Pe site-ul Consiliului Judeţean Botoşani a fost postată Hotărârea nr. 22/28 ianuarie 2010 prin care sunt precizate condiţiile în care se va organiza concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Memorialul Ipoteşti. Iar prin Anexa 3 la respectiva hotărâre s-a stabilit drept condiţie de participare la concurs „studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv, studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă, în domeniul: economic, juridic, management, administraţie publică; 5 ani vechime în specialitatea studiilor absolvite”.
Altfel spus, prin introducerea acestor condiţii, preşedintele Mihai Ţâbuleac i-a dedicat Memorialul Ipoteşti actualului manager interimar Miluţă Jijie, care este economist licenţiat prin „studii de lungă durată”. Aşadar, la conducerea Memorialului Ipoteşti nu pot accede oamenii de cultură în specialitate, cum ar fi profesorii de litere, scriitori cu studii superioare, profesori universitari în specialitatea muzeistică, istorie sau filozofie, doctori în ştiinţele filologice sau cercetători de specialitate în domeniul literar.
În schimb, instituţia de cultură reprezentativă pentru judeţ dar şi pentru ţară, înfiinţată cu scopul nobil de a cinsti memoria şi opera celui mai mare port român, poate fi condusă de un economist cu experienţă în producţia de tractoare, aşa cum este Miluţă Jijie.
Am selectat din anexele la hotărâre cam ce trebuie să facă managerul, pe lângă munca de administrare a fondurilor şi urmărirea salariaţilor de a fi prezenţi la program, de realizare a investiţiilor şi de atragere a noi venituri din activităţi complementare actului cultural.
În primul rând în Caietul de obiective stă scris alb pe negru că managerul are în obligaţie „păstrarea, conservarea, valorificarea şi punerea în circuitul turistic naţional şi internaţional a patrimoniului, cercetarea şi studierea vieţii şi operei poetului Mihai Eminescu, editarea de cataloage, pliante, lucrări cu caracter ştiinţific, alte materiale publicitare.”
Ne poate spune preşedintele Ţâbuleac cum va putea duce la îndeplinire acest obiectiv Miluţă Jijie? Mai ales cum va previziona Jijie „cercetarea şi studierea vieţii şi operei poetului”. La capitolul Misiunea instituţiei s-a prevăzut: „Misiunea Memorialului Ipoteşti, aflat în serviciul comunităţii, este de a educa şi informa publicul şi de a trezi interesul acestuia pentru viaţa şi opera eminesciană, tradiţiile şi obiceiurile din zona etnografică Botoşani, cunoaşterea aportului adus de botoşăneni la istoria şi cultura naţională, pentru viaţa şi opera personalităţilor de excepţie provenite din judeţ.”
Misiunea este nobilă, dar cum va putea fi ea îndeplinită de un economist? Poate ne explică preşedintele Ţâbuleac, că doar şi el este contabil licenţiat.
Să mai punctăm faptul că printre obiectivele managerului se numără şi evaluarea profesională a salariaţilor şi acordarea salariilor în raport de aceste evaluări. Cum poate evalua un economist munca unui muzeograf, a unui restaurator, ca să nu mai amintesc de munca cercetătorilor desfăşurată în bibliotecile şi arhivele ţării, adică acolo unde sunt păstrate documente şi creaţii ale poetului?
În comisia de examinare a managerului sunt desemnaţi doi membri din partea Consiliului Judeţean Botoşani şi 4 specialişti în domeniu. Să ne imaginăm cam ce dialog se poate înfiripa între un economist cu experienţă în domeniul analizei preţului de cost industrial şi specialiştii în domeniul culturii, respectiv al vieţii şi operei poetului, că doar acesta este scopul Memorialului: să promoveze intern şi extern valoarea creaţiilor eminesciene.
Cum de s-a putut ajunge la o astfel de situaţie? Simplu, preşedintele Mihai Ţâbuleac a încălcat legea, numai să-şi îndeplinească propria dorinţă. Căci Legea 269 din 7 iulie 2009 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public prevede la Art. 3. - (1) Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are cetăţenie română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;
b) are capacitate deplină de exerciţiu;
c) întruneşte condiţiile de studii, de pregătire culturală şi de experienţă managerială, precum şi alte condiţii solicitate de autoritate;
d) nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România.”
Are Miluţă Jijie pregătire culturală de specialitate, condiţie cumulativă pentru a deveni managerul Memorialului Ipoteşti? N-are, dar îl are susţinător pe preşedintele Ţâbuleac şi este suficient.
L-am întrebat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani Constantin Conţac cum priveşte el atacurile concentrate ale actualei conduceri a CJ asupra culturii autohtone. Mi-a răspuns prin a-mi relata un episod din luna ianuarie, consumat după Zilele Eminescu. S-a întâlnit cu un reprezentant al Ministerului Culturii, care a fost în acele zile la Botoşani şi care i-a declarat dezamăgit că „am întâlnit la Ipoteşti o momâie. Nu-i Coşereanu cheie de biserică, dar este un eminescolog pătimaş şi cunoscut în ţară.” Da, dar Coşereanu nu-i economist din tagma preşedintelui Ţâbuleac, este eminescolog dr. cercetător. Cine l-a pus să înveţe carte?!
Ioan Rotundu