Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17434
De la 07 Ianuarie 2003
123749104

Blestemul familiei Ivancu

Harakiri în podul casei părinteşti

  • Ion Ivancu, un bărbat de 32 de ani din Boşcoteni, şi-a pus capăt zilelor, înfigându-şi un cuţit în burtă
  • în urmă cu câţiva ani, tatăl său şi-a luat viaţa în acelaşi mod
  • tragedia s-a produs la doar câţiva metri de agenţii postului de poliţie, fără ca aceştia să intervină
  • într-un târziu, când Ivancu pierduse deja mult sânge, poliţiştii l-au coborât din pod
  • deşi bărbatul era grav rănit, agenţii de poliţie i-au pulverizat în faţă spray lacrimogen
  • 22 June 2006, 23:00

Un bărbat cu probleme familiale a ales să-şi pună capăt zilelor în podul casei mamei sale din satul Boşcoteni, comuna Frumuşica, înfigându-şi un cuţit în burtă. Ion Ivancu, de 32 ani, era căsătorit cu o femeie din localitatea Deleni, judeţul Iaşi, dar avea patima băutului, fapt care a dus la destrămarea căsniciei sale. Ivancu lucra ca ziler în localitatea Cotnari, dar, pentru că nu reuşea să aducă bani acasă, în urma certurilor cu familia soţiei sale, a fost alungat înapoi la mama sa. Deprimat de pierderea familiei şi pe fondul consumului de alcool, în ultima vreme bărbatul a ameninţat în repetate rânduri că se va sinucide. O astfel de nenorocire se mai abătuse asupra familie Ivancui şi acum câţiva ani, când tatăl lui Ion a ales să-şi curme zilele în acelaşi mod. Acesta preferase, însă, să se înjunghie în inimă, în grădina casei. Având gestul tatălui său ca exemplu, Ion Ivancu a procedat la fel, înfigându-şi, ieri dimineaţă, un cuţit în abdomen.
Casa din Boşcoteni unde s-a petrecut nenorocirea se găseşte foarte greu din cauza drumurilor şerpuite, colţul acela uitat de lume fiind un loc unde timpul parcă s-a oprit în loc. Paradoxal, tragedia care lovise familia Ivancu nu i-a făcut pe localnici să iasă din monotonia muncii de zi cu zi în gospodărie şi la câmp. Nici unul dintre puţinii consăteni adunaţi în jurul porţii nefericitei femei care şi-a pierdut fiul în acelaşi mod ca şi soţul nu arăta nici cea mai mică urmă de compasiune. Doar două femei în vârstă aprindeau câteva lumânări pentru cel care a părăsit această lume într-un mod atât de tragic şi violent. Întreaga grozăvenie a început ieri, în jurul orei 10.00, când, fiind beat, Ion Ivancu s-a baricadat în podul casei, înarmat cu o bâtă şi un cuţit, ameninţând atât că se va omorî. Bărbatul soma că va ucide pe oricine va încerca să i se opună. După ce a provocat o gălăgie infernală, vecinii au chemat poliţiştii pentru a-l calma. În momentul când au ajuns lucrătorii postului de poliţie din Frumuşica, nimeni nu se putea înţelege cu cel care urma să moară. „Pe fondul problemelor familiale, fiind alungat de membrii familiei soţiei sale, dar şi din cauza băuturii, începuse să ameninţe că se va omorî. Mama sa ne-a povestit că în seara precedentă nu a fost agresiv, ba dimpotrivă. Dar nu ştim ce a putut fi în capul lui de a recurs la acest gest. Când am ajuns noi, ţipa şi ameninţa pe toată lumea că cine va urca să-l dea jos din pod va fi omorât. Am încercat să discutăm cu el, dar nu am avut cu cine. Se baricadase în pod. Ţipa şi făcea scandal. În cele din urmă, s-a înjunghiat înainte de a-l putea da jos. Rana nu îi era mare, dar pierduse mult sânge”,a declarat Alin Iacob, agent în cadrul postului de poliţie Frumuşica. O femeie martoră la eveniment a declarat că poliţiştii au fost nevoiţi să folosească un spray lacrimogen pentru a-l putea imobiliza pe Ivancu, aflat încă în viaţă: „Urla în gura mare. Avea o bâtă cu el şi spunea că îi omoară pe toţi. Nu-l interesa că erau poliţişti. Până la urmă pentru a nu fi loviţi, poliţiştii i-au dat cu spray în faţă. Când l-au coborât din pod, era deja înţepat. Văzând că-i curgea sânge, poliţiştii au chemat salvarea”. Din păcate, din cauza leziunii suferite la nivelul abdomenului, dar şi a pierderii masive de sânge, Ion Ivancu a murit înainte de a ajunge ambulanţa la el. „Avea în sânge dorinţa de a se omorî. Era puţin nebun dacă a făcut una ca asta. Şi tatăl său a făcut exact la fel acum vreo 10–15 ani. Şi-a înfipt un cuţit în inimă. Familia asta parcă este blestemată”, a declarat una din femeile care au aprins lumânările pentru sufletul sinucigaşului. (Dănuţ ROTARIU)

Principiul intervenţiei progresive

Având în vedere împrejurările în care a fost reţinut sinucigaşul, am solicitat câteva opinii cu privire la corectitudinea modului de acţiune al poliţiştilor. L-am întrebat pe inspectorul şef al IPJ dacă este normal ca un om cu cuţitul în burtă, plin de sânge, să fie imobilizat cu spray-ul lacrimogen. De asemenea, am vrut să ştim dacă, după cunoaşterea tuturor datelor, se va deschide o anchetă în această privinţă. Aceleaşi întrebări le-am adresat şi ofiţerului de relaţii cu presa. „Eu sunt în teren, în zona Dorohoi. Nu ştiu ce s-a întâmplat exact. Am auzit, dar nu cunosc datele. La faţa locului au fost trimişi un procuror şi un criminalist. Eu eram plecat şi dimineaţă. Nu ştiu dacă vom deschide o anchetă. Să vedem datele mai întâi”, a spus comisarul şef, Dan Roşu. Purtătorul de cuvânt al IPJ, comisarul şef Tiberiu Furdui, ne-a explicat care este principiul intervenţiei în astfel de situaţii. „Dacă se împotriveşte la reţinere, poliţistul are la îndemână mai multe procedee. Sunt multe astfel de cazuri. Dacă sunt recalcitranţi, se încearcă imobilizarea lor. Unii sunt peste măsură de recalcitranţi şi atunci intervii altfel. Există un principiu al intervenţiei poliţieneşti. Este principiul intervenţiei progresive”, a explicat Tiberiu Furdui. Adică, poliţiştii trebuie să uzeze de metode de intervenţie, potrivite cu gradul de violenţă al celui ce trebuie reţinut. La scurt timp, un telefon primit de la comandantul IJP, ne-a adus un plus de informaţie. „Am cerut o informare imediată şi voiam să ştiţi cum se prezintă situaţia. După ce m-am documentat, am înţeles ce a fost acolo. El s-a certat cu socrul său, care l-a ameninţat că-l dă afară din casă. A venit acasă şi s-a certat cu mama sa. A ameninţat că se omoară. Mama victimei a sunat la poliţie. Când au ajuns poliţiştii, el s-a urcat în pod şi a tras şi scara după el. Avea un cuţit pe care şi l-a băgat în stomac. Poliţiştii au încercat să-l reţină. Dar tipul avea o bâtă cu care îi ameninţa pe cei de la postul de poliţie. În condiţiile acestea, poliţiştii au folosit spray-ul lacrimogen. Asta a fost povestea. L-au imobilizat, a fost anunţată salvarea, dar, din păcate, a murit până la spital”, a completat comisarul şef Dan Roşu, inspector şef al IPJ Botoşani. (Marian MOROŞAN)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Conţac a pierdut procesul cu Tăriceanu
Hyroshima din Parcul Tineretului
necazul a sute de oameni capătă valenţe politicecu 400 de dolari de laVodafone, liftul refuză să urceVietnamul se vede la fel, de sus copiii se joacă în gunoiul de sub geam Gornea şi sifoaneleSemiramida este servită cu bere şi bătaie *un bloc se duce spre Răchiţi
Gunoiul, fotbalul şi directorul Pricope
Pirateria de film produce pierderi anuale de 2,7 miliarde de dolari
Apucături dictatoriale de rang prezidenţial
Ioan Rotundu
Punctul de pensie va creşte cu încă trei la sută
Proiectul tichetelor de vacanţă, supus dezbaterii publice
AVAS a blocat conturile a peste 5.500 de debitori cu creanţe fiscale
Prioritatea Guvernului este ajutorarea familiilor afectate de inundaţii
Mircea Geoană a declarat că PSD a început campania electorală
Parlamentarii nu vor avea acces la documentele privatizării
Şase morţi şi cinci dispăruţi în urma inundaţiilor din Bistriţa-Năsăud
Creditul pentru reabilitarea drumurilor a fost acceptat
Dializaţii vor fi aduşi la spital de firme de transport private
Directorul Finanţelor ar fi preferat o cotă unică de 19%
Inspectorii de mediu poartă grija Săptămânii Mobilităţii
Caniculă tratată cu apă minerală
Botoşănenii, nemulţumiţi de contractele cu E-ON
Prutul va reveni în albia istorică
Elevi care nu vor să devină liceeni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog