Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9750
De la 07 Ianuarie 2003
110930220

Cu scop vădit politic

Botoşani: Mazilirea lui Ţâbuleac s-a ordonat de la ministerul Finanţelor

  • 23 July 2013, 23:00

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 1 octombrie a.c., societatea Vinalcool SA Botoşani, ce are ca principal acţionar pe senatorul liberal Mihai Ţâbuleac, a fost supusă unui control intempestiv de către controlorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din cadrul ministerului Finanţelor. Controlorii, cu o duritate specifică angajaţilor lui Al Capone, au năvălit în curtea şi birourile societăţii şi i-au abordat total necivilizat pe angajaţii ce le-au ieşit în cale. Deşi în zi de sâmbătă, deci zi liberă pentru toată suflarea societăţii, controlorii, în mod abuziv au procedat la derularea unor acţiuni ce cu greu pot fi încadrate în competenţa legii.
„Organele de control au acţionat abuziv, chemând salariaţii de acasă, iar la secţia unde nu a fost găsit gestionarul au procedat chiar la tăierea lacătelor, în condiţiile în care instalaţiile de producerea alcoolului nu au mai funcţionat deloc încă din noiembrie 2004 şi nu se executa nici un fel de operaţiune comercială” – ne-a declarat Ovidiu Aparaschivei, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Vinalcool SA Botoşani.
Neanunţat potrivit legii, controlul a încălcat abuziv garantarea dreptului de proprietate, aşa cum a fost el stabilit prin noile modificări aduse Constituţiei României. Început la ora 08.00 în dimineaţa zilei de 1 octombrie 2005, controlul a durat până la ora 10.00 seara, deşi legea prevede că atunci când controlul depăşeşte limita programului normal de lucru este nevoie de acceptul conducerii societăţii şi a angajaţilor acestora, inclusiv aprobarea liderului de sindicat, lucru care nu s-a întâmplat.
Culmea, controlul n-a constatat nici o deficienţă economico-financiară, cu toată strădania, până la transpiraţie, a aroganţilor controlori. Dar, pentru că aşa aveau ordin, ceva trebuia găsit. „În contradicţie totală cu situaţia de fapt constatată, organele de control au decis că suntem vinovaţi pentru că am închiriat unei alte societăţi comerciale o magazie şi nişte şoproane şi că nu respectăm programul de funcţionare” – estre opinia aceluiaşi preşedinte al C.A, Ovidiu Aparaschivei.
Şi iar ne întrebăm: să nu fi ştiut controlorii că de uzul proprietăţii dispune proprietarul şi nu organele statului, iar programul de funcţionare este decizia conducerii societăţii luată în raport cu nevoile productive? Sunt convins că acei controlori cunoşteau prevederile legii, dar trebuia găsit nodul în papură.
L-au găsit, după cum este explicaţia lui Aparaschivei: „În pofida faptului că am arătat că cele imputate, potrivit prevederilor legale nu reprezintă abateri, s-a aplicat sancţiunea cu amendă contravenţională, faţă de care am exercitat căile de apărare prevăzute de lege”. Societatea Vinalcool SA a căzut victimă concurenţei neloiale, adică producţiei la negru a alcoolului pe piaţa botoşăneană, şi şi-a închis porţile în noiembrie 2004, dată de la care n-a mai produs un gram de alcool.
Numai că cei veniţi în control aveau de îndeplinit o misiune, acest mic amănunt cu încetarea producţiei fiind pentru ei ceva nesemnificativ. Dacă firmele care au declarat încetarea producţiei de alcool şi a continuat producţia la negru n-au fost controlate şi sancţionate, Vinalcoolul, care şi-a încetat producţia şi n-a mai lucrat efectiv a fost amendată.
Curioasă optică de controlori, nu vi se pare? L-am întrebat pe Ovidiu Aparaschivei, preşedintele CA, dacă ştie că la mijloc este vorba de o răzbunare politică iar controlul a fost pârghia prin care s-a acţionat pentru îndeplinirea obiectivului. „Nu exclud o asemenea variantă, deşi nu am elementele necesare s-o confirm” – a fost declaraţia sa. Senatorului Ţâbuleac i se pot imputa multe fapte de ordin politic, multe greşeli, dar nu într-atât de grave încât să fie sacrificat printr-un astfel de mod mârşav.
În PNL Botoşani se apropie data alegerilor, inclusiv pentru preşedinţia partidului. Informaţiile primite sună cam aşa: un liberal influent, ce aspiră la preşedinţia partidului, cu relaţii la vârful partidului, i-a pregătit lui Ţâbuleac o mică surpriză, prin care să fie eliminat din competiţia la funcţia supremă în PNL. Dacă aşa stau lucrurile, acel cineva a procedat extrem de inabil şi total apolitic. El riscă să suporte efectul de bumerang, şi poate nu numai atât! În ce mă priveşte, nu sunt un simpatizant al lui Ţâbuleac, dar nici nu pot să nu-i dau dreptate atunci când o are. Iar în cazul de faţă are dreptate. (Ioan Rotundu)
JD 11 octombrie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Logică de profesoară blondă
Gastronomie: Ritual la tăiatul porcului
Adio, arme!
Turismul monahal şi şterpelitul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă