Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11543
De la 07 Ianuarie 2003
122871610

Botoşani: Prefectul i-a felicitat pe poliţişti că-şi fac datoria. Cum? Vă arătăm noi

  • Ioan Rotundu
  • 22 March 2013, 23:00

Toată România ştie că Poliţia dinj Botoşani este una dintre cele mai violente şi mai abuzive din ţară, numai prefectul Costică Macaleţi n-a aflat despre acest lucru. Aşa că, ieri, la Ziua Poliţiei, i-a felicitat pe poliţişti pentru modul cum îşi fac datoria de a apărea cetăţeanul, de a respecta legea ca ceva sfânt în borice stat de drept.
Nu mă întorc cu mulţi ani în urmă, la cei omorâţi în bătaie în sediile de poliţie urbane şi rurale. Încep cu anul 2010, când am început şi primele filmări la emisiunea Lumea lu’ Rotundu.
Maria Maftei, femeie învârstă de 70 de ani, avea probleme de şat cu una din vecinele sale. Chemat să facă dreptate, poliţistul Cătălin Sandu, de la Poliţia Mihăileni, a sancţionat-o, nu odată, tot pe bătrână, deşi aceasta avea dreptate. Şi ştiţi de ce proceda aşa poliţistul? Pentru că făcea mor cu fiica vecinei. Când am dorit să stăm de vorbă cu el, poliţistul a fugit mâncând pământul.
La Flămânzi, problemele de nedreptate create de poliţişti sunt multe şi diverse. Un cetăţean, cu teri copii acasă, pentru că a avut curajul să demaşte nişte abuzuri ale poliţiei locale a fost pedepsit cu un dosar penal cum că a produs un „grav accident”. Omul derapase de pe gheaţă în şanţ şi a lăsat maşina acolo, fratele său stând în apropiere. Poliţiştii au considerat fugă de la locul faptei, deşi strada era pustie şi nu fusese nimeni accidentat. S-au găsit şli nişte judecători corupţi care l-au condamnat pe bietul om la închisoare cu executare, deşi alţii au omorât în accidente auto trei, patru persoane şi au fost condamnate cu suspendare.
Tot la Flămânzi, Neculai Răşlitaru se află în conflict de grăniţuire cu inginerul silvic Eduard Fegher. Inginerul, de faţă cu poliţistul Romică Tuca a scos pistolul şi i l-a pus lui Răşitaru la tâmplă, ameninţându-l că-l împuşcă. Poliţistul n-a intervenit şi nici n-a luat măsuri cu inginerul pentru folosirea armei din dotare, cu gloanţe adevărate, în mod abuziv şi prin ameninţare cu împuşcarea.
La Suharău, Elena Chelaru a constatat cum o rudă îndepărtată a ei i-a luat cu japca o suprafaţă de teren. Poliţistul din comună n-a considerat să facă o anchetă, deşi a fost sesizat că cetăţeanul în cauză a comis mai multe stricăciuni şi chiar violenţe. Când am ajuns la post, poliţistul s-a încuiat în cameră şi ne-a expediat la purtătorul de cuvânt de la IJP Botoşani.
La Mileranca, poliţistul din comună a condus băut microbuzul şcolar, cărând nuntaşi la şcoala din Scutari, unde primarul Ioan Ursachi era invitat de onoare. La campania locală din vara anului trecut poliţistul a făcut campanie candidatului USL, adică primarului, gardul sediului de Poliţie fiind acoperit în întregime cu posterul primarului Ursachi. Ce-i drept, l-a scos din nou primar.
Tot în alegerile locale din iunie 2012, la Călăraşi, scandalurile şi violenţele s-au ţinut lanţ. Directorului de la şcoală i s-au spart geamurile. Un consilier mai în vârstă a fost bătut măr. Poliţistul Ilie Răţoi n-a avut nicio reacţie. Toţi cei bătuţi erau împotriva candidatului Ioan Pleşca, liberal strecurat la PPDD, protejatul poliţistului. Iar pentru că Răţoi se simţea în inferioritate, i-a venit în ajutor Lucian Stroescu poliţist la Ştefăneşti şi ginerele lui Pleşca. La Călăraşi poliţiştii n-au avut fler. Primar a ieşit Elena Vrajotis, exact ce ei nu doreau.
La Drăguşeni, poliţistul Ciobanu este considerat capul mafiei locale. Colecţia de piese arheologice a soţilor Crâşmaru a fost furată după moartea acestora. Hoţul a fost descoperit de cei de la Muzeul de Arheologie din Săveni ca fiind feciorul preotului. Dealtfel, feciorul preotului a fost prins de carabinierii italieni comercializând pe piaţa neagră de antichităţi din Roma, vase arheologice din cultura Cucuteni. Nicio reacţie a poliţistului.
A reacţionat în luna ianuarie 2013, când la Drăguşeni s-a ales un nou primar în locul celui decedat, susţinând candidatul PSD, Eugen Nichita, şi el considerat ca făcând parte din mafia locală. Şi aici poliţistul a avut fler iar Nichita a câştigat alegerile.
La Truşeşti, poliţistulo Constantin Panţâru este pe-o mână cu o bandă de hoţi din satul Buhăceni. Banda a băgat în sperieţi tot satul, dar poliţistul zice că n-are probe sau că furturile sunt prea mici ca să necesite anchetarea.
Am lăsat la rurmă, cu speranţa că prefectul va avea răbdarea să citească articolul până la sfârşit, cele două crime care au făcut înconjurul României. În 16 decembrie 2011, tânărul Dragoş Isac, tată a doi copii, a fost ridicat de poliţiştii din Mihălăşeni pe motiv că ar fi comis un furt, ceea ce nu s-a adeverit ulterior.
L-au bătut de dimineaţă până spre după-amiază, când au constatat că cel pe care-l băteau era deja mort. Vina a fost pasată de şeful de post, un miliţian înrăit şi crud în manifestările cu cetăţenii încă din vremea lui Ceauşescu, către ajutorul său Adrian Alin Mircea. Acum acesta stă după gratii iar şefii lui caută motive să-l repună în libertate. Cei doi copii rămaşi fără tată nu contează pentru şefii lui Alin, nici pentru procurori sau judecători. A trecut anul de când s-a consumat crima iar poliţistul tot n-a fost judecat.
În 25 mai 2012, şeful de post din Viişoara a avut un conflict cu cetăţeanul Lionel Ciobanu. L-a încătuşat şi la- dus la postul de poliţie, Aici, împreună cu feciorul său, care n-avea ce căuta în Poliţie, l-au bătut pe Lionel cu un par până i-au zburat creierii pe pereţi. Şeful de post Mircea Grigoraş s-a pensionat imediat şi este liber în Viişoara, continuând să-i ameninţe pe săteni că-i pune el la punct.
Iată pentru ce le-a mulţumit prefectul Coistică Macaleţi poliţiştilor botoşăneni de Ziua lor. Iar ca totul să fie în ton cu mulţumirile prefectului, de la Ministerul de Interne a venit ordinul de înaintare în grad. Printre cei care au fost avansaţi se află şi cei devotaţi politic USL, în special, dar şi cei specializaţi pe violenţe şi abuzuri. Despre aceştia vom veni cu un material separat.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Poveste de week-end
Gastronomie: Maftoul cu pui- specific Palestinei
O noua etapa a guvernării Ponta. Va curge sânge
Dan Tapalaga
Salvarea Ciprului ar putea veni de la duşmanul său, Turcia
Protest la Salonul de carte de la Paris
Jandarmii au intervenit brutal in evacuarea protestatarilor
Cum a fost învins guvernul Ponta de birocraţia din sistemul medical
Cipru lucrează la un plan B. Acesta ar urma să intre vineri în Parlament
Zona Euro, dispusă să discute o nouă propunere
Micile războaie locale ale regionalizării
cum se luptă baronii locali pentru controlul viitoarelor regiuni
Eva Simon (Ungaria): În Ungaria există două limbi române
Petru Grozavu: «Antract» pentru Vilnius
Laptele vărsat în câmp, un gest extrem
"Iresponsabilitatea altora" pune lacătul pe ferme
Adolescenta cu bentiţă tricoloră din Covasna: Copii prinşi în vâltoarea urii adulţilor
Lista poliţiştilor avansaţi în grad de Ziua Poliţei
Scrisoarea deputatului Roman către Primarul municipiului Botoșani
Tupeu şi amnezie politică la Mihai Tincu
Portariuc chiţcăie şi el aceeaşi arie
Lipsiţi de curajul răspunderii, cei din PSD bagă totul în… lui Ţurcanu
Ciofu îl va susţine pe Portariuc la şefia PSD Botoşani
Poliţiştii îi dau emoţii lui Portariuc
Roman vrea să-i cânte lui Portariuc serenada despărţirii
Portariuc dă lecţii politice, materie la care este repetent
S-au mirat şi poliţiştii cât de buni profesionişti sunt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog