Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25282
De la 07 Ianuarie 2003
118411825

Prefectul dă o nouă lovitură de imagine

  • mediator în problema societăţii Apa Grup
  • 22 October 2007, 23:00

Prefectul Gheorghe Sorescu a identificat o soluţie provizorie la problema Apa Grup. Societatea are de plătit la stat 400 de miliarde de lei vechi, dintre care 200 de miliarde reprezintă datoriile propriu-zise acumulate peste ani, iar alte 200 de miliarde sunt accesorii. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a organizat o întâlnire, la Instituţia Prefectului, cu principalele părţi implicate, directorul Apa Grup, Florin Nicolau, directorul Termica, Ion Diaconu, şeful administraţiei contribuabili mijlocii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Nechifor Dan, Viorel Axinie, liderul filialei botoşănene a confederaţiei sindicale CNSRL Frăţia, Ştefan Ţarcă şi liderul sindicatului Apa Grup, Radu Fegher.
Din partea Instituţiei Prefectului au participat prefectul Gheorghe Sorescu şi subprefectul David Şalgău. Deşi Apa Grup lucrează acum pe profit, sumele încasate, care ajung la o medie de 300 de milioane de lei vechi pe lună, nu ajung pentru plata creanţelor. Fiscul s-a arătat interesat să valorifice două dintre proprietăţile Apa Grup. Este vorba despre un teren de pe bulevardul „M. Eminescu” şi clădirea Băii Centrale.
Reprezentanţii Apa Grup au fost însă de părere că nici unul dintre aceste obiective nu poate fi executat. În cazul terenului, orice înstrăinare ar presupune acordarea dreptului de servitute către Apa Grup, întrucât pe acest teren există instalaţii de pompare care deservesc atât porţiuni din oraş, cât şi din judeţ. În plus, acolo este amplasat garajul societăţii.
Probleme există şi în cazul celuilalt obiectiv, respectiv Baia Centrală. Clădirea în care îşi desfăşoară în prezent activitatea circa 100 de persoane, este amplasată pe un pozateren concesionat de la municipalitate. După mai bine de o oră de discuţii, s-a ajuns la o soluţie provizorie. Fiscul va amâna executarea silită cel puţin o lună, iar Apa Grup s-a angajat să plătească 4 miliarde de lei vechi pe lună, până la sfârşitul anului. Prefectul a apreciat această soluţie de compromis, întrucât se punea problema întreruperii furnizării apei către Termica şi către spitale.
Cu toate acestea, Gheorghe Sorescu a subliniat importanţa identificării unei soluţii de fond. „Eu îi înţeleg pe cei de la Finanţe, mai ales că am fost director acolo înainte de a deveni prefect. Problema îmi este foarte cunoscută. Îi înţeleg, de asemenea, pe cei de la Apa Grup, care vor să scape de datorie. Dar, ca prefect, mă interesează în primul rând ca populaţia să beneficieze de utilităţi. Trebuie să facem ceva pentru a şterge această datorie istorică, pentru că, practic, ea nu poate fi plătită. În primul rând ne referim la accesorii”, a declarat Sorescu. Acesta le-a propus celor prezenţi să întocmească împreună un material pe care îl va prezenta personal, cel mai probabil în această săptămână, ministrului economiei şi finanţelor Varujan Vosganian. De un singur lucru nu s-a amintit la această întâlnire, respectiv dacă vor mai fi aplicate acele două majorări al preţului apei. Având în vedere aspectele discutate la această întâlnire, majorarea preţului apei n-ar fi deloc justificată, în realitate fiind vorba de incompetenţă managerială şi o politică fiscală total antisocială promovată chiar de Guvernul Tăriceanu, aflat la putere. (Bianca ALB)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Descoperiri arheologice pe terenul mall-ului din Botoşani
Drăguş vrea să-şi motiveze colegii la europarlamentare
Apa Grup va claca din cauza datoriilor instituţiilor bugetare
Liberalii ironizează încercările membrilor PLD de a fi luaţi în seamă
Efectele supradimensionării asociaţiilor de proprietari
Mai trebuie mulţi bani pentru aparatul de radioterapie profundă
Scandalul – hrană spirituală şi valoare etalon
Ioan Rotundu
SJP încearcă să-şi doteze sediul cu rămăşiţele altora
Oprişanu speră ca ministerul să verse punga cu bani în Botoşani
Noapte albă organizată de AJT la Botoşani
Condiţiile accesării creditelor prin AJOFM nu sunt deloc atractive
Elevii au descoperit rostul psihologului şcolar
Centru de Resurse pentru Educaţia Inclusivă
Măi, să fie, avem 15 m.p. de spaţiu verde pe cap de botoşănean!
S-a aprobat finanţarea pentru modernizarea Parcului Eminescu
Comunicat de presă
Pro Tv continuă campania “Tu ştii ce mai face copilul tău?”
Horoscop
Să nu creaţi panică
Omul este pornit pe găurit... dacă aveţi ce!
Program TELE’M Botoşani, marţi, 23 octombrie
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă