Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5014
De la 07 Ianuarie 2003
113097822

La Botoşani, Băsescu i-a furat lui Tăriceanu laurii victoriei

  • 23 August 2009, 23:00

Vizita de vineri a preşedintelui Traian Băsescu la Botoşani a fost una fulger, ea nefiind anunţată decât cu două zile înainte de a se produce. Fie că n-a avut nici un festival mai de soi prin ţară, unde să bea o pălincuţă brudenşaft cu alegătorii şi să facă o baie de mulţime care să-i alimenteze orgoliile personale pentru încă o săptămână, fie ca să scape de gura presei care l-a descoperit pe frate-su Mircea băgat în afaceri cu armament, preşedintele a ales Botoşanii.
Plecat cu noaptea-n cap din Bucureşti, preşedintele s-a dat jos din elicopter în satul Baranca, comuna Hudeşti. Aici s-a convins că banii alocaţi de către Guvernul Tăriceanu în cursul anului trecut au fost folosiţi cu folos, iar ţiganii cărora apele furioase ale Prutului le-a ras din vatra satului cocioabele sărăcăcioase (foto 1), sunt acum mândri de casele lor cu două camere. Mândru s-a arătat preşedintele şi de şcoala cea nouă, construită cu fonduri de la Banca Mondială, dotată cu calculatoare conectate la Internet tot cu banii de la Guvernul Tăriceanu.
S-a pornit să critice starea jalnică a şcolii vechi, inundată şi ea anul trecut. Dar când a aflat că Guvernul Tăriceanu a alocat banii necesari reparaţiilor, dar că banii i-a retras Guvernul Boc, înainte de a fi folosiţi, a schimbat subiectul.
La Rădăuţi Prut, oamenii sunt mai recalcitranţi. Ei sunt târgoveţi vechi, noduroşi la vorbă, colţoşi atunci când le este afectat interesul. Băsescu a dat să laude casele noi construite, fără însă a specifica rolul ce l-a avut Guvernul Tăriceanu, care a alocat banii. În schimb nemulţumiţii s-au arătat a fi radicali, şi pe bună dreptate. Apele le-au distrus case cu patru, cinci camere (foto 2), iar acum au fost mutaţi în case cu două camere, unele nici acum racordate la curentul electric. Însă problema cea mai rămâne apa potabilă. În zona unde s-au ridicat noile case, nici unei autorităţi care şi-au dat avizul pentru construcţii nu i-a trecut prin cap să se intereseze dacă locaţia are sursă de alimentare cu apă. Aşa că oamenii, alături de bietele animale, suferă de sete. Căci apa nu este necesară numai pentru băut, ci şi pentru mâncare, dar mai ales pentru spălat.
Oamenii s-au arătat revoltaţi, iar preşedintele Băsescu i-a taxat drept cârcotaşi, în frunte cu primarul Viorel Nichiteanu. Însă problema cea mai gravă este că vine a doua iarnă, şi nu toate casele sunt pregătite s-o întâmpine. Pentru a fi terminată construcţia lor, ar pozaar mai trebui cam 5.000 lei de fiecare casă. Când primarul Nichiteanu a cerut preşedintelui aceşti bani, preşedintele a apelat la gândirea filozofilor pe care-i urăşte de moarte şi i-a răspuns savant: „Teoria de a fi la infinit nemulţumit nu poate funcţiona”.
Pentru familia Băsescu, cu case de un milion de euro, cu fată europarelamentară şi cu frate priceput la afacerile cu armament, se poate ca această teorie să nu funcţioneze. Pentru strămutaţii din Rădăuţi Prut, pentru cei necăjiţi, teoria funcţionează.
Dacă la Baranca şi Rădăuţi Prut preşedintele Băsescu a cules laurii ce i se cuveneau Guvernului Tăriceanu, care a alocat banii şi s-a preocupat ca lucrările de construire a caselor să se încheie în mare până la intrarea în iarna 2008-2009, la Botoşani, prefectul Cristian Roman nu s-a sfiit să copieze tactica preşedintelui.
Prefectul a prezentat preşedintelui Băsescu stadiul implementării la nivel de Botoşani a proiectelor cu finanţare europeană. Numai că majoritatea proiectelor au primit finanţare în anii anteriori, când România era condusă de Guvernul Tăriceanu. "In perioada 2005-2007, în judeţ au fost realizate de catre persoanele juridice 105 investiţii din bani europeni in valoare de peste 44 milioane de euro şi 24 investiţii de către autorităţile locale, in valoare de 25,7 milioane de euro" i-a raportat prefectul preşedintelui, care numai că n-a bătut din palme de bucurie la aflarea unor asemenea veşti, numai bune să dea cu tifla crizei economice.
Apoi preşedintele a luat act de nevolnicia care domină prin administraţia publică locală. Primăriile nu mai au bani de salarii, sunt putrede de datoare către agenţii economici care le-au efectuat diverse lucrări sau de la care s-au aprovizionat cu diverse consumabile. Iar ca totul să fie în stilul şi spiritul Guvernului Boc, primăriile nu mai au voie să facă plăţi decât în intervalul 24 – 30 ale sfârşitului de lună. Preşedintele le-a promis o rectificare de buget. Dacă va fi şi ea cu creştere pe minus, cum se laudă premierul Boc că evoluează economia românească, atunci dezastrul nu va întârzia să se producă.
Preşedintele s-a mai dat cocoş şi în privinţa a trei mari probleme stringente judeţului: vama de la Rădăuţi prut, reabilitarea drumului naţional Tg. Frumos – Botoşani şi finalizarea lucrărilor de la drumul naţional Botoşani – Stânca, punctul Dealu Mare. El a promis, ca prim ministru de facto, că de jure este Emil Boc, că va rezolva aceste trei probleme. Să-i ajute Dumnezeu să se ţină de cuvânt! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Un bade la farmacie
Program TELE' M BOTOŞANI, luni, 24 august
Vreţi o casă de vacanţă? O vinde ieftin!
Statistica lui Ţâbu
Românul şi lenevia de vară
În căutare de „Fenomene stranii” la vechile Biserici armene din Botoşani
Botoşaniul este din nou în cărţi pentru „Eurovision junior”
Ars de viu în propria casă
Minorele fug pe capete din centrul de plasament
jandarmii încearcă din răsputeri să le adune
Jale mare pe şoselele din Botoşani!
Spitalele fac economii şi acolo unde nu trebuie
Sute de elevi au legat şcoala de gard
Dacă nu vor înţelege de vorbă bună, vor înţelege de frica „bâtei”
Cadrele didactice îşi vor da calificative în regim de reciprocitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă