Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24689
De la 07 Ianuarie 2003
118529470

Pe hârtie, bolnavii sunt mulţumiţi de condiţiile din spitale

  • 23 August 2007, 23:00

Trimestrial Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate aplică o serie de chestionare fiecărei categorii de furnizori de servicii medicale. Ultimul chestionar a fost aplicat bolnavilor din unităţile sanitare cu paturi. Aceştia au avut de răspuns la un set de întrebări care vizau în mod special confortul pe care îl au în perioada internării în unitatea spitalicească. Cu toate că, în unele spitale condiţiile lasă mult de dorit, bolnavii au dat răspunsuri destul de favorabile. Din cauza lipsei de fonduri şi ca urmare a nerealizării de investiţii condiţiile sanitare de igienă de pe unele secţii ale spitalelor sunt cu mult în urma standardelor cerute. Însă, faptul că toaletele din spital nu arată la parametri normal, pare să nu îi deranjeze pe prea mulţi pacienţi. Din cei 300 de bolnavi chestionaţi doar 19 consideră condiţiile de igienă nesatisfăcătoare. Aici trebuie precizat că nivelul scăzut de exigenţă în privinţa igienei vine din partea pacienţilor din mediul rural, obişnuiţi să se spele cu apa din lighean şi să folosească WC-ul din fundul curţii.
În altă ordine de idei, cu toate că de foarte multe ori s-a ridicat problema alimentaţiei bolnavilor şi asigurarea porţiei zilnice ca fiind necorespunzătoare, majoritatea bolnavilor internaţi sunt mulţumiţi de mâncarea pe care o primesc în spital. Din nou trebuie remarcat că pacienţii din mediul rural, obişnuiţi cu o hrană improvizată (cartofi fierţi, mămăligă cu lapte sau brânză etc.) sau subnutriţi, nu pot decât să fie mulţumiţi de ciorba lungă din spital şi un fel doi pe care orăşenii nici nu l-ar apropia de gură.
Bolnavii sunt mulţumiţi şi de felul cum sunt trataţi şi de felul în care le este administrat tratamentul medical. Din acest motiv foarte puţini sunt cei care ar apela la o altă unitate sanitară pentru a primi îngrijiri medicale. "Chestionarele de satisfacţie din spitale au rezultate favorabile. Având în vedere că chestionarele sunt anonime, cred că bolnavii nu au avut de ce să nu fie sinceri" , consideră, directorul medical al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Botoşani. În ciuda faptului că igiena, curăţenia, alimentaţia şi condiţiile de cazare ar fi trebuit să fie cel mai puţin apreciate de pacienţi, se pare că ei sunt mulţumiţi cu ceea ce li se oferă.
Punctul slab a fost găsit însă la prescrierea reţetelor pentru pacienţi ajunşi la faza externării din spital. Dacă majoritatea se internează prin policlinică pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, la externare ei primesc doar o scrisoare medicală, fără a mai primi şi o reţetă pentru a-şi continua tratamentul la domiciliu. După cum susţine directorul medical Angela Ţurcanu, se pare că aceasta este cam singura problemă semnalată de cei mai mulţi pacienţi. "Am mai discutat cu medicii din spitale pentru rezolvarea acestei probleme. Uneori pacienţii primesc doar o scrisoare către medicul de familie pentru că s-au internat la urgenţă şi nu prin policlinică. Însă trebuie să vedem cum găsim o soluţie şi pentru această situaţie", a afirmat directorul medical al CJAS Botoşani, Angela Ţurcanu.
Acest chestionar a fost aplicat pacienţilor bolnavi din spitale în cursul trimestrului trecut. După cum a precizat directorul medical al CJAS la ora actuală datele au fost trimise la Bucureşti pentru a fi prelucrate şi interpretate. În momentul în care se vor primi datele prelucrate, procentele vor fi cele care vor arăta unde se află de fapt adevăratele probleme pe care le-au sesizat pacienţii. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comportament politic confuz, nimic altceva
Ioan Rotundu
Horoscop
Obosiţi
Un spațiu comercial central și pretențios
Dany Ema a început lucrul în forţă
Încă un loc public de odihnă distrus
Un concurs pe ultima sută de metri
Flutur a luat pe cont propriu finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă
A fost finalizat studiul de oportunitate pentru grupul sanitar din parc
Punctul vamal Rădăuţi Prut va fi deschis oricum
Prefectul recunoaşte că nu poate pune lacăt pe şcoli
Rampă electrică la Prefectură
Conţac face un pas înapoi
Parlamentul de Botoşani se întruneşte luni
Actorii botoşăneni încep în forţă stagiunea
Suplimentare de fonduri pentru bolnavii de cancer
Discriminare vizibilă între cadrele didactice
Poliţiştii luptă împotriva accidentelor cu fluturaşi
Pieton accidentat pe trotuar
Minore accidentate de un poliţist de frontieră
Bandă de hoţi prinsă de poliţişti
Program TELE'M Botoşani, vineri, 24 august
Modificări şi completări la ordonanţa privind procedura aprobării tacite
Cuantumul subvenţiei pentru crescătorii de ovine şi de caprine
Modul în care se pot preleva probe biologice de la infractori şi persoanele suspecte
Modelul echipamentului pentru agenţii de pază din firmele specializate
Comunicat de presă
* pericolul dioxinelor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă