Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28442
De la 07 Ianuarie 2003
108400290

Botoşani/Viişoara: Clemenţă sfidătoare pentru poliţistul criminal Mircea grigore

  • Ioan Rotundu
  • 22 November 2013, 23:00

Botoşani/Viişoara: Clemenţă sfidătoare pentru poliţistul criminal Mircea grigore Potrivit art. 176 din Codul penal, în baza căruia este incriminată fapta de „omor deosebit de grav” pedeapsa care se aplică persoanei vinovate este cuprinsă între 15 şi 25 de ani închisoare cu executare.
Mircea Grigore, fostul şef al Poliţiei din comuna Viişoara a comis un omor deosebit de grav. Conform prevederilor articolului citat, el se face vinovat de omor prin cruzime şi în timpul sau în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice.
În 26 mai 2012, în cadrul unei festivităţi organizate de Primăria Viişoara, locuitorul Ioanel Ciobanu, beat fiind, a intrat într-o altercaţie cu şeful de poliţie Mircea Grigore.
Şeful de post l-a încătuşat pe Ciobanu şi l-.a dus la Postul de Poliţie, unde l-a bătut până ce acesta a ajuns în stare de inconştienţă, o parte din creierii săi fiind găsiţi pe pereţii camerei. Seara, un echipaj al Poliţiei din Darabani s-a deplasat la Viişoara şi l-a ridicat pe Ioanel Ciobanu aflat tot în stare de inconştienţă. Cei doi agenţi de Poliţie, Dan Sebastian Bonchis şi si Bogdan Vasile Pricope, au continuat să-l lovească pe Ciobanu chiar îăn starea în care se afla, după care l-au dus la Postul de Poliţie din Darabani.

În loc să sune după salvare, cei doi l-au aruncat pe patul dintr-o cameră şi l-au lăsat până dimineaţa. A doua zi, constatând că Ciobanu nu mai mişcă, l-au sunat salvarea, Ciobanu a fost dus direct la Clinica sde Neurochirurgie Iaşi, dar n-a mai putu fi salvat şi a decedat.
Anul trecut, în iulie, am realizat un reportaj în cadrul emisiunii televizate Lumea lu* Rotundu. Ancheta mea a scos la iveală faptul că în postul de poliţie Ciobanu a fost bătut de şeful Mircea Grigore dar şi de feciorul acestuia în vârstă de peste 20 de ani.
Când s-a aflat că Ciobanu a murit, feciorul lui Grigore s-a refugiat în satul Rediu, comuna Rădăuţi Prut, după care a încercat să fugă din ţară. Prins de Poliţia de Frontieră, juniorul Grigore a fost adus din nou în comuna Viişoara.
De la bun început cercetările au fost tergiversate iar şeful de post şi feciorul său n-au făcut o zi de arest. Dimpotrivă, îmbrăcat în uniforma de poliţist, Mircea Grigore se plimba ţanţoş pe uliţa mare a localităţii Viişoara şi-i ameninţa pe săteni că dacă bort depune mărturie în defavoarea sa cu el vor avea de-a face.
Cu toate ameninţările sale, eu tot am reuşit să filmez câţiva martori care au confirmat caracterul dur şi de bătăuş al şefului de post, abuzurile comise de acesta de cânt se afla în funcţie la Viişoara.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, care a efectuat ancheta, a lucrat cât mai lent posibil iar despre feciorul bătăuş n-a aprofundat ancheta pentru a-l acuza ca să-şi primească pedeapsa cuvenită.

După un an şi mai bine, în 8 noiembrie 2013, Tribunalul Botoşani l-a condamnat pe Mircea Grigore la 12 ani închisoare. Ciudată pedeapsă, de vreme ce minimul prevăzut de art. 176 din Codul penal este de 15 ani. Mai mult, având în vedere omorul prin cruzime şi în timpul serviciului, poliţistul trebuia condamnat cu aplicarea de circumstanţe agravante iar pedeapsa să fi fost mai mare de 15 ani, poate chir cea maximă de 25 de ani şi nicidecum sub limita minimă.
Au mai stabilit judecătorii ca văduva lui Ioanel Ciobanu să primească 20.000 nlei daune. Ioanel Ciobanu putrezeşte în cimitir iar Grigore se plimbă liber şi ţanţoş prin oraşul Darabani, pentru că sentinţa Tribunalului Botoşani nu este definitivă şi executorie.
Nici cei doi agenţi de politie din Darabani, care l-au lovit pe Ciobanu care nu mai era conştient, n-au fost pedepsiţi pe măsura faptelor. Ei au primit câte cinci luni închisoare cu suspendare.
Dan Sebastian Bonchis este îin prezent agent de politie din cadrul Inspectoratului de Politie al Judeţului Arad iar Bogdan Vasile Pricope, agent de politie la Secţia de Politie Rurala nr. 7 Darabani. Ambii continuă să poarte uniforma de poliţist şi să aplice legea. În orice stat civilizat aşa ceva n-ar fi fost de conceput, ca doi poliţişti participanţi la un omor să continue să reprezinte statul şi să aplice legea altor persoane.
Este clar că anchetatorii n-au dorit să dea la iveală întreg setul de împrejurări prin care a fost omorât în bătaie Ciobanu şi nici să determine fapta individuală a fiecărei persoane implicate. Eu mă aşteptat la un asemenea deznodământ şi chiar mă aştept ca în apel şi recurs Mircea Grigore să beneficieze de o reducere a pedepsei pe motiv de circumstanţe atenuante şi nu agravante. Surse din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani mi-au confirmat faptul că cercetările îl vor avantaja pe Grigore şi cei doi agenţi de la Poliţia Darabani iar feciorul lui Grigore va fi scos din cauză.Ca să vă daţi seama de împrejurările dramatice care au condus la moartea lui Ciobanu, vă invit să vizionaţi reportajul realizat şi difuzat în 14 iulie 2012 pe postul local de televiziune Tele’M Botoşani.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Prima noapte după însurătoare
În dosarul Ioana Băsescu, Adrian Vasilescu declară că BN nu are competenţe de verificare
China pledează pentru unitatea Europei
o Europă unită, stabilă şi prosperă este în interesul Chinei şi al întregii lumi
Tuta tot tută rămâne, chiar dacă este senator
Ioan Rotundu
Uvertura Mall: Filme 22 - 28 noiembrie 2013
Eva Şimon: Afaceri de suflet
Nicolae Negru: Chestiunea găgăuză
China a testat cu succes prima sa dronă invizibilă
De luni începe să ningă. Nu excludem posibilitatea să emitem o atenţionare Cod Galben de zapadă
Liberalul Pleşca îl pune la punct pe omnologul său din PSD
Gastronomia. Zurek - ciorba poloneza
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă