Preşedintele PDL nu ştie nimic
Despre faptul că Apa Grup a intrat în atenţia operatorului de distribuţie apă din Iaşi am scris pe blog. N-am dat informaţia pe site-ul publicaţiei Jurnalul pentru că nu aveam suficiente informaţii care să-mi întărească această convingere. Am scris atunci, în comentariul meu de pe blog, că pe firul afacerii se află intersectat primarul ieşean Gheorghe Nechita, dorohoian de-al nostru.
Probabil că cele comentate pe blog şi ulterior la rubrica Comentariul comentariilor au atras atenţia persoanelor implicate şi care se află în spatele afacerii care se preconizează prin privatizarea societăţii Apa Grup, fapt ce le-a determinat să acţioneze în vreun fel şi să mă „liniştească”. O gândire total greşită, pentru că dacă s-ar fi informat cât de cât ar fi aflat că Rotundu nu-şi trădează cititorii şi nici pe botoşănenii în slujba cărora s-a pus de bună voie.
L-am contactat pe Cătălin Flutur, în calitatea sa de preşedinte al PDL – Filiala Botoşani şi l-am întrebat ce ştie despre o eventuală privatizare a societăţii Apa Grup în favoarea unui operator ieşean. N-a putut să-mi dea detalii pentru că, potrivit spuselor sale, „este apanajul preşedintelui Ţâbuleac care nu raportează la partid ce decide în cadrul Consiliului Judeţean”. M-am simţit cumva jenat de o astfel de explicaţie, pentru că de viitorul societăţii Apa Grup depinde soarta a sute de mii de botoşăneni, care sunt şi alegători, iar unui partid ca PDL-ul n-ar trebui să fie indiferent ce decide un lider marcant al său, ajuns într-o înaltă demnitate judeţeană prin votul acestora. Am mai aflat de la Flutur, care n-are o colaborare politică tocmai fericită cu Mihai Ţâbuleac, că pe la societatea Apa Grup se petrec lucruri extrem de grave. Potrivit lui Flutur „cu consecinţe ce vizează siguranţa naţională”. Este vorba de o posibilă fraudă de proporţii în care ar fi implicate şi conducerile anterioare.
Ţâbuleac are o explicaţie
Pentru că preşedintele Ţâbuleac nu cooperează cu reporterii de la Jurnalul, în opinia sa noi purtând o campanie de denigrare a sa plătită de cineva, fără a ne spune şi nouă cine ne plăteşte, am recurs la un interpus. Informat de intenţia lui Georgescu de a ne cumpăra tăcerea, preşedintele Ţâbuleac a explicat gestul acestuia ca o consecinţă a presiunilor sale. „I-am cerut lui Georgescu să eficientizeze activitatea societăţii, pentru că m-am săturat să citesc în presă numai de rău. Probabil că el a considerat că dacă o dă la pace cu presa, va scăpa şi de presiunile mele. Cred că şi-a făcut o socoteală greşită” a fost explicaţia preşedintelui Ţâbuleac dată interpusului nostru. Nu excludem şi această variantă, care l-ar fi determinat pe Georgescu să încerce „împăcarea” cu Jurnalul, însă altceva l-a determinat pe Georgescu, şi pe cei aflaţi în spatele său, să încerce a ne mitui.
Faptele vorbesc
Distribuitorul de apă în judeţul Iaşi este societatea APAVITAL S.A. Această societate a apărut în urma privatizării Regiei Autonome Judeţene de Apă şi Canal (R.A.J.A.C.) Iaşi. Privatizarea RAJAC a intervenit după ce a obţinut de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC), prin Ordinul nr. 118/17 februarie 2006 licenţa de operator distribuţie apă.
Înainte de a fi ales primarul Iaşului, Gheorghe Nechita a fost directorul R.A.J.A.C., după privatizarea regiei el devenind acţionar la noua societate numită APAVITAL S.A. De unde şi interesul său ca APAVITAL să preia distribuţia apei la nivelul judeţului Botoşani, adică să preia în privatizare Apa Grup.
Numai că pentru a se ajunge la privatizarea efectivă, cei de la Iaşi au cerut să fie rezolvate o serie de aspecte care nu le convin deloc. O cerinţă este şi aceea de a se încasa apa după contorul de la intrarea în bloc şi nu după cel din apartament, de unde şi insistenţa cu care Georgescu şi Ţâbuleac vor să treacă prin şedinţa Consiliului Judeţean acel Regulament atât de contestat de botoşăneni.
Deşi Ţâbuleac neagă că s-ar pune la cale privatizarea societăţii Apa Grup în favoarea operatorului ieşean, un porumbel tot i-a ieşit din gură. „Subiectul ar trebui să fie următorul: Ori ne sprijină, prin orice metodă posibilă, pentru stingerea datoriilor istorice, ori ne acordă avizul pentru transferul pe un alt operator a investiţiilor în curs. În opinia mea, a treia variantă nu există. Şi într-un caz şi în altul avem nevoie de sprijinul Guvernului”, declara preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac în data de 10 aprilie 2009. Aşadar, preşedintele Ţâbuleac ne pregăteşte emoţional pentru a fi înghiţiţi de către operatorul ieşean. Odată intrat pe piaţa botoşăneană, operatorul ieşean va fixa preţul după cum îi vor fi interesele şi ne va taxa după controlul la intrarea în bloc, că-l avantajează. Oficialităţile noastre se vor spăla repede pe mâini şi se vor lepăda de noi pe motiv că operatorul este unul privat, asupra căruia nu au nici o putere.
Despre pregătirea privatizării societăţii Apa grup în favoarea operatorului ieşean ne-a confirmat şi fostul vicepreşedinte CJ Constantin Conţac. „Am surprins mai multe discuţii despre intenţia acestei privatizări, dar nu cunosc detalii, pentru că s-au ferit să discute subiectul în prezenţa mea. Ştiu doar că primarul Nechita a fost director la RAJAC Iaşi şi că are ceva combinaţii cu acţionariatul actual” a declarat fostul vicepreşedinte.
Să fie Apa Grup răsplata?
Prin PDL, cei care au mai rămas în preajma lui Flutur şi n-au trecut de partea lui Ţâbuleac, şoptesc că Apa Grup a fost juruită operatorului ieşean ca o recompensă pentru Gheorghe Nechita, care a decapitat PSD Botoşani de incomodul Conţac, dând frâu liber puterii celor din PDL şi mai ales preşedintelui Ţâbuleac. Dacă asta va fi răsplata pentru Nechita, va fi vai de capul nostru, pentru că nota de plată va fi una extrem de scumpă şi o vom plăti noi.
În ce-l priveşte pe directorul Georgescu, atât cât mai are de condus societatea, îl sfătuiesc să nu mai încerce a cumpăra tăcerea presei, că nu asta-i calea de a redresa economic societatea. Şi-i mai atrag atenţia să clarifice suspiciunea existenţei unei fraude de proporţie, pentru că suntem în epoca în care zornăitul cătuşelor se poartă şi dă bine. (Ioan Rotundu)