Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6692
De la 07 Ianuarie 2003
123658678

Afacerea Agripolis

  • 23 August 2013, 23:00

Afacerile italienilor de la Agripolis capătă conotaţii din ce în ce mai ciudate, mai ales după sinuciderea soţilor Olga şi Dorin Alexa. Dacă la început a fost vorba doar de fraudarea bugetului de stat, în ultimele săptămâni persoanele implicate în afacerile firmei Agripolis au început să facă publice informaţii referitoare la afacerile ascunse ale patronilor italieni, Claudio Galtorossa şi Mauritio Tonello.
Mihaela Măcărăscu a fost avocata firmei până la sfârşitul anului trecut. Ea este fiica comisarului Carmen Ungureanu, recent pensionată. Relaţia dintre Măcărăscu şi patronii italieni a depăşit cu mult pe cea profesională. “Unui avocat nu poţi să-i pui căpăstru decât dacă se îndrăgosteşte, iar această greşeală am făcut-o eu”, ne-a declarat Mihaela, care a recunoscut că a avut o relaţie amoroasă cu Claudio Galtorossa, unul dintre patroni.
Dragostea pentru italian pare s-o fi orbit rău pe avocată, de vreme ce timp de aproape un an a împrumutat din bănci, de la prieteni şi de la bişniţari aproape 20.000 de euro, sumă ce a dat-o de bună voie şi nesilită de nimeni italianului. “Mi-a spus că este într-o incapacitate temporară de plată, iar eu l-am crezut”, susţine cu nonşalanţă avocata. Banii au fost folosiţi de patronii italieni pentru a plăti salariile angajaţilor şi pentru diverse achiziţii.
La sfârşitul anului trecut, avocata l-a părăsit pe italian şi implicit şi firma acestuia. Italienii au insistat ca Măcărăscu să rămână la firmă, propunere respinsă de avocată din motive nedeclarate. Plecarea sa din firmă n-a rămas fără urmări. Amorezul italian, se pare că mai mult de euro decât de avocată, a trecut la ameninţări. Pe telefonul avocatei au apărut mesaje de ameninţare trimise de către Galtorossa.
“El a făcut plângere la poliţie împotriva mea, susţinând că l-am înşelat şi că i-am luat banii, însă lucrurile stau invers”, a adăugat Mihaela Măcărăscu. Cazul încă nu a fost descâlcit de poliţişti. A urmat apoi o descoperire făcută de Garda Financiară, care a constatat că firma Agripolis a derulat activităţi comerciale în valoare de 2,5 miliarde de lei, cu firme fictive şi documente fiscale false.
Aceşti bani au părăsit vistieria firmei, însă nu se ştie în buzunarul cui au intrat. Mai mult, în baza facturilor fictive de 2,5 miliarde de lei, Direcţia de Control Fiscal a aprobat restituirea de TVA către Agripolis, în valoare de 500 milioane de lei. Per total, în perioada 2001-2003, italienilor le-a fost restituit TVA în valoare de câteva miliarde de lei, în special pentru importul de utilaje agricole. “Restituirile de TVA le-am folosit la achitarea salariilor şi a altor obligaţii”, a declarat fosta avocată a firmei.
Până în anul 2003 contabilitatea firmei a fost condusă de către soţia procurorului Dragoş Adochiţei din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Apoi de contabilitatea firmei s-a ocupat Olga Alexa. Olga fiind inspector în cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Botoşani, nu avea dreptul legal de a conduce evidenţe contabile la firmele comerciale.
A recurs la un artificiu, în sensul că în documentele firmei figura drept contabil fiul său, dar lucrările efective erau efectuate de către persoana sa. Lucrurile au început să se complice la începutul acestui an, mai exact în luna februarie. Poliţiştii de frontieră, în colaborare cu poliţiştii comunitari, au prins-o în flagrant pe Cecilia Pughiuc, bucătăreasă la firma Agripolis, în timp ce încerca să arunce în iazul din apropierea fermei un sac în care se aflau 500 de cartuşe de vânătoare introduse ilegal în ţară.
“Femeia nu este implicată în acest caz. Ea a primit doar un telefon de la un italian care i-a ordonat să arunce un sac dintr-o anumită încăpere, fără să-l deschidă”, ne-a declarat unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz. Ancheta, efectuată de către poliţiştii de la Serviciul Arme şi Muniţii împreună cu cei de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate precum şi de procurorii specialişti pe această linie este în curs de derulare.
Dealtfel cazul a fost preluat de către Parchet. Imediat după descoperirea existenţei unui sac cu muniţie şi a evaziunii fiscale practicată de firmă, în luna martie Olga Alexa s-a sinucis. Organele de anchetă n-au publicat cauzele care au condus la această sinucidere. Numai că voci ce preferă anonimatul susţin că suicidul are strânse legături cu afacerile Agripolis, de banii firmei beneficiind şi unele persoane cu funcţii importante. Garda Financiară Botoşani a solicitat Direcţiei Finanţelor Publice să efectueze un control în acest caz, pentru a se verifica modul în care a fost acordată restituirea de TVA. Însă şefii finanţiştilor botoşăneni au refuzat efectuarea controlului, fără a specifica motivul, astfel că verificarea a fost făcută de către colegii lor din Suceava.
Nu se ştie dacă sucevenii au finalizat controlul, totul fiind considerat un secret profesional, deşi potrivit Legii 544 rezultatele unor astfel de controale sunt publice. Nici Garda Financiară nu a primit vreo concluzie asupra acestui control. Poliţiştii au demarat deja procedurile de începere a urmăririi penale faţă de patru inspectori fiscali care au fost implicaţi în restituirea de TVA către firma Agripolis.
Avocata Măcărăscu susţine că firma Agripolis a cumpărat peste 600 hectare de teren agricol, dar că lucrează anual doar circa 100 de hectare. De asemenea, maşinile şi utilajele agricole importate ar putea asigura efectuarea lucrărilor agricole pe mai bine de 1.000 de hectare.
Surse din cadrul poliţiei susţin că maşinile şi utilajele agricole importate de italieni au fost supraestimate în vamă, valoarea lor reală fiind de câteva ori mai mică. Supraevaluarea a fost făcută cu scopul de a “trage” de la statul român o valoare cât mai mare a TVA-ului. “Afacerea Agripolis” este încă în lucru atât la Poliţie cât şi la Parchet şi ancheta poate produce mari surprize. (Bogdan CALINIUC)
JDB 28.09.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Diferenţa de solidaritate între femei şi bărbaţi
Buhăianu şi adevărul ciuntit
La aşa servicii, ioc clienţi!
Lepădăturile, scârnăviile şi profitorii
cochetează cu noua putere
Comunicat de presă – Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog