Pelerinului care-şi doreşte un moment de meditaţie la Mănăstirea Gorovei, imediat ce ajunge la aşezământul monahal aflat pe o coamă de deal, i se deschide în faţă un peisaj natural pitoresc. De la mănăstire poate vedea cele câteva zeci de case ale satului Gorovei înşiruite pe dealul din faţa până sub o buză de pădure. Privind acest peisaj, ochii nu vor putea rata să nu se oprească asupra unei vile impozante, cu acoperişul din ţiglă roşie, situată la margine de pădure.
Vila domină peisajul satului şi se face remarcată imediat, mai ales dacă panta de deal pe care se află casele satului este scăldată în soare.
De întrebi de săteni a cui este mândreţea de vilă, cei întrebaţi vor strânge din umeri a neştiinţă. Dacă reuşeşti să le deschizi sufletul şi pofta de destăinuire, arunci îţi vor şopti că vila este o casă de vacanţă a celor din PSD. Cei cu pretenţie de buni cunoscători îţi vor explica că vila este de fapt a primarului comunei Văculeşti, Sorin Gânga. De-o fi una, de-o fi alta, la vilă trag feţe fine din conducerea PSD, senatorul nevastă de şofer Doina Federovici fiind văzută în mai multe rânduri.
Şi stareţul mănăstirii, Teofil Timişag, îşi face prezenţa atunci când liderii PSD-ului se adună la câte o şuetă politică urmată de o relaxare despre care un bătrân al satului a povestit că multe dezmăţuri a văzut la viaţa sa dar precum cele de la vilă mai rar.
Pentru curioşi, vila este amenajată cu tot confortul necesar unei agape de interior, ferită de ochii curioşilor, dar şi pentru odihnă de conjunctură sau peste noapte. În zilele de vară distracţia se desfăşoară în curtea vilei unde este amenajat un foişor iar alături două grătare din cărămidă cu funcţii diferite. Aerul curat ce vine dinspre pădure, verdeaţa gazonului şi a împrejurimilor sunt factori ambianţi perfecţi pentru câte un chiolhan început la ceas de zi şi continuat apoi cu ritmuri de muzică la ceas de seară.
Se spune că primarul Gânga este un adevărat amfitrion. Se pricepe să organizeze astfel de distracţii, are gusturi fine pe tărâm gastronomic şi pretenţios la asortarea băuturilor cu bucatele, iar de prinde chef poate face şi striptis bărbătesc că şi în acest domeniu artistic s-a făcut remarcat. Ca fost pădurar şi cu consilieri locali PSD actuali pădurari, pe grătarul încins nu arareori sfârâie carne de vânat.
Dar o0ricât m-am străduit, nici în ruptul capului n-am putut descâlci cine este proprietarul vilei şi a terenului împrejmuitor. I-am întrebat pe doi consilieri liberali, adică din opoziţie, dacă ştiu a cui este vila. I-am rugat să afle pe numele cui a fost eliberată autorizaţia de construcţie.
Viorel Damache şi Iulian Vlas n-au putut afla nimic, sau n-au vrut să afle. Secretul este bine păstrat de către funcţionarii din primărie. Dar ceva, ceva tot am reuşit să pun cap la cap, fără pretenţia că ce-am aflat sunt şi adevăruri absolute.
Cert este că fostul primar liberal Iulian Vlas, deţinător al funcţiei până în iunie 2012, n-a eliberat vreo autorizaţie de construcţie. Cum din iunie 2012 noul primar a devenit social-democratul Sorin Gânga, este cert că vila s-a ridicat în mandatul său, dar se pare că nu s-a emis nicio autorizaţie de construcţie.
Cu privire la teren mi s-a spus că acesta ar fi fost proprietatea unor bătrâni care au decedat şi n-au avut urmaşi. Ca primar, Gânga a ştiut de acest fapt şi s-a făcut proprietar asupra terenului. Cheia afacerii ar deţine-o fostul secretar al primăriei Cristian Martin, acum secretar la Primăria Şendriceni, omul nevrând să-şi pună pielea la saramură alături de primarul Gânga, aşa că a preferat migraţia.
Vila s-a ridicat în perioada când uliţa satului Văculeşti a fost asfaltată de către firma Tehnic Asist SRL, lucrare executată în dorul lelei şi cu multe reclamaţii din partea cetăţenilor. Dar vorba din bătrâni: câinii latră, caravana trece. Caravana Tehnic Asist a trecut prin Văculeşti şi a lăsat în urmă asfaltată o uliţă privată, adică uliţa pe care se află reşedinţa de bază a primarului Gânga.
Despre această asfaltare privată pe bani publici am realizat şi un reportaj la Lumea lu Rotundu dar atunci nu aflasem că la Gorovei se ridică o vilă legată tot de numele primarului Gânga.
Ei bine, vila de la Gorovei s-a ridicat în perioada asfaltării drumului şi la ea au lucrat asistaţii social aflaţi în plată la primărie dar coordonaţi de Ionuţ Şcolaru, un patron de firmă locală care face afaceri bune cu primarul Gânga, afaceri pe banii publici cum altfel?
Aici apare o necunoscută. Asistaţii sociali la Legea 416 erau sub coordonarea viceprimarului Constantin Diaconescu dar sunt voci care susţin că Şcolaru a primit binecuvântare de la primar să-i folosească.
Cică la lucrări au participat şi nişte meseriaşi din Dorohoi, care au coordonat munca muncitorilor aduşi de Ionuţ Şcolaru. O parte din aceste informaţii mi-au fost oferite de către Vasilică Grădinaru, fost viceprimar de Văculeşti, domiciliat în satul Prelipca, sat aflat la o aruncătură de băţ de Gorovei.
Invidiaţi mai mult sau mai puţin de către ceilalţi politicieni nai locului, liderii PSD-ului, la semnalul dat de Gânga, se strecoară spre vilă, motiv pentru care sătenii i-au numit fantomele roşii.
Promit să renunţ la două editoriale critice la adresa senatorului nevastă de şofer Doina Federovici, dacă-mi spune cineva ce rol are în acea adunătură de fantome roşii stareţul Teofil Timişag, despre care se spune că are un extraordinar har duhovnicesc asupra femeilor.