Nu aşa a gândit şi ibănişteanul Octavian Vitcu, semnatarul, alături şi de alţi autori, a monografiei comunei Ibăneşti intitulată „Ibăneşti – itinerare monografice” Inginer zootehnist de profesie, Octavian Vitcu, în ultima parte a vieţii a renunţat la această profesie şi s-a recalificat cadru didactic. Anul trecut, adică în 2007, comuna Ibăneşti a sărbătorit 400 de ani de la atestarea documentară. În întâmpinarea sărbătorii, primarul Romică Magopeţ a apelat la un grup de intelectuali, fii ai satului, care să scrie o monografie a comunei. Octavian Vitcu şi-a asumat responsabilitatea de coordonator al lucrării. Monografia a fost tipărită într-un tiraj de 300 buc., iar costul de 60 milioane lei vechi a fost acoperit din bugetul primăriei. Ca autori ai lucrării, deşi au participat peste zece persoane, au fost consemnaţi doar profesorii Octavian Vitcu şi Corneliu Drescanu.
Totul a decurs normal. Sărbătoarea a avut loc, monografia a fost lansată oficial, iar peste 100 de buc. au fost distribuite gratuit, cu titlu de cadou din partea Primăriei Ibăneşti. Numai că de curând, la Ibăneşti, a izbucnit un scandal între

Pentru că pretenţiile sale băneşti n-au găsit ecou la primarul Magopeţ, Vitcu s-a adresat juriştilor de la revista „Taifasuri”, cerând un sfat pe care să-l urmeze. Iar răspunsul primit a fost că „Da, puteţi să-i daţi în judecată. Trebuie să vă angajaţi un avocat pentru conceperea acţiunii şi pentru reprezentarea în timpul procesului. Din punct de vedere al calităţii procesuale pasive, adică a persoanelor pe care le puteţi da în judecată, nu cei doi poştaşi au această calitate, ci persoanele care s-au folosit efectiv de cartea dumneavoastră”. Iar această persoană este primarul Romică Magopeţ.
Duminică l-am căutat acasă, la Ibăneşti, pe Octavian Vitcu, pentru a obţine mai multe detalii legate de acest conflict. Numai că, în căsuţa cochetă (foto) nu era decât soţia sa, care a încercat să-l găsească pe mobil, dar fără succes. Aşa că am luat legătura cu primarul. Varianta acestuia este cu totul alta. Magopeţ a recunoscut că Octavian Vitcu cere 800 milioane lei drepturi de autor pentru realizarea monografiei, dar consideră aberantă această pretenţie, de vreme ce tipografierea s-a făcut pe banii publici iar lucrarea este rodul muncii unei echipe, care de la bun început n-a avut nici o pretenţie financiară. Primarul susţine că tot scandalul este generat de nemplinirile politice ale lui Vitcu, în urma alegerilor locale din acest an.
În legislatura 2000 – 2004, Vitcu a candidat pe listele PNL la funcţia de consilier local, susţinându-l pe Magopeţ la funcţia de primar. Magopeţ n-a ieşit primar, dar a fost ales

Referitor la acest aspect, Vitcu are o mare problemă. Dacă, aşa cum susţine, primarul Magopeţ a obţinut cel de-al doilea mandat folosindu-se de articole din cartea sa „Cupa cupelor”, de cel el ca autor al cărţii n-a avut succes? Cele 18 voturi nu reflectă nici numărul membrilor votanţi din familia Vitcu, care are o anume rezonanţă în comuna Ibăneşti. Să amintim de actorul Dionisie Vitcu, şi este suficient.
Din discuţia cu soţia lui Vitcu, aceasta nu s-a arătat pornită împotriva primarului, dar ar fi încântată dacă soţul ei ar obţine ceva bani cu titlu de drepturi de autor. În toată această tevatură primarul Romică Magopeţ a comis o greşeală care, în situaţia unui proces, ar putea complica lucrurile. Chiar dacă primăria a suportat costul tipografierei, drepturile de autor asupra cărţii sunt acordate lui Octavian Vitcu şi Corneliu Drescanu. Numai că cei doi nu vor putea face niciodată dovada că monografia este conceptul lor exclusiv, chiar la începutul volumului existând o pagină prin care se aduce mulţumiri celor peste zece colaboratori.
Lucrarea este una colectivă, iar drepturile de autor, în această situaţie sunt tot colective. Chiar dacă semnatarii lucrării sunt numai cei doi, în cazul unui proces lucrurile se schimbă. Să mai adăugăm faptul că la pretenţiile băneşti de 800 milioane lei, taxa de timbru este enorm de mare. Cine o va achita?
Este regretabil faptul că între intelectualii satului pot apărea astfel de divergenţe, cu consecinţe neplăcute pentru imaginea localităţii. Sunt convins că Octavian Vitcu nu v-a ajunge să se judece cu Primăria Ibăneşti sau primarul Magopeţ, dar odată piatra aruncată în apă, a făcut „Pleosc!” (Ioan Rotundu)