Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5985
De la 07 Ianuarie 2003
123641410

Ziua dăruirii sau ziua pomenilor electorale

  • Ioan Rotundu
  • 23 April 2018, 23:00

Plouă în Parlamentul României cu proiecte de lege prin care se vrea legiferarea de zile libere sau de organizarea unor manifestări publice la care participanţii să se înfrupte de mici, sarmale, fasole cu cârnaţi alături de un pahar cu vin sau o bere. În această privinţă iniţiativa legislativă este transpartinică, adică toate partidele parlamentare caută să se remarce printr-o astfel de propunere.
Ultima astfel de iniţiativă a venit din partea senatorului PSD Nicolae Bădălău. Vrea senatorul ca ziua de 25 septembrie să fie legiferată ca fiind „Ziua dăruirii”, o zi în care instituţiile statului, centrale şi locale, ale statului să dăruiască românilor fel de fel de născociri pornind de la pomenile electorate garnisite din belşug cu spectacole la care maneliştii şi cântăreţii de curte ai partidelor să se producă pe scenele special amenajate.
Bădălău a găsit şi o motivaţie pentru ca românii să aibă parte de o astfel de zi. L-a citat pe omul francez de ştiinţe Blaise Pascal: "Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi.". Nu am ştiinţă dacă Bădălău ştie prin ce descoperiri, invenţii a intrat Pascal în galeria universală a oamenilor inventatori dar faptul că îndrăzneşte să se considere om cu adevărat mare cum a fost Pascal deja avem dovada ipocriziei şi imposturii sale.
De fapt ce vrea Bădălău? Vrea legalizarea mitei electorale. În ultima perioadă, după lupte seculare care au durat vreo câţiva ani, partidele au legiferat ce cadouri se pot face votanţilor în campania electorală, fiind interzise găleţile colorate din plastic, micii la grătar, cârnaţii cu fasole, vinul şi berea, ceea ce i-a cam nemulţumit pe votanţii PSD obişnuişi ca măcar odată la patru ani să-şi umple şi ei stomacul.
Numai că legea lui Bădălău aduce o noutate în domeniu. Pomenile electorale nu vor mai fi făcute din banii partidelor adunaţi cu japca de la agenţii economici ci din banii publici. Pentru că Bădălău a avut grijă să introducă în proiectul său de lege libertatea instituţiilor publice de a organiza în ziua de 25 septembrie bairamuri din fondurile proprii, fără ca trimişii Curţii de Conturi să le impute sumele astfel cheltuite.
Ce înseamnă dăruirea avem un exemplu proaspăt. Ieri, de Sf. Gheorghe, Primăria Botoşani a împărţit 1.000 de sarmale, 100 de cozonaci şi 50 l de vin. Sute de botoşăneni prezenţi la slujba din curtea bisericii Sf. Gheorghe, locaş ortodox ctitorit de doamna Elena Rareş, au părăsit slujba imediat ce au aflat că au sosit bucatele şi s-au înghesuit să prindă o porţie de sarmale şi un pahar cu vin.
Astfel de imagini vrea social-democratul Bădălău să ne ofere în fiecare an în ziua de 25 septembrie. Oare n-ar fi mai cinstit ca PSD-ul, ca partid de guvernământ, să ia măsurile cuvenite ca toţi românii să ducă o viaţă decentă şi să nu mai fie nevoie de zilele dăruirii în care sacoşele cu sigla PSD să treacă din mână în mână? Eu cred că ar fi ceva omeneşte ca toţi românii să aibă ce pune în farfurie dimineaţa fără să mai aştepte Ziua dăruirii inventată de Bădălău. Dar la noi umblă zicala populară c㠄pomana îngraşă” iar de pomanagii nu ducem lipsă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Educaţia bunei purtări
Horoscopul zilei de 24.04.2018
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
În Olanda încep testele cu trenuri de marfă semi-autonome
ce se deplasează cu intervenţii minime din partea mecanicilor
Sorina Pintea: "Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate.
Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri"
Ministerul Muncii: În februarie aveam 5,03 milioane de pensionari/Pensia medie-1072 lei
Klaus Iohannis: Am decis să încerc o mediere între guvern și BNR, îi voi invita la Cotroceni
Hărțuirea stradală, pedepsită cu amenzi de până la 100.000 lei - proiect adoptat de Senat
Românii, cei mai triști oameni din UE
Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim:
I-am explicat doamnei Dăncilă câteva lucruri, în final cred că a înțeles un pic mai bine care sunt problemele / Cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă
Amenzi de până la 2000 lei pentru cei care scot afară din spații publice mame care alăptează
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au semnat o declarație de cooperare
cu țările care urmează la Președinția Consiliului UE, după România
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog