Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26513
De la 07 Ianuarie 2003
118413056

Baronii de Curteşti

  • 22 May 2011, 23:00

Săptămâna trecută, Lumea lu’ Rotundu a poposit la Orăşeni Vale, comuna Curteşti. Câţiva locuitori de aici au reclamat că un pădurar distruge o cale de acces la concurenţă cu apele râului Miletin. Am filmat reportajul intitulat „Codru-i frate cu-Andronache” care a fost difuzat pe Tv SOMSX sâmbătă şi în reluare azi la ora 10.00. Numai că în reportaj n-am putut cuprinde tot ce-am constatat la faţa locului.
În primul rând că păduratul Ioan Andronache, care are locuinţa la capătul unei uliţe înfundate, aduce acasă lemnele din pădure şi le vinde cui doreşte. Deşi are amenajat un depozit la nici două sute de metri de casa sa, Andronache aduce tone de lemne şi acasă, de unde le distribuie.
Oamenii susţin că lemnele vândute de acasă sunt lemne fără documente legale, banii astfel obţinuţi fiind împărţiţi cu şefii şi alţi protectori. N-am adunat dovezi că aşa ar fi, dar anumite fapte ar confirma indirect o astfel de supoziţie.
Casa lui Andronache este frecvent vizitată de primarul Dumitru Viţel, de poliţiştii din comună şi de alţi şefi de la judeţ. Oamenii spun că se fac chefuri peste chefuri, deşi un anume domn’ Petrică, aflat la a treia casă de pădurar, susţine că pădurarul are „o sete” prea mare ca să mai dea de băut şi la alţii.
După ce noi am filmat într-o zi de vineri, primarul Viţel s-a lăudat luni, săptămâna trecută, că a făcut ordine cu pădurarul, în sensul că l-a obligat să ridice lemnele de pe ternul public şi să nu mai circule cu ele pe acea uliţă care s-a îngustat vizibil prin prăbuşirea malurilor râului Miletin. Aşa o fi, dar până la venirea noastră de ce primarul Viţel n-a făcut ordine cu pădurarul, că de vizitat acasă l-a vizitat destul de des, iar ca să-i intre în curte a trebuit să se împiedice mai întâi de lemnele de la poartă?
Am fi dori să stăm de vorbă cu Ioan Andronache, dar a ieşit la poartă soţia sa Rodica. (foto 1) Aflând cu ce ne ocupăm, doamna Rodica ne-a trântit poarta în nas, aşa că ne-am dus la Botoşani, la Direcţia Silvică. Aici, şeful de birou exploatare, ing. Temneanu ne-a spus că pădurarul Andronache are voie pozavoie să vândă lemnele de acasă, pentru că aşa sună o dispoziţie de la minister. Ciudată dispoziţie!
Nu este greu să observi că lemnele vândute de acasă nu sunt urmărite sub cantitatea şi preţul practicat. Dar dacă este voie de la minister noi nu putem zice nimic.
La Direcţia Silvică ne-am lovit şi de o secretară care n-a fost prea amabilă cu noi. Când i-am spus că-l sun pe Cristian Roman ca să facă ordine în instituţie, m-a întrebat curioasă cine-i acesta. I-am spus că-i prefectul şi a rămas tare dezamăgită că nu-l cunoaşte. Motiv pentru noi să-i recomandăm domnului prefect să mai treacă şi pe la sediul instituţiilor ce le coordonează, nu numai să-i cheme pe directori la ordine.
Truda noastră de a ne deplasa la Orăşeni Vale, la primăria Curteşti şi la Direcţia Silvică Botoşani n-a fost chiar în zadar. Cineva ne-a şoptit că există o mafie a valorificării lemnelor din pădurile judeţului iar capul ei s-ar afla prin palatul politico-administrativ. Poate că domn’ prefect, căruia îi place să dispună controale despre a căror concluzii nu prea avem parte să le cunoaştem, va dispune un control şi asupra modului de valorificare a lemnelor din pădurile judeţului. Asta numai dacă nu cumva este lupul pus să păzească stâna, cum insinuează unii.
Referitor la apele Miletinului, acestea îşi fac de cap cu malurile din sătucul Orăşeni Vale. Cei de la Oficiul de Gospodărirea Apelor Botoşani, de vreo cinci ani, tot fac lucrări de consolidare. Ce lucrează ei vara, duc la vale apele toamna şi primăvara. Oamenii spun că aceste lucrări bagă mulţi bani în buzunarele celor de la OGA. Ne-am dus şi noi la OGA, să stăm de vorbă cu inginerul şef Victor Trofinov (vezi filmul). Fiind zi de vineri şi program scurt, am rata întâlnirea, Am reveni lunea, dar inginerul şef a refuzat dialogul cu noi. Cică i-au interzis şefii de la Iaşi să stea de vorbă cu presa de la Botoşani. Aşa că n-am putut afla dacă bagă ceva bani în buzunar, cum spun oamenii, că de băgat în apele Miletinului bagă în fiecare an, fără să se cunoască ceva.
Revenind la Orăşeni Vale, unii săteni îl consideră pe pădurarul pozapădurarul Andronache un fel de baron local. Nu ştiu dacă este membru PSD, partidul care a pus bazele la români a clasei baronilor, dar după cum se comportă şi-i prosperă afacerile, îndeplineşte toate condiţiile de baron. Însă, dacă ne referim la Curteşti, şeful baronilor locali, incontestabil, este primarul PSD Dumitru Viţe. Deşi primar în opoziţie, Viţel a demonstrat abilităţi de gospodar cum nimeni de prin partea locului nu se poate mândri. Primarul a ridicat vile la băieţi, are tractoare şi alte utilaje iar acum, la intrarea în Orăşeni Deal ridică o mândreţe de vilă de mai mare dragul (foto 2).
De remarcat că în mandatul său anterior de viceprimar şi primar din 2008, omul n-a avut parte de investiţii importante la primărie. A pietruit nişte drumuri săteşti, dar cu piatră care n-a fost deloc seacă întru anumite foloase personale.
Localitatea Curteşti, deşi situată la nici doi km de Botoşani, n-are un metru de drum asfaltat, n-are canalizare, n-are nici un semn public al civilizaţiei moderne. În schimb, toţi primarii post decembrişti s-au preocupat la greu de terenurile de sub buza Botoşanilor, fie la Lebăda, fie la Hudum, pe care le-au dirijat spre persoane cu bani, în detrimentul proprietarilor adevăraţi.
Şi primarul Viţel( foto 3) este acuzat că nu respectă drepturile de proprietate ale unor săteni. Câinii latră, adică cei cu paguba, caravana trece, adică averea primarului creşte ca din apă.
Aşa privite lucrurile, primarul baron de Curteşti o duce mai bine în opoziţie decât dacă ar fi la putere. Fiind în opoziţie, este ferit de ochii celor de la DNA. Sfatul meu este ca să rămână cu PSD-ul în opoziţie, ca să-şi poată termina şi vila nou începută.
În ce priveşte uliţa problemă din Orăşeni Vale, domn’ primar s-o lase în seama apelor Miletinului. Vor rezolva ele problema într-o manieră că n-o să mai aibă pădurarul Andronache pe unde aduce lemnele din pădure la poarta locuinţei sale. În ce-i priveşte pe restul proprietarilor de case, îşi pot duce morţii la cimitir şi prin fundul grădinii nu numai pe poartă, că ei n-au rang de baroni locali.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Inteligenţă de poliţist
Câştigătorii concursului “Prietenii Pompierilor”
Caricatura zilei
Caii de la Letea nu vor mai fi sacrificaţi
Scandalurile sexuale la feminin: fraudă, traseism politic şi sex ş
România are în continuare cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est
Vanghelie a plecat in SUA, unde spune ca va sta alături de Obama şi Netanyahu
Muzica la terase ar putea fi interzisă după ora 22,00.
ne vom distra acasă numai cu voia vecinilor
Bărbat înecat într-un iaz din Frumuşica
Au luat-o razna!
Ioan Rotundu
Nişte dobitoci!
Desemnarea managerului la Ambulanţa se face la Bucureşti
Asigurarea culturilor agricole se face până la sfârşitul lunii mai
La Dorohoi, director de şcoală repus în funcţie de judecători
60 de bătrâni vor putea fi asistaţi social la Truşeşti
Succes răsunător al folcloriştilor botoşăneni
Piatra Neamţ-21-22 mai 2011
Liberalii ne pregătesc o viaţă în roz. Dar după alegeri
Ţurcanu şi-a propus să-i ţină treji pe candidaţii USL din 2012
Iavorenciuc critică pistele de bicicletă din Botoşani
el le consideră o soluţie total neinspirată
Liberalii critică investiţiile lui Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă