Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11318
De la 07 Ianuarie 2003
120747959

Botoşani: Patronii ameninţaţi prin scrisori să dea bani la buget

  • Ioan Rotundu
  • 22 October 2013, 23:00

Patronii de firme din întreaga ţară, de vreme ce toţi cei din judeţul Botoşani sunt în aceeaşi situaţie, au primit o scrisoare prin care sunt ameninţaţi mai cu perdea să facă bine şi să achite toate datoriile către stat pentru că altfel vor avea de suportat consecinţe total neplăcute.
Foamea de bani la bugetul statului a băgat spaima în Guvernul Ponta care, în prag de iarnă, nu mai are bani pentru cumpărat combustibili sau pentru plata ajutoarelor la căldură, başca asigurarea salariilor la bugetari şi plata pensiilor.
Cei care nu vor respecta indicaţiile din scrisoare sunt ameninţaţi cu controale aspre în urma cărora vor avea de suportat consecinţe grave, inclusiv închiderea firmei. Deja în România de la începutul acestui an au intrat în insolvenţă peste o sută de mii de firme (în primele şase luni 97 de mii). Ministrul Maria Grapini (foto), pupăza Guvernului Ponta pe segmentul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, spunea că aceste firme sunt în insolvenţă din perioada Guvernelor Boc şi Ungureanu. Total fals! Este vorba de firme care au declarat insolvenţa în acest an pentru că au intrat în incapacitate de plată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală golindu-le conturile prin popriri pe cont şi lăsându-le fără lichidităţi ca să poată realua ciclul de producţie.
Dar să revenim la scrisorile trimise patronilor. Scrisoarea a fost trimisă de către Ministerul Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în 14 octombrie 2013. Iată cum sună prima frază: „Vă informăm pe această cale asupra faptului că, în urma unui proces de selecţie, compania dumneavoastră ar putea fi supusă unei analize de risc. În eventualitatea în care, ca urmare a analizei, vor fi constatate neconcordanţe între datele raportate de dumneavoastră şi cele deţinute de administraţia fiscală, sau veţi fi încadrat în categoria contribuabililor cu risc, puteţi face în viitor obiectul unei inspecţii fiscale.”
În scrisoare nu se precizează ce înseamn㠄categoria contribuabililor cu risc” şi care ar fi consecinţele pentru firmă. În ce priveşte controlul care va urma, patronii s-au săturat până peste cap să tot stea sluj în faţa unor inspectori fiscali rigizi în interpretarea legii sau care aplică legea în mod abuziv, numai să adune bani la buget şi să-i rotunjească lor veniturile salariale.
Mulţi dintre patroni, care n-au înţerles rostul ameninţării, s-au înghesuit la ghişeele ANAF pentru a cere lămuriri. Culmea, lămuririle nu le acordă cei de la ghişeu, care au şi datele informative asupra fiscalităţii firmei, ci de nişte funcţionari de la etajul III al clădirii Finanţelor Botoşani care nu deţin niciun fel de date fiscale. O harababură întreagă creată din nevoia de a aduna bani la buget folosind japca şi ameninţările ca sistem de colectare.
Dealtfel ANAF recunoaşte prin scrisoare scopul acesteia: „Scopul acestei scrisori este acela de a văp permite ca, până la data unui eventual control, să aveţi timp să vă pregătiţi documentele contabile şi fiscale, precum şi pentru depunerea tuturor declaraţiilor nedepuse sau a celor rectificative, după caz, urmând ca la o dată ulterioară, să primiţi aviz de inspecţie fiscală prin care veţi fi informat în legătură cu obiectivele şi perioada controlului.”
Evident că ameninţarea are drept scop declararea de către firmă a tuturor obligaţiilor fiscale iar în caz că nu vor fi achitate până la data limită se va pune poprire pe contul bancar aşa cum s-a procedat şi până acum.
Consecinţa acestei scrisori va fi un nou val de firme în insolvenţă iar ministrul Maria Grapini va ieşi public şi va declara că este consecinţa Guvernelor Boc şi Ungureanu. Iată cum ipocrizia politică promovată de Guvernul Ponta pune la pământ izvorul dezvoltării economie: firmele mici şi mijlocii.
Cât priveşte deficitul bugetar care deja se apropie de zece miliarde de lei, adică peste 2 miliarde euro, nu va fi ameliorat. Firmele nu mai au bani să se dezvolte, să-şi extindă activităţile, să creeze noi oportunităţi de afaceri pentru că Ministerul de Finanţe le-a curăţat conturile bancare şi le-a lăsat fără lichidităţi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Reîncarnarea lui Ion
Gastronomie: Ardei umpluţi cu salată de varză pentru iarnă
Răzbunare cu foc la Vlăsineşti
Bărbat decedat în beciul casei, scos de pompieri
Victor Ponta prostit din nou după numai câteva zile de la întâlnirea cu primul ministru sârb
* Victor Ponta: România, ca vecin şi ca prieten, va sprijini integrarea europeană a Serbiei
Ca să ţină pasul cu celelalte bţări europene, România are nevoie de o serie de reforme
Peste 300 de elefanţi au fost otrăviţi de braconieri cu cianură, în Zimbabwe
Ion Iliescu citează greşit din Eminescu, referindu-se la Roşia Montană
Brunei introduce Sharia, legea islamică, care se va aplica însă doar musulmanilor
CNA i-a închis pentru a treia oară OTV-ul lui Dan Diaconescu
Nu doar politicul este de vină pentru eşecul programului CEO privat la stat
Victor Ponta a jucat baschet cu Ghiţă Mureşan, in SUA
Gruia Stoiica va primi cele 30 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor
Liviu Dragnea, speriat de spusele unui şef de serviciu secret, iese la atac
Preafericitul Daniel dă cu toiagul în Turism
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă