Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6523
De la 07 Ianuarie 2003
123658509

Botoşani: „Un cămin fără pericole pentru copilul tău”

  • 22 December 2015, 23:00

Accidentele casnice sunt principalul motiv pentru care sute de copii ajung, anual, la spital. Din nefericire, un număr destul de mare de astfel de evenimente au un final tragic. Aceste accidente reprezintă, de asemenea, o cauză importantă de dizabilitate cu impact major asupra întregii vieţi a copilului. Copiii mici sunt expuşi riscului de accidente casnice întrucât îşi petrec o mare parte a timpului în interiorul locuinţei.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va derula, în următoarea perioadă, o campanie de informare şi responsabilizare prin care îşi propune să familiarizeze adulţii, părinţii, dar şi viitorii părinţi cu conceptul de „Un cămin fără pericole pentru copilul tău”.
Tehnologia a adus mai mult confort acasă, dar şi mult mai multe pericole pentru copii. Acestea nu sunt conştientizate de cele mai multe ori. Potrivit datelor statistice oferite de specialiştii Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, în perioada 2012 – 2015, aproape 3.000 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au avut de suferit de pe urma unor accidente casnice. Plăgile zdrobite, înecul, sufocarea cu corpi străini, traumatismele, arsurile, amputaţiile, plăgile tăiate şi electrocuţiile sunt printre cele mai frecvente cauze pentru care copiii au ajuns pe patul de spital. Numai în acest an, 793 de copii din judeţul Botoşani au fost implicaţi în accidente casnice. Dintre aceştia, 262 copii au ingerat corpuri străine, 212 copii au suferit plăgi tăiate, 177 cu diverse traumatisme, 128 cu arsuri, nouă cu amputaţie, patru cu plăgi zdrobite şi unul electrocutat.
Campania "Un cămin fără pericole pentru copilul tău” se va concentra pe cele mai frecvente accidente ale căror victime ajung copiii: intoxicaţii, otrăviri, arsuri, opăriri, înec, sufocare cu corpi străini, traumatisme, electrocuţie.
Întrucât în sezonul rece, creşte numărul copiilor care ajung la spital cu arsuri, ISU Botoşani aduce în atenţia publică sfaturi pentru prevenirea acestor accidente. Statistica arată că în ultimii patru ani, la nivelul judeţului Botoşani, aproape 500 copii au ajuns la spital după ce au suferit arsuri în diverse împrejurări.
Bucătăria, plină de pericole pentru copil!
Aragazul, plita, cuptorul, cuptoraşul din curte, cuptorul cu microunde pot provoca arsuri serioase unui copil, dacă le atinge când sunt fierbinţi. Folosiţi la aragaz, pe cât e posibil, arzătoarele dinspre perete. Îndreptaţi mânerele tigăilor şi cratiţelor spre perete, ca micuţul să nu fie tentat să le apuce.
Dacă sursa de căldură a casei şi locul de gătit e plita, aveţi mare grijă la copil! Luaţi toate măsurile ca micuţul să nu aibă acces la plită sau uşiţa sobei fierbinţi! E foarte periculos să-l lasaţi fără supraveghere, chiar şi pentru un minut, într-o încăpere unde există o plită încinsă. Atenţie, de asemenea, ca micuţul să nu se rostogolească pe plită, în cazul în care cuptorul face corp comun cu plita.
Ceaşca cu ceai sau cafea ori vasele cu conţinut fierbinte sunt cauze frecvente de opărire a celor mici. Puneţi vasele cu conţinut fierbinte, după ce le-aţi luat de pe foc, în locuri inaccesibile copilului, la înălţime. Atenţie la cana cu ceai sau cafea – puneţi-o departe de marginea mesei, în nici un caz pe dulăpior, noptieră, etc.
Când gătiţi, luaţi toate măsurile ca micuţul să nu se afle în preajmă: puneţi-l în pătuţul lui sau lasăţi-l în altă cameră, în supravegherea altui membru al familiei. Nu-l ţineţi, în nici un caz, în braţe!
Puneţi fierul de călcat fierbinte într-un loc cât mai sus, inaccesibil copilului. Ţineţi chibriturile, brichetele, candelele şi lumânările aprinse departe de copil – se poate arde sau pot provoca incendii!
Apa de băiţă poate opări copilul, dacă nu o verificaţi din timp! Înainte de a spăla copilul mic, verificaţi obligatoriu temperatura apei, folosind un termometru special! Temperatura apei nu va depăşi 37* C pentru copilul de până la un an, şi 39*C – pentru copilul mai mare de un an. Niciodată nu adăugaţi apă fierbinte atâta timp cât copilul este în cadă.
Nu fumaţi în casă.
Cum protejezi copilul de arsuri şi opăriri ?
Ţineţi copilul departe de locul unde gătiţi – aragaz, sobă. Nu lăsaţi la îndemâna copilului vase cu lichid fierbinte.
Săptămânal, vom transmite măsuri de prevenire a traumatismelor, intoxicaţiilor, otrăvirilor, înecului, sufocării cu corpi străini, electrocuţie.
Informare şi Relaţii Publice

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Dragoste de soacră
Reţeta zilei: Modalităţi de preparare a slăninii
Horoscopul zilei de 23.12.2015
Comisia Judeţeană de Pensii Botoşani: Comunicat de presă
Comisia de control bugetar din PE cere explicatii privind conduita profesionala si obiceiurile de munca ale Corinei Cretu
Un senator PSD a fost gasit incompatibil
ANI il acuza si de conflict de interese
Averea vicepremierului Dincu: Arme de 10.000 de euro, arta de 25.000 euro
SUA extinde cu 34 de nume lista sancţiunilor aplicate Rusiei
Fiscul a vandut la licitatie vila din Predeal a Cameliei Voiculescu, pentru a recupera o parte din prejudiciul din dosarul ICA
Ministerul Fondurilor UE: Romania trebuie sa "dea din buzunar" aproape 1,2 miliarde de euro,
pentru proiecte europene neterminate in cadrul financiar 2007-2013
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog