Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26255
De la 07 Ianuarie 2003
110946725

Primarul Flutur este ameninţat cu o plângere penală

  • 22 August 2007, 23:00

Municipalitatea va rectifica bugetul local vineri cu o suma de bani primită pentru finalizarea lucrărilor la Colegiul „A.T. Laurian”. Firma care a executat lucrările până la hotărârea instanţei, respectiv Victor Construct, va primi banii până în acel punct. Pentru diferenţa constând în dotări de aproximativ 10 miliarde primite acum, municipalitatea susţine că va urma calea legală. „Vom organiza o licitaţie pentru cheltuirea acestor bani, pentru că obiectivul a fost trecut la municipalitate. Vom proceda conform legii. Legea este foarte clară aici”, a declarat primarul municipiului Botoşani Cătălin Flutur. Acesta nu este foarte optimist în privinţa finalizării lucrărilor până la sfârşitul de an calendaristic. „Ceea ce cred este că până la sfârşitul anului şcolar 2007-2008 lucrările la colegiul „A. T. Laurian” vor fi finalizate. Nu pot da asigurări că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului calendaristic”, a concluzionat edilul şef al municipiului Botoşani.
Problema nu este chiar aşa de simplă, cum apreciază primarul. Este cunoscut faptul că primul constructor al lucrărilor de la „A.T. Laurian” a fost societatea ASCON. Această societate a fost cea care a încheiat contractul de execuţie. La acea vremea neexistând obligativitatea licitaţiilor publice, lucrarea a ajuns la ASCON prin încredinţare directă. Era perioada când obiectivul de investiţii se afla în gestiunea Inspectoratului Şcolar Botoşani, iar astfel de lucrări ajungeau la constructori prin filiera politică. Se pare că ASCON a primit lucrarea graţie fostului lider PSD, Mihai Baltă. În lipsa banilor, lucrarea a stagnat mulţi ani.
Printr-un lobby practicat de către fata lui Tatarcan, directorul liceului „Laurian”, în perioada când se avea bine Tăriceanu cu Stolojan, s-a reuşit aducerea de fonduri substanţiale. Ca deputată, dar mai ales ca şi consilieră a lui Stolojan, Raluca Tatarcan, devenită prin căsătorie Turcan, a reuşit să obţină favorul a Guvernului Tăriceanu de a aloca acestei investiţii câteva zeci de miliarde de lei vechi. La realizarea acestui succes a mai contribuit prefectul Roman şi primarul Cătălin Flutur, ce a interveni, în paralel cu Raluca, la vărul său, fostul ministru Gheorghe Flutur.
Numai că banii, mulţi la mijloc, ajungeau în visteria societăţii ASCON fără ca aceasta să fi contribuit cu ceva. De unde s-a recurs la un subterfugiu juridic. Investiţia a fost mutată din portofoliul Inspectoratului Şcolar în cel al „Laurian”-ului. S-a considerat că prin această mutare, contractul cu societatea ASCON îşi pierde valabilitatea juridică. Noua licitaţie organizată în vederea continuării lucrărilor i-a adus câştig de cauză societăţii Victor Construct.
ASCON-ul n-a stat cu mâinile în sân. I-a chemat în judecată pe cei de la IŞJ şi Liceul „Laurian”. A câştigat procesul, dar directorul Tatarcan nu s-a supus hotărârii judecătoreşti nici până în momentul de faţă, motiv pentru care ASCON a cerut de la acesta daune-interese. Totodată ASCON a câştigat dreptul de a continua lucrările la investiţie, intrând în conflict deschis cu firma Victor Construct.
Nici nu s-au limpezit bine apele între ASCON, IŞJ şi Liceul „Laurian”, că la orizont se conturează noi conflicte. Pentru ca nici banii proaspăt primiţi să ajungă cumva la ASCON, s-a luat decizia ca investiţia să treacă din portofoliul „Laurian”-ului în cel al Primăriei Botoşani. Prin decizia luată, toate hotărârile judecătoreşti ale ASCON-ului împotriva „Laurian”-ului îşi pierd obiectul şi puterea juridică. Altfel spus, ele nu sunt opozabile şi Primăriei Botoşani. O lucrătură extrem de fină faţă de cei de la ASCON, iar Primăria Botoşani are deschis drumul organizării unei noi licitaţii publice.
Contactat telefonic, deşi aflat în insula grecească Rodos, directorul economic al societăţii ASCON, Constantin Zaharia, a acceptat să răspundă întrebărilor noastre. Aşa am fost informaţi că în situaţia în care Primăria Botoşani va organiza o nouă licitaţie asupra obiectivului „Laurian”, ASCON-ul va depune o plângere penală împotriva primarului Cătălin Flutur. „Ce a pus la cale primarul, este total ilegal. Noi avem hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care ne dau dreptul să continuăm aceste lucrări, pentru că primul contract încheiat cu noi nu şi-a pierdut valabilitatea” – este opinia lui Zaharia. Este posibil să se nască ca o nouă serie de procese comerciale, ceea ce ar duce, implicit, la blocarea continuării lucrărilor, ceea ce pentru „Laurian” ar fi un dezastru. (Bianca ALBU, Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Poliţia Comunitară silită să-şi achiziţioneze un spaţiu
Teatrul „Mihai Eminescu” rampă de lansare a studenţilor din Iaşi
Prefectul este aproape de a desţeleni UM 01189 de terenurile dezafectate
Ghişee unice la serviciile din subordinea Instituţiei Prefectului
Instituţia Prefectului ia la ochi construcţiile fără autorizaţie
Furtună vrea controlul asupra preţurilor, ca în „iepoca” de aur
Ştirile ProTv au fost nominalizate la premiile Emmy
Liberalul dărăbănean Andronic se dă şmecher politic de Botoşani
Urgenţă mare în repararea podului care duce la cazan
Câşlaru, pe cale de-a deveni “ctitorul şcolilor “din Băluşeni
Aproape jumătate din şcoli nu posedă autorizaţie sanitară de funcţionare
Firma General Top Com a câştigat detaşat
Facilităţi doar pentru medici şi rudele lor
Sute de profesori bat la uşa SIP
Un tânăr a dorit să intre ilegal în Republica Moldova
Acţiuni sunt, rezultatele nu apar
Student implicat într-un accident auto
Pentru că legea este anapoda, doi minori continuă să fure
Taxa de salubrizare pentru locuitorii la case va fi obligatorie
Program TELE'M Botoşani, joi, 23 august
Vinde aer nou şi în garanţie
Horoscop
Ferestre sparte
Românul şi fostul 23 August
În fund, la Feodorov!
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă