Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8237
De la 07 Ianuarie 2003
114972865

Pentru că n-au reuşit cu presa locală

I-au linşat profesional cu ajutorul Pro TV

  • 22 February 2009, 23:00

Despre activitatea profesională a medicilor stomatologi s-a scris puţin prin presa locală botoşăneană şi doar atunci când a mai apărut câte o reclamaţie pentru o lucrare dentară nereuşită. Însă, ca şi între celelalte categorii de medici, şi în rândul medicilor stomatologi se dă o luptă dură de poziţionare pe o treaptă cât mai sus în credibilitatea faţă de pacienţi, în a atrage cât mai mulţi clienţi. Mai ales că activitatea dentară este aproape integral privată, tratamentele decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate fiind aproape inexistente.
Această luptă devine şi mai dură, dacă într-una din părţile beligerante se află fii de medici ce deja au un renume profesional. Este şi cazul medicilor stomatologi Ana Maria şi Marius, fii familiei de medici Enache. Cu ani în urmă, când Jurnalul în formă tipărită apărea sub editarea mea, a apărut un articol prin care medicul stomatolog Ana Maria Năstac, fiica doctorului Cornel Enache, era reclamată de un pacient că i-a executat o lucrare dentară de proastă calitate. Acel articol a apărut sub semnătura reporterului de atunci, Gabi Gomboş. Verificarea reclamaţiei s-a făcut de către structuri medicale de specialitate, inclusiv la nivelul Colegiului Medicilor Dentari din România, fără a se confirma. Adică pacientul reclamagiu n-a avut dreptate.
Anii au trecut, dar nu şi duşmănia profesională dintre medici. Prin august 2007, materialul apărut în Jurnalul a fost readus în actualitate, completat cu noi acuzaţii la adresa medicului Năstac. Articolul a apărut într-un ziar local sub semnătura unui reporter perceput că scrie în sistem de mercenariat, adică plătit. La acea vreme doctorul Enache m-a sunat şi mi-a reproşat că public informaţii false despre copii săi. S-a dumerit apoi că eu n-aveam nici o legătură cu ziarul în care a apărut noul articol.
Se pare că cei interesaţi în denigrarea profesională a copiilor doctorului Enache n-au fost mulţumiţi de rezultat, publicaţia neavând impact asupra comunităţii botoşănene, fiind una modestă ca tiraj. Aşa s-a pregătit şi apărut la Pro TV, în ziua de 16 februarie 2009, în cadrul emisiunii „România te iubesc”, un reportaj filmat din care reieşea incompetenţa profesională a medicilor stomatologi Ana Maria Năstac şi Marius Enache. Din nou familia Enache m-a suspectat că aş fi în spatele acestor filmări.

O regie prost concepută
N-am nici un fel de duşmănie aspra familiei Enache, n-am fost niciodată pacientul lor sau al copiilor lor (sper că nici voi ajunge vreodată pe la uşa vreunui medic) aşa că n-aveam nici un motiv să public sau să particip la realizarea unei emisiuni de boicot profesional asupra lor. Dar, fiindcă ştiu din experienţa celor peste 15 ani de zile de jurnalism cum se concep şi se poartă astfel de campanii de denigrare profesională sau de linşaj mediatic al unei persoane, mi-am propus să aflu cine stă în spatele acestor jocuri mârşave, în care numele meu a fost implicat într-un mod total nejustificat.
N-am văzut acea emisiune la Pro TV, dar am încercat să aflu cine reprezintă acest post de televiziune la nivel de Botoşani, adică pe cine au corespondent. N-au corespondent local pe Botoşani, ci doar unul pe mai multe judeţe, dar necunoscut în tagma ziariştilor locali. Filmările apărute în emisiunea Pro Tv s-au bazat pe relatările a doi pacienţi. Neculai Paloti, un reclamagiu mai vechi al medicului Ana Maria Năstac şi copilul unei familii de pocăiţi, ce deţin în Botoşani o staţie de vulcanizare auto. Ambele cazuri sunt vechi, dar au fost aduse în actualitate prin filmările astfel regizate ca să aibă aer de prospeţime. Este clar că emisiunea a avut drept scop discreditarea profesională a medicilor Ana Maria şi Marius Enache, mai ales că ei n-au fost contactaţi pentru a-şi expune un punct de vedere, aşa cum ar fi fost normal. Oricum, Pro Tv-ul a fost chemat în judecată şi, probabil că vor divulga, pentru a se apăra, numele celor care au solicitat acele filmări prost regizate.

Invidia profesională… stă la parter
Medicul Marius Enache îşi are cabinetul dentar la etajul I al clădirii cunoscută de botoşăneni drept Policlinica stomatologică. Sora sa, Ana Maria Năstac, are cabinetul la etajul II al aceleaşi clădiri. La parter, îşi au cabinetele medicii care sunt percepuţi că fac parte din anturajul Brânduşei Ciornei, cea care deţine şi funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentari Botoşani. Medicul Brânduşa Ciornei şi colega sa Silvia Huţanu sunt într-un război profesional cu cei doi copii ai doctorului Enache.
Anul trecut, când a apărut acel articol, se pare că aceste două persoane s-au aflat în spatele reporterului mercenar. Cert este că s-a invocat vechiul caz al lui Neculai Paloti, un pacient cunoscut ca reclamagiul ce încearcă să scoată ceva bani de pe la medici.
Brânduşa Ciornei, care a primit reclamaţia lui Paloti în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentari Botoşani, pozaa stabilit că acesta are dreptate şi că se cuvine a fi despăgubit de către medicul Ana Maria Năstac cu vreo patru milioane de lei. Interesant este cum de cazul, consumat în 2005, este considerat actual şi în 2008. Numai că Brânduşa Ciornei n-avea atributul, ca preşedinte al CMD, să stabilească şi cuantumul despăgubirilor în bani, acesta fiind un atribut al instanţei de judecată. Sesizat Colegiul Medicilor Dentari din România, cu adresa 1330/28.05.2008, cere CMD Botoşani stingerea cazului Paloti, nefiind vorba de un caz de malpraxis.
Pierzând lupta cu fraţii Enache, medicul Ciornei a trecut la alte forme de discreditare, inclusiv prin afişarea la parterul Policlinicii a unui anunţ cum că medicul Năstac n-are contract cu Casa de sănătate, anunţ la care a renunţat apoi de frica eventualelor consecinţe, pentru că nu aceasta era realitatea. Vineri, am solicitat medicului Ana Maria Năstac o întrevedere, pentru a clarifica cum de a ajuns numele meu să fie implicat în această luptă ce nu-mi aparţine în nici un fel.
Nici bine n-am ajuns la etajul II, că o damnă în halat, de care am întrebat cum pot da de cabinetul medicului Năstac, mi-a spus ironic că pot găsi doar uşa, medicul netrecând pe la cabinet de mai bine de-o săptămână. Am găsit uşa, iar în timp ce „admiram” numărul „16” scris cu un creion, în spatele meu a apărut şi medicul Năstac, care a şi lipit pe uşă programul de lucru şi un anunţ cum că face injecţii de mărit buzele.
Am discutat, am clarificat eroarea în care se afla familia Enache faţă de mine, şi mi-am văzu de treabă. Curios, deşi n-am mai călcat până vineri prin interiorul acestei Policlinici, în doar câteva minute s-a şi răspândit vestea prezenţei mele. Când am coborât de la ultimul etaj la parter, mai mulţi ochi m-au urmărit de după uşile unor cabinete.

Tactica reclamaţiilor continuă
Sâmbătă, când am verificat corespondenţa electronică, aveam şi un maill cu o reclamaţie însoţită de două fotografii. Erau fotografiate cele două afişe lipite pe uşă în prezenţa mea şi invocat faptul că „dr Nastac Ana Maria efectuează şi injecţii cu BOTOX pt mărirea temporară a buzelor şi ridicarea ridurilor”. Am sunat-o pe doctoriţa Năstac şi am întrebat-o despre acest tratament. „Sunt autorizată să fac injecţii cu Botox. Nu trebuie să mă justifica faţă de nimeni ce tratamente aplic pacienţilor mei”
. S-a mai inserat în corespondenţă şi faptul că „Printre medicii din policlinica stomatologică Botoşani se vehiculează faptul că în urma emisiunii difuzata de PROTV, pe data de 18.02.2009 dr Chihaia Ecaterina (directoarea DSP -Bt) a sunat la preşedinta Colegiului Medicilor Bt pt a anunţa faptul că dr Năstac va primi autorizaţia de funcţionare a cabinetului, chiar dacă dr Năstac nu are contract pt sterilizare şi deşeuri. Este mai mult decât revoltător ceea ce se întâmplă”
Câtă răutate! Evident că dr. Năstac nu mai are încheiat contract de sterilizare şi deşeuri pentru că aplică o formă modernă de neutralizare acestora, formă aplicată şi de alţi medici dentari.
Despre medicul epidemiolog Ecaterina Chihaia întotdeauna s-a vorbit frumos. Faptul că ea nu a acceptat să fie implicată în tabăra Ciornei de „selecţie profesională” a medicilor dentişti, şi-şi îndeplineşte conştiincios îndatoririle, „este mai mult decât revoltător” pentru cei ce încalcă etica profesională în dorinţa de-şi spori câştigurile personale sau ale grupării de care aparţine. Îi avertizez pe reclamagii că nu vom intra în jocul lor murdar.

Concluzii
Tarifele practicate de către medicii stomatologi sunt extrem de ridicate. Mulţi români au dantura stricată pentru că nu dispun de banii necesară să-şi plătească lucrările dentare. Prestaţiile medicale de natură stomatologică nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate decât în mică măsură. Însă nici o formaţie profesională a medicilor stomatologi nu luptă pentru lărgirea ariei de decontare a acestor servicii.
Între medicul stomatolog şi tehnicianul dentar nu există vreun contract cu putere juridică. Dacă tehnicianul execută o lucrare de proastă calitate, răspunderea este a medicului, ceea ce nu este corect. În general, lucrările dentare de proastă calitate sunt generate de nepriceperea tehnicienilor.
Reglementarea juridică a raporturilor medic-tehnician este o cerinţă ce trebuie rezolvată foarte repede. Este şi în interesul medicilor şi al tehnicienilor.
În Policlinica stomatologică Botoşani se practică epurarea profesională. Sunt formate două găşti (nu le pot numi grupări profesionale de vreme ce n-au nici o etică profesională după care se călăuzesc, ci numai dorinţa îmbogăţirii). Cea a medicilor mai vechi sau cu relaţii, aşezaţi la parter şi care aspiră pacienţii celor de la etajele I şi II, care, deşi sunt faultaţi de către cei de jos, se luptă între ei.
Principiul lui Machiavelli „Divide et impera” este mai puternic decât jurământul lui Hipocrati. De suferit, suferim noi, când ajungem la ei pe post de pacient. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor XXXVI
(Ioan Rotundu)
Microbuzul rugineşte în zăpadă, iar 80 de elevi vin la cursuri pe jos
Drum nou şi meserii utile pentru ţiganii din Schinăraie
Primarul de Flămânzi visează ca Boc să-i dea cinci milioane de euro
Horoscop
Întâmplarea de la 3 dimineaţa
Şi-au dat mâna, pentru unitatea de monolit a PDL
Mica publicitate
Detalii despre "Masoneria botoşăneană"
Pâine feliată, garnisită cu furnici
Poliţiştii botoşăneni s-au dat iar la piraţii auto
Grosul amenzilor aplicate de poliţia comunitară rămâne neîncasat
Majoritatea directorilor de cămine culturale nu sunt de specialitate
20 de operatori ecologici rămân fără slujbă
Proiecte se întocmesc, dar cine dă bani pentru finanţare?
Românul şi bravura
A pierdut la Botoşani, dar poate câştiga la Bucureşti
Dar cu prigoana cum rămâne!
Ioan Rotundu
Inspectorii miros fumul de ţigară prin crâşme, iar noi cumpărăm produse alimentare toxice
O măsură anulată de către conducerile de spitale
Înapoi, la examen!
Al 13-lea salariu pentru cei din Sănătate, „visul unei nopţi de vară”
Ministerul Sănătăţii, prin noul contract cadru, pregăteşte surprize medicilor de familie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă