După aceasta a urmat şi slujba religioasă de pomenire a celor 116 deţinuţi politici care au decedat în Penitenciarul Botoşani în perioada anilor 1960-1964. Printre oficialităţile locale s-au numărat prefectul Gheorghe Sorescu, viceprimarul Romulus Eram, directorul Direcţiei pentru Cultură Dana Pietraru, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu şi prim procurorul Dan Popovici. Directorul Spitalului de Psihiatrie Botoşani, Vlad Nicolae a citit un scurt istoric al Penitenciarului Politic Botoşani şi câteva mărturii ale unor deţinuţi politici. "Ei şi-au dat viaţa pentru a păstra nealterată fiinţa noastră naţională, pentru înlăturarea efectelor tăvălugului bolşevic, pentru apărarea credinţei noastre creştin şi pentru înlăturarea regimului dicatatorial sovietico-comunist al cărui scop era distrugerea elitelor intelectuale, sociale, politice şi economice ale poporului român. În faţa acestor martiri ne înclinăm cu pioşenie şi adâncă recunoştinţă. Dumnezeu

Iniţiativa conducerii unităţii spitaliceşti de a ridica acest monument a fost apreciată atât de protopopul Lucian Leonte, cât şi de prefectul judeţului Gheorghe Sorescu. Acesta a ţinut să felicite conducerea Spitalului pentru iniţiativa de a ridica un asemenea monument şi pentru faptul. "Am asistat astăzi la un moment deosebit de impresionant. Suntem bucuroşi că suntem astăzi aici şi să aducem un omagiu permanent deţinuţilor politici care şi-au găsit sfârşitul în Penitenciarul Botoşani", a declarat prefectul judeţului Gheorghe Sorescu.
În acest an se împlineşte jumătate de secol de la înfiinţarea Penitenciarului Botoşani. Din datele pe care le deţine conducerea Spitalului de Psihiatrie, această instituţie a luat fiinţă în decembrie 1956 pe structura unei unităţi militare şi a început să funcţioneze un an mai târziu. Câţiva ani mai târziu fosta cazarmă se transformă în penitenciar, după care o parte din acesta devine puşcărie politică. Potrivit mărturiilor unor foşti deţinuţi în puşcăria politică ar fi fost 200 de deţinuţi în 30 de celule. Numărul exact al celor deţinuţi de penitenciarul politic Botoşani nu a putut fi aflat în ciuda demersurilor făcute în acest sens.
Din documentele oficiale rezultă faptul că au fost identificaţi 116 deţinuţi politici, dar numărul lor ar putea fi şi mai mare. Penitenciarul Politic Botoşani a funcţionat până în 1964 când au fost eliberaţi toţi deţinuţii politici din ţară. (Margareta NICHIFOR)