Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3240
De la 07 Ianuarie 2003
108539881

Andrei Maxim şi taina din spatele sclipirii scenice

  • 23 April 2007, 23:00

Botoşanii nu a dus niciodată lipsă de talente. Deşi departe de Capitală, cel mai nordic judeţ al ţării a ieşit în decursul anilor la rampă prin ambasadori ai artei, ce au purtat numele judeţului pe cele mai înalte culmi ale performanţei. Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian sunt doar câteva nume mari care şi-au lăsat amprenta în istoria artei, a culturii, depăşind limitele ţării. Publicaţia de faţă a prezentat tinere talente născute în Botoşani ce în momentul de faţă activează ca ambasadori ai ţării în Europa, precum violonista Sorana Gâtlan, studentă a Academiei de muzică din Viena sau Radu Cojocaru, solist bas la Opera din Freiburg, Germania.
O nouă speranţă sclipeşte la Botoşani
Iată însă că o nouă speranţă prinde contur la Botoşani prin tânărul de numai 12 ani Andrei Maxim. Îndrăgostit de folclor, micuţul solist a ajuns la performanţa de a-şi etala măiestria solistică pe zece instrumente populare. Andrei a început să descopere enigmele instrumentelor populare încă de la cinci-şase ani, când jucăria sa preferată era fluierul. De atunci progresele sale au fost foarte mari astfel încât astăzi, tânărul, răsfăţat al scenei atât în ţară cât şi peste hotare câtă la fluier, tilincă, ocarină, caval, cimpoi, drâmbă, fluiere îngemănate, clarinet şi nai. În atenţia sa au mai intrat două instrumente, fluier fără dop şi tilincă fără dop. Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată de tatăl său, Dan Maxim, care, deşi nu a făcut studii de specialitate, a fost pasionat să descopere tainele muzicii populare, cântând la clarinet. Sprijinul familiei a fost foarte important pentru Andrei, care a fost canalizat mai întâi spre Clubul Copiilor, unde a studiat şi studiază cu profesorul Ioan Ienciu, iar apoi, din clasa a V-a, spre Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, unde studiază clarinetul cu profesorul Petrică Sâia. „M-am îndreptat spre Liceul de Artă pentru că am dorit să îmi măresc posibilităţile de a atinge perfecţiunea”, susţine cu maturitate Andrei Maxim. Pentru a intra la Liceul de Artă, micuţul talent a muncit asiduu pentru a recupera într-un an, cei patru ani de muzică, pentru a-şi ajunge colegii, care studiau muzica din clasa I. Cu sprijinul de specialitate a familiei Sâia, Andrei a fost admis la Liceul de Artă, pentru care a obţinut la concursurile de interpretare în casa a V-a locul doi la Olimpiada de la Galaţi şi locul I în acest an.
Împlinirea părintelui prin propriul fiu
Părinţii nu au subminat cu nimic dorinţa lui Andrei, investind fără a sta pe gânduri în pregătirea sa, precum şi în achiziţionarea instrumentelor muzicale. „Aş vrea ca Andrei să realizeze ceea ce nu am realizat eu. Să studieze la liceul de artă şi ulterior să ajungă la Conservator” , a precizat tatăl lui Andrei, care îl urmează pe micuţul interpret atât în ţară cât şi peste hotare, susţinând atât financiar, cât moral setea tânărului de performanţă muzicală. Răsfăţat al publicului la fiecare urcare pe scenă, Andrei plăteşte însă scump gustul succesului, prin ore de muncă ce completează talentul, conturând un solist pe zi ce trece tot mai complet. Dacă pentru marea majoritate a instrumentelor muzicale la care cântă a reuşit să găsească profesori la Botoşani, marea problemă a fost reprezentată de studiul naiului. Pentru a nu-i frânge aripile micuţului, părinţii săi au găsit, când acesta era în clasa a patra, un profesor de nai abia în Noua Suliţă, în Ucraina. Timp de un an şi jumătate, tatăl său făcea naveta alături de Andrei pentru a-l pregăti la nai în localitatea ucraineană. Treptat, Andrei a devenit şi răsfăţatul vameşilor, care îl aşteptau cu plăcere să le cânte şi să îi încânte de două ori pe săptămână. Munca, oboseala şi sacrificiile inimaginabile pentru un copil de vârsta sa sunt şterse cu buretele de răsplata primită, aplauzele şi aprecierea publicului, căruia se străduieşte să îi satisfacă aşteptările.
Perseverenţa în slujba succesului scenic
Mai mult decât atât, Andrei nu încetează să surprindă, împăcând foarte bine muzica populară cu cea clasică, pentru că încă de la o vârstă fragedă conştientizează drumul ales. Modelul său este Leonard Zeamă, care cântă la zece instrumente muzicale, marea sa dorinţă este să îl depăşească. Andrei cântă de câţiva ani cu „Rapsozii Botoşanilor” condus de Ioan Cobâlă. Orice undă de eventual subiectivism la adresa sa a pălit duminică seară, când Andrei a reuşit să cucerească juriul bucureştean al emisiunii concurs difuzate pe Antena 1 „Vreau să fiu mare vedetă”. Nemulţumirea lui Andrei este că nu a reuşit să arate tot ce poate. În doar trei minute, el nu şi-a putut dovedi măiestria decât la trei din cele zece instrumente muzicale, nemaipunând la socoteală pianul, cel de al doilea instrument pe care îl studiază la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Conservatorii se pregătesc de Liga Aleşilor Locali
Conservatorul Vasilescu face perdiţii
Guraliuc simte că Termica se scufundă şi vrea să debarce din AGA
Agendă încărcată pentru politicienii botoşăneni
Ion şi Lucia Grigore au expus la Botoşani
Poliţia rutieră amendează, dar nimic nu încasează
Ziua Bibliotecarului la Botoşani
Poliţia şi-a propus să reducă accidentele cu un mort şi trei grav răniţi
Slujbă religioasă deosebită la Biserica Sf. Mucenic Gheorghe
Efective rutiere la nivelul anilor ’90
O şcoală pentru fiecare sat
Elevii chemaţi în competiţie rutieră
Grenadă găsită pe marginea drumului
Ucis de un litru de rom
Comentariu la comentarii (LXXXI)
(Ioan Rotundu)
Românul şi ştrandurile
Vinul roşu combate afecţiunile pulmonare
Scurte, dar vioaie
Horoscop
Cugetări şi maxime din Norvegia
Mai întâi negociaţi, după care cumpăraţi
Domnule prefect, stopaţi mafia cărnii!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă