Consilierul liberal, Romulus Eram intenţionează să propună în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joia viitoare constituirea unui organism de control care să verifice modul în care firma Hi Speed Recovery îşi desfăşoară activitatea. Asta ca urmare a numeroaselor reclamaţii venite din partea cetăţenilor.
Din punctul său de vedere, faptul că Instanţa a dat câştig de cauză cetăţenilor, denotă că ceva nu este în regulă cu aplicarea regulamentului. „Se practică acţiuni de vânătoare, se caută clienţi. Cum sunt capcanele cu locurile de handicap care nu sunt marcate vizibil. Firma are nevoie de bani şi acţionează. Ar trebui făcută o verificare şi în cadrul Primăriei există un serviciu al activităţilor rutiere. Primăria ar trebui să ia în calcul aceste contestaţii făcute în Instanţă şi să tragă firma la răspundere. Degeaba spun reprezentanţii acesteia că nu au competenţa să intervină. Primăria are treabă pentru că a emis regulamentul”, a declarat Romulus Eram.
În replică, viceprimarul Florin Ghiorghiţă precizează că regulamentul ce se aplică la ora actuală a fost aprobat de vechiul Consiliu Local, în mandatul trecut, când Romulus Eram era viceprimar. Toate aspectele neconforme care s-au înregistrat pe parcursul celor 6 luni în care a fost aplicat regulamentul au fost modificate şi îmbunătăţite.
„Nu este o vânătoare, nu este deloc adevărat. Vânătoare înseamnă atunci când pândeşti un animal şi-l împuşti fără să aibă nicio vină, doar pentru a te distra, iar aici este vorba de o sancţionare a celor care greşesc. Dacă nu greşeşti în ziua de azi, nu plăteşti. Nu îi obligă nimeni să se eschiveze faţă de ceilalţi cetăţeni care participă la trafic, care circulă pe trotuare, să distrugă spaţiile verzi, trotuarele”, a declarat Florin Ghiorghiţă, specificând că partea cu persoanele cu handicap deja este o poveste.
În sensul că dacă în afară, locurile pentru persoanele cu handicap sunt marcate cu un simplu semn pe asfalt, la Botoşani sunt semne pe asfalt mari. Parcările cu plată sunt foarte bine marcate prin 4-5 indicatoare, cu regulamentul, plata, sancţiunile. „Peste 75%-80% din populaţie consideră foarte bună măsura de ridicare a maşinilor de pe locul persoanei cu handicap, din parcări, acolo unde nu se plăteşte, de pe spaţii verzi. Să se trezească un consilier care poate crede că poate câştiga 5 -10 voturi de la o anumită persoană sau nemulţumit, să facă asemenea declaraţii nu cred că îşi are nici locul şi nici rostul. Gradul de nemulţumiri apare la ridicările pe timp de noapte. Va fi un amendament ca prin noul regulament să se interzică ridicările pe timp de noapte din cartiere, dar măsura va fi menţinută acolo unde sunt indicatoare de oprire interzisă, unde se încurcă traficul rutier, sau unde se parchează pe spaţii verzi”, a mai adăugat viceprimarul Ghiorghiţă.
În ce priveşte contestaţiile, vicele spune că a fost pierdut în primă instanţă, mai sunt căile de atac, de recurs, doar un singur proces şi acela nu din vina firmei, ci a poliţistului comunitar care a greşit la încheierea procesului verbal. „Dacă firma ar abuza în modul de aplicare a regulamentului avem amenzi, avem organism de control, nu trebuie să mai înfiinţăm altul. Sunt prinse sancţiuni usturătoare şi în regulamentul vechi şi în cel nou în cazul unui eventual abuz”, a concluzionat Florin Ghiorghiţă. (Eliza Sofian)