Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13473
De la 07 Ianuarie 2003
118212559

Botoşani: Portariuc aruncă o nouă petardă spre Flutur

  • 22 January 2015, 23:00

Aflat la aproape trei ani de când este primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, în afară de a căuta nod în papură fostului primar Cătălin Flutur şi a-şi scânci public neputinţa de a face faţă funcţiei, nu se poate lăuda cu alte realizări.
De aproape trei ani prin Botoşani nu se mai fac investiţii semnificative iar Portariuc continuă să se plângă, celor dispuşi să-l asculte sau care nu se pricep la gestionarea fondurilor publice, că Flutur a îndatorat Primăria Botoşani prin credite iar el nu mai are acum bani să susţină noi investiţii.
În aceste zile se moşmondeşte bugetul pentru anul în curs. În lipsă de pricepere în a atrage fonduri europene şi a le folosi eficient pe cele locale pentru a continua politica de investiţii, din nou Portariuc se plânge că n-are bani pentru că 16 milioane de lei ar trebui să-i plătească la Guvern cu titlu de corecţie financiară la investiţiile lui Flutur. Şi gradul de îndatorare a Primăriei şi problema corecţiei financiare sunt două petarde fumigene aruncate de Portariuc spre Flutur pentru a-şi acoperi incompetenţa.
La data când Portariuc a preluat Primăria, în contul instituţiei existau peste 60 miliarde lei vechi, bani pe care numai Portariuc ştie la ce i-a folosit. Apoi, gradul de îndatorare prin accesarea de credite era cu peste 15 procente sub limita prevăzută de lege, ceea ce permitea Primăriei să mai contracteze noi credite.
Iar Portariuc a contractat de la Banca Mondială cel mai scump credit din istoria judeţului, acceptând o dobândă şi comisioane aproape duble faţă de cele existente pe piaţa bancară. Cu acele milioanele de euro angajate n-a fost în stare să mişte treburile din loc la Cronişa, investiţia cea mai importantă primită moştenire de la Flutur şi pe care n-a fost în stare s-o administreze.
Legat de corecţia financiară de 16 milioane de lei, bani pe care Portariuc susţine că nu-i poate investi pentru că trebuie să-i restituie la Guvern din vina lui Flutur este o altă minciună. Corecţia financiară la care face referire este o manevră a Guvernului Ponta pentru a nu plăti cota de finanţare la fondurile europene primite. Pentru că nu avea bani, a întârziat plata acestor bani, prin Ministerul Dezvoltării şi alte organisme guvernamentale, inventând corecţia financiară pe motiv că n-au fost respectate anumite condiţii de licitaţie, condiţii pe care chiar Guvernul trebuia să le stabilească. Nod în papură ca să nu dea banii. Corecţia financiară este un „fenomen Ponta” existent la nivel de ţară şi nu un caz izolat la Botoşani.
Conştient de ce-a făcut, premierul Ponta a anunţat spre sfârşitul anului trecut că toate aceste corecţii financiare vor fi suportate de la Guvern şi nu de către beneficiarii de investiţie. Practic, Portariuc pune problema corecţiei financiare precum drobul de sare din poveste.
Mai mult, toate aceste corecţii financiare au fost contestate împreună cu consultantul de investiţie şi sunt în curs de judecată. Cele judecate au avut câştig de cauză pentru investitor şi nu pentru Guvern. Dar ca mâţa care scurmă să-şi acopere mizeria, şi Portariuc aruncă cu petarde spre Flutur ca să-şi acopere neputinţa.
Ce nu ştie Portariuc este faptul că botoşănenii s-au lămurit în privinţa puterii sale de a administra oraşul şi abia aşteaptă alegerile de la anul să-l trimită înapoi la vacile lui taică-său de la ferma din Vlăsâneşti.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Apartamentul nupţial
Reţeta zilei: Quiche cu cartofi si jambon
Horoscopul zilei
Prognoza meteo pentru vineri
Prima reactie a Curtii Constitutionale in cazul Toni Grebla
Judecatorii CCR sunt suspendati din functie de la data trimiterii in judecata
Cine sunt dracii din cardul electronic de sanatate
Viorel si Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu si Ioan Adam, trimisi in judecata in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri
Opt lucruri pe care cardiologii le spun prietenilor
Prima extragere la Loteria fiscala va avea loc a doua zi de Paste -13 aprilie
si va dispune de un premiu de 1 milion de lei.
Omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla, audiat la DNA
Am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei
Povestea unui credit in franci elvetieni. A unui singur credit
Noul Cod Fiscal ar putea prevedea supraimpozitarea imobilelor darapanate
Kelemen Hunor pune presiune pe guvern
UDMR va decide daca voteaza motiunea de cenzura a PNL dupa ce vede textul ei
Eurostat: Firmele din Romania, repetentele UE la inovatie
Anunţ important Muzeul judeţean Botoşani
Loteria fiscală şi ghinionul
Ioan Rotundu
Beruşinatul, vrea să fie preşedintele CJ!
Ioan Rotundu
„Dosarul "Flota", in care era vizat Traian Basescu, a fost clasat pe motiv ca "faptele nu exista"
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă