Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7807
De la 07 Ianuarie 2003
123643232

Monument destinat să uşureze povara morală a Botoşanilor

  • în penitenciarul politic de la Botoşani au murit 116 deţinuţi
  • 22 November 2007, 23:00

Oficialităţi locale, cadre medicale, preoţi şi pacienţi au comemorat ieri deţinuţii politici decedaţi în Penitenciarul Politic Botoşani. Ceremonia comemorării a avut loc în cursul dimineţii de ieri în incinta Spitalului de Psihiatrie Botoşani, unde s-a ridicat un monument în memoria deţinuţilor politici. Monumentul zidit în faţa capelei din incinta Spitalului de Psihiatrie Botoşani reprezintă un modest omagiu adus de conducerea unităţii medicale foştilor deţinuţi politici care s-au săvârşit în perioada prigoanei sovietico-comuniste din anii 1960-1964. Monumentul a fost realizat de sculptorul Cornel Mihai. Ceremonia de comemorare a început prin slujba religioasă de sfinţire a monumentului susţinută de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop Lucian Leonte.
După aceasta a urmat şi slujba religioasă de pomenire a celor 116 deţinuţi politici care au decedat în Penitenciarul Botoşani în perioada anilor 1960-1964. Printre oficialităţile locale s-au numărat prefectul Gheorghe Sorescu, viceprimarul Romulus Eram, directorul Direcţiei pentru Cultură Dana Pietraru, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu şi prim procurorul Dan Popovici. Directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani, Vlad Nicolae a citit un scurt istoric al Penitenciarului Politic Botoşani şi câteva mărturii ale unor deţinuţi politici. "Ei şi-au dat viaţa pentru a păstra nealterată fiinţa noastră naţională, pentru înlăturarea efectelor tăvălugului bolşevic, pentru apărarea credinţei noastre creştin şi pentru înlăturarea regimului dicatatorial sovietico-comunist al cărui scop era distrugerea elitelor intelectuale, sociale, politice şi economice ale poporului român. În faţa acestor martiri ne înclinăm cu pioşenie şi adâncă recunoştinţă. Dumnezeu pozaDumnezeu să-i odihnească în pace acolo unde s-ar afla", a precizat Vlad Nicolae, directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani.
Iniţiativa conducerii unităţii spitaliceşti de a ridica acest monument a fost apreciată atât de protopopul Lucian Leonte, cât şi de prefectul judeţului Gheorghe Sorescu. Acesta a ţinut să felicite conducerea Spitalului pentru iniţiativa de a ridica un asemenea monument şi pentru faptul. "Am asistat astăzi la un moment deosebit de impresionant. Suntem bucuroşi că suntem astăzi aici şi să aducem un omagiu permanent deţinuţilor politici care şi-au găsit sfârşitul în Penitenciarul Botoşani", a declarat prefectul judeţului Gheorghe Sorescu.
În acest an se împlineşte jumătate de secol de la înfiinţarea Penitenciarului Botoşani. Din datele pe care le deţine conducerea Spitalului de Psihiatrie, această instituţie a luat fiinţă în decembrie 1956 pe structura unei unităţi militare şi a început să funcţioneze un an mai târziu. Câţiva ani mai târziu fosta cazarmă se transformă în penitenciar, după care o parte din acesta devine puşcărie politică. Potrivit mărturiilor unor foşti deţinuţi în puşcăria politică ar fi fost 200 de deţinuţi în 30 de celule. Numărul exact al celor deţinuţi de penitenciarul politic Botoşani nu a putut fi aflat în ciuda demersurilor făcute în acest sens.
Din documentele oficiale rezultă faptul că au fost identificaţi 116 deţinuţi politici, dar numărul lor ar putea fi şi mai mare. Penitenciarul Politic Botoşani a funcţionat până în 1964 când au fost eliberaţi toţi deţinuţii politici din ţară. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

A sosit hârtia care oficializează repartizarea tomografului
Prima transă de aparate medicale a ajuns la spitale
Apa Grup a pierdut procesul cu Spitalul Judeţean
Captură record de ţigări
Vor să ne ia şi sângeretele de Crăciun!
Ioan Rotundu
Tineri sancţionaţi pentru încălcarea Legii electorale
Proiecte educaţionale pentru romi
Ţărăniştii critică guvernul în problema restituirilor
Doi bătrâni de 80 de ani sunt aruncaţi după gratii
ei sunt încarceraţi în Penitenciarul Botoşanisituaţia soţilor Dumitriu a şocat până şi conducerea penitenciarului
Conducerea teatrului şi-a stabilit priorităţile pe 2008
Secvenţe din filmul abuzurilor puse în cârca Feliciei Mihai
Remuşcările lui Ciuştea
Conţac este acuzat că se înfruptă din banii publici
Ciuştea valorifică spre folos propriu meritele unor asistaţi social
Penegiştii pregătesc o listă a ruşinii
Verificări la premergătoare pentru europarlamentare şi referendum
Valentina Pelinel ar renunţa la carieră pentru familie
“Dansez pentru tine” va fi albastru
Medicii veterinari vor complica ritualul sacrificării porcilor de Crăciun
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani, vineri, 23 noiembrie
Horoscop
Replica doamnei căzute
Daţile o ultimă şansă, votându-le!
Opincari în drum spre PE
Ruladă de muşchiuleţ de porc
Românul şi misterele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog