Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22845
De la 07 Ianuarie 2003
113178534

Morala creştin-ortodoxă a preotului Macovei şi arginţii lui Iuda

  • Ioan Rotundu
  • 22 May 2017, 23:00

Joi, 18 mai, când a avut loc ceremonia de înmormântare a fostului primar al comunei Cristeşti, Ioan Aciobăniţei, am trecut şi pe la biserica din Cristeşti unde urma să aibă loc slujba religioasă. Biserica, monument istoric, este situată la marginea satului, într-un cadru pitoresc. În timp ce fotografiam biserica şi clopotniţa, a venit la mine şoferul să-mi spună că un cetăţean vrea neapărat să stea de vorbă cu mine.
După ce am fotografiat ce am crezut de cuviinţă, m-am deplasat în spatele grădinii bisericii unde mă aştepta un cetăţean. Aşa l-am cunoscut pe Dumitru Gânga, cetăţean al satului Cristeşti ajuns la vârsta de 77 de ani, aflat în conflict creştin cu preotul paroh Petru Macovei.
Bătrânul Gânga avea chef de vorbă şi de spovedanie. Voia să-şi descarce năduful adunat de-a lungul timpului de când a intrat în colaborare cu părintele. Gânga a fost la viaţa lui vornic de nunţi. După cum îi place să se laude, a vornicit nunţi în peste 55 de sate înşirate de la Cristeşti şi până la Vatra Dornei. A văzut multe prin lume, bune şi rele. Când s-a lăsat de vornicit nunţi şi s-a retras în sat, i-a propus părintelui Macovei să construiască o casă praznicală, aşa cum a văzut pe la alte biserici. Părintele, care păstoreşte acest cot de sat al Cristeştiului de 27 de ani, i-a replicat că nu are nevoie de aşa ceva. Dar că poate fi de acord cu construcţia unui paravan lângă biserică.
Dumitru Gânga, apelat cu nea Mitică, a respins sugestia preotului şi a ridicat pozaridicat în fundul grădinii o casă praznicală care arată excelent. Părintele s-a supărat pe „bea Mitic㔠că i-a ieşit din cuvânt dar pentru că nu i-a cerut nici un ban, a acceptat situaţia.
După ce-a ridicat casa, Gânga a constatat că ar fi necesară o fântână. Părintele s-a făcut foc şi pară şi i-a spus că el nu dă nici un ban pentru aşa ceva. Nea Mitică i-a replicat:
- Părinte, cine are barbă, are şi cheptine!
Adică are el bani să facă fântâna. A pus bani de la el, a mai strâns de la săteni, şi a construit fântâna
Acum părintele refuză s-o binecuvânteze pentru că s-a construit peste voinţa lui. Pe lângă fântână nea Mitică a construit o troiţă şi o masă din piatră. Din nou s-a supărat părintele că i-a ieşit din cuvânt. Aşa că n-a binecuvântat troiţa şi masa. Opunându-se ridicării casei praznicale pe motiv că are în Botoşani apartament, o casă moştenită de la socri şi o alta de la părinţii săi, preotul Macovei n-a văzut şi nu vede cu ochi buni casa praznicală. Mai ales că nea Mitică mai scoate un ban pe seama ei de la cei care o închiriază pentru praznice. Se pare că supărarea părintelui ar veni de la faptul că nea Mitică nu-i face parte din ce încasează. Iar ca pedeapsă părintele l-a lăsat şi fără curent electric.
În timp ce ascultam spovedania lui nea Mitică Gânga, un alt cetăţean mă pândea de după gard. Ieşind din curtea din curtea bisericii, cetăţeanul respectiv m-a abordat.
- poza
- Eu vă ştiu de la televizor şi îmi place cum puneţi problema. Am a vă spune ceva legat de scandalul de la Schit Orăşeni.
Omul s-a uitat în jur să fie convins că nu-l observă nimeni că stă de vorbă cu mine şi a început să-şi explice că tot scandalul cu preotul Ioan Ungureanu de la Schit Orăşeni este orchestrat de părintele Petru Macovei.
Părintele Macovei are un băiat preot şi nu are parohie. Prieten cu protopopul Lucian Leonte, părintele Macovei ar vrea parohia de la Schit Orăşeni pentru feciorul să. Pentru asta îl „sap㔠pe preotul Ungureanu.
Nu am habar cât de corecte sunt aceste informaţii dar de vreme ce ele circulă printre sătenii din comuna Cristeşti un sâmbure de adevăr tot există. Pentru mine nu este o noutate faptul că preoţii se ceartă între ei şi se clevetesc pe la spate la ierarhi. Am filmat multe reportaje cu preoţi imorali, vicleni şi iubitori de arginţii lui Iuda încât nu mă mai miră nimic.
Interesant va fi modul în care se va finaliza scandalul de la biserica din Schit Orăşeni. Va fi interesant pentru că mi s-au adus la cunoştinţă două variante. Prima suna că părintele protopop Lucian Leonte ar râvni parohia pentru feciorul său Constantin, acum preot cu jumătate de normă la o parohie săracă din comuna Blândeşti.
A doua variantă, cea cu feciorul preotului Macovei mi s-a adus la cunoştinţă mai târziu. Cert este că ambele variante sunt de fapt afaceri popeşti. Care n-au nimic în comun cu morala creştin-ortodoxă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Ecouri după Ouatu
Horoscopul zilei de 23.05.2017
Un important ziar de stat din China aplauda uciderea surselor CIA:
Poate fi considerata o victorie zdrobitoare
Zero-dobanda lui Mario Draghi ii costa sute de miliarde de euro pe germani
Politia indoneziana a arestat peste 140 de homosexuali.
Altii doi urmeaza sa fie biciuti pentru sodomie
Legislatie interpretabila, controale si dispute fiscale:
Cum ar putea autoritatile sa vina in sprijinul contribuabililor
Tudorel Toader: Arhiva SIPA - o pata pe obrazul justitiei romane!
Voi publica numele celor care au 'vizitat-o'
Teodosie ramane sub control judiciar.
Curtea de Apel Constanta a respins cererea DNA de punere sub arest la domiciliu
Isarescu, catre bancheri: Cultivati-va clientii,
iesiti din litigiile in instante si negociati!/ Educatia financiara trebuie sa inceapa
Dragnea va discuta cu Grindeanu si Tariceanu la finalul saptamanii despre activitatea Guvernului
Cultura umilită de religie şi politică
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă