Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17567
De la 07 Ianuarie 2003
123749237

Tenebrele justiţiei

Asasinii morali ai unei fetiţe

  • 22 January 2008, 23:00

Un maldăr de adrese, sentinţe şi fotografii s-au adunat într-un dosar blestemat, prăfuit prin sertarele JUSTIŢIEI botoşănene. De trei ani, o fetiţă din Botoşani şi mama sa trăiesc la propriu coşmarul oarbei justiţii, al insensibilităţii celor ce lucrează în sistem. Şi asta pentru că, aşa cum spune mama fetiţei nenorocite pe viaţă, „banii aduc putere unora şi nefericire multora”.
Laura Andreea Creangă (foto), acum în vârstă de 10 ani, a fost victima unui accident în 2005. Pentru că poliţiştii care au instrumentat cazul, dar şi procurorii au dat motive de miopie judecătorilor, fetiţa îşi petrece anii copilăriei în monotonia izolării la domiciliu, între complicatele operaţii efectuate la Iaşi. La 21 ianuarie 2005 fetiţa a fost accidentată pe o trecere de pietoni din zona industrială, în timp ce se ducea la şcoală. Avea doar 7 ani.
Autoarea accidentului este Iuliana Bihari, actualmente contabilă la CARISMA, care conducea autoturismul BT. 67. ALX. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au consemnat greşit intersecţia în care a avut loc accidentul, cu toate că la dosar încă sunt ataşate fotografiile făcute de ei, fotografii care arată fără tăgadă locul accidentului. Scopul voitei erori a fost acela de a o scoate de sub incidenţa legii pe şoferiţa Bihari.
La dosar se află şi depoziţia martorului Constantin Bernat, depoziţie care nu a contat prea mult la proces. Locul faptei a fost precizat eronat a fi la intersecţia Calea Naţională – strada Manoleşti Deal, pentru că acolo nu este nici un fel de indicator sau semn de circulaţi. Mărturia lui Bernat arată clar că accidentul a avut loc la intersecţia Căii Naţionale cu strada Cornişa, loc foarte bine semnalizat rutier. Martorul era şofer pe o maşină de salvare aparţinând Spitalului de copii. În ziua accidentului, şoferul salvării spune că a văzut „la intersecţia cu strada Cornişa, un autoturism de culoare roşie, oprit la un metru după trecerea de pietoni, pe linia de tramvai”, iar puţin mai în faţă se afla fetiţa, întinsă pe carosabil. Şoferul ambulanţei a luat fetiţa şi a dus-o la secţia de chirurgie a spitalului de copii.
A urmat calvarul justiţiei atrofiate de inconştienţa instituţiilor indiferente faţă de distrugerea, frângerea aripilor unui copil nevinovat. Autoarea accidentului, actualmente angajată la complexul CARISMA , a fost scoasă de sub urmărire penală în condiţii încă incerte. Ordonanţa NUP 455/P/2005, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani a fost atacată în instanţă.
Într-o primă etapă, fetiţa şi mama Maria Creangă au avut câştig de cauză la Judecătoria Botoşani, pozaprin sentinţa 531 pronunţată la 13 martie 2007. Instanţa a desfiinţat ordonanţa NUP şi retrimite cauza procurorului pentru redeschiderea urmăririi penale împotriva Iulianei Bihari, pentru vătămare corporală din culpă. Împotriva sentinţei judecătorului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, prin procurorul Ancuţa Dreţcanu, a formulat recurs la 12 iunie 2007 şi a câştigat. Mai pe înţeles, procurorul Ancuţa Dreţcanu s-a transformat în avocatul inculpatei Bihari şi a întors cursul procesului în favoarea acesteia, semn că procurorii pot fi şi excelenţi avocaţi, atunci când sunt motivaţi de determinări care ne scapă.

Dreptatea nu are nume
Într-o ultimă risipă de energie şi speranţă, mama fetiţei a depus plângere la primul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, solicită revizuirea dosarului şi intenţionează să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). „Pentru că totul a pornit de la consemnarea în fals a procesului verbal de cercetare la faţa locului, am depus plângere împotriva agentului de poliţie Marius Mitoşeru şi a elevului caporal Vasile Vamanu. Plângerea este formulată şi la adresa experţilor tehnici Anton Sumanaru şi Toader Bădiliţă care au refuzat să se prezinte la locul faptei şi au întocmit expertize false. Prima plângere împotriva acestora am depus-o de peste un an de zile la domnul procuror Simion. Nu a făcut nimic. Mi-a spus iniţial să aştept ca instanţa să se pronunţe şi dacă nu am câştig de cauză abia atunci poate fi constatat falsul şi mărturia mincinoasă. După ce am pierdut, am luat legătura co domnul Simion. Spre surprinderea mea a spus că nu se mai poate face nimic”, a povestit Maria Creangă.

Mutilată ireversibil
Potrivit Certificatului Medical 15046 din 3 decembrie 2007, Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Iaşi, fetiţa se află în evidenţa clinicii de chirurgie a Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi, încă din ianuarie 2005, cu diagnosticul fractură col femural stâng cu deplasare. Hotărârea 2656/2007 a Comisiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, atestă că fetiţa a fost încadrată în gradul de handicap I. Că este aşa o dovedesc şi cele mai recente fotografii, după ultima operaţie din noiembrie anul trecut. La ultima operaţie, fetiţei i s-a tăiat o bucată de os de la piciorul accidentat şi i s-a pus o placă de 35 de centimetri cu şuruburi. De trei ani, viaţa şcolară a fetiţei se rezumă la lecţiile luate acasă. Mama ei speră că magistraţii vor înţelege în al doisprezecelea ceas că înainte de a se pronunţa trebuie să citească dosarul şi să-l înţeleagă. (Marian MOROŞAN)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (XXXI)
(Ioan Rorundu)
Profesorii încă speră să primească tichete cadou
Profesorii au descoperit plăcerea grevei
Ionuţ Iftimoaie, profesor la liceul ”I.L. Caragiale”
Horoscop
Imaginaţia beţivului
Salată Coleslaw
Seminar despre cooperarea transfrontalieră
Onoare pierdută la „Barul Pădurii”
Prefectul inistă să-i fie remisă situaţia primelor
Clădirea Prefecturii începe să rămână fără ornamente
Primarul Flutur nu cedează nici o palmă de pământ
Prefectul Sorescu caută soluţii pentru Casa Sofian
Sediu nou de primărie în Vorona
Conţac l-a aşezat pe Păunescu deasupra lui Dinescu
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 23 ianuarie
O şansă bună de angajare
Românul şi patriotismul pierdut
Organizaţii din Ucraina cer sprijinul APM Botoşani
Cu soarta pecetluită
Ioan Rotundu
Cel puţin 50 de puncte pentru o gradaţie de merit
Înscrierile în clasa I
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog