfinţit curtea spitalului făcând o slujbă specială. De atunci curtea spitalului este o oază de verdeaţă. Doctorul şi-a încheiat relatarea cu „Credeţi ce vreţi, dar eu cred că numai Dumnezeu a făcut această minune”.
Prin anii 1986, probabil că Ceauşescu a simţit că România este în fierbere, aşa că a stabilit ca spitalul să se transforme într-o unitate militarizată. Doctorul urma să primească grad de colonelo iar aici trebuiau să fie internaţi toţi cei care au fi luat atitudine publică împotriva regimului comunist. Numai o minune a făcut ca spitalul să nu devină din nou o groaznică închisoare a morţii.
Am filmat diferite forme moderne e tratament precum artterapia, meloterapia etc. Bolnavi care n-au pictat în viaţa lor, au ajuns ca în spital să picteze tablouri care te emoţionează. Pacienţi care cântă mai natural decât piţipoancele de azi care îşi modulează vocea sintetic. Am dat peste instrumentişti cu un talent extraordinar, creatori de măşti, de lucrări în metaloplastie, cusături de goblenuri etc.
Am cerut cameramanului să filmeze totul, am luat interviuri, am dialogat cu doctorul, cu medicii psihologi, cu profesorii care predau lecţii de terapie prin artă.
Cine a văzut, joi, reportajul a rămas surprins de modul în care sunt trataţi bolnavii psihici, cum sunt ei recuperaţi şi redaţi familiei. Am o mulţumire sufletească nemaipomenită că am reuşit să realizez un astfel de reportaj.
Cine doreşte, îl poate viziona dând clik pe cele două imagini de mai jos.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Înţelepciunea ciobanului
Reţeta zilei: Caşcaval de vacă
A început construcția noului CET
Marian Vanghelie va împărţi 10.000 de telefoane mobile
Ultima ascunzătoare a lui Gaddafi: o conductă de canalizare
Europa se îndreaptă spre un guvern economic al zonei euro
Miron Cozma a lansat formaţiunea politică SDM
el va candida şi la preşedinţia României
Angela Merkel, nemulţumită de inflexibilitatea lui Sarkozy
francezii nu mişcă un pas
Cronica Cârcotaşilor" se va relua în 2 noiembrie la Prima TV
Directorul general adjunct al ANAF acuzat de spălare de bani
Dacă un patriarh aduce ploaie, ce face Dumnezeu?
Făcut erou din nepricepere politică
Ioan Rotundu
Ţurcanu şi fermierii la Târgul Indagro
USL-iştii se ţin de şotii pe seama sănăţii noastre
Primarul Magopeţ are propria viziune despre regionalizare
Flutur cere sancţionarea consilierilor judeţeni
Autostrăzile vor deveni o realitate peste tot în ţară
Botoşani: IŞJ ameninţă directorii de şcoli să raporteze absenţele elevilor
Ţiprigan dramatizează o falsă situaţie
Părinţii pârâcioşi au stopat colecta de bani prin şcoli
Cadrele didactice botoşănene au fost controlate la documente
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog