Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23635
De la 07 Ianuarie 2003
113179324

Botoşani: În direct cu primarul Ovidiu Portariuc la Tele’M

  • Ioan Rotundu
  • 23 May 2013, 23:00

Primarul de Botoşani, social-democratul Ovidiu Portariuc a onorat invitaţia de a participa la talk-show-ul de joi seara de pe Tele’M Botoşani, unde eu am statut de invitat permanent. Discuţiile au fost programate pentru o oră şi jumătate dar s-au s-a ajuns până la urmă la două ore şi jumătate.
Au fost abordate diverse probleme de interes pentru botoşăneni, poate asupra unora insistându-se prea mult, dar asta din dorinţa ca subiectul abordat să fie cât mai explicit pentru telespectatori.
Pus la îndoială faptul că primarul Portariuc ar fi primit invitaţia la Stuttgard direct de la primarul acestui oraş, acesta a prezentat în emisiune o copie a invitaţiei cu semnătura directă a primarului german şi subiectul s-a închis în favoarea primarului. În schimb, primarul s-a cam codit să explice la modul concret de ce la Primăria Botoşani ar fi nevoie de specialişti nemţi în probleme de urbanism. Până la urmă, din dialog a reieşit faptul că primarul doreşte un alt mod de abordare a ornării oraşului cu arbori, crearea unui plan urbanistic de dezvoltare bine armonizat şi de perspectivă, evitându-se coloristica păsărească a imobilelor şi stabilirea unor standarde de tip european.
În ce priveşte investiţia de 100 milioane euro promisă la întoarcerea din Germania, s-a clarificat şi această confuzie. Banii nu vor veni de la investitori din Germania cum s-a interpretat,ci vor fi atraşi din fonduri europene şi vor fi investiţi în domeniul dezvoltării energetice a oraşului: iluminat public cu senzori, dezvoltarea reţelei de tramvaie şi modernizarea transportului local cu posibilitatea de renunţare la tramvaie în favoarea autobuzelor electrice, realizarea unei reţele de încărcare a bateriilor electrice, infrastructură etc.
Programul de investiţie va avea la bază un studiu de fezabilitate care se va realiza în maxim opt luni de zile, după care va urma întocmirea proiectelor, obţinerea finanţării ceea ce va necesita cam trei ani de zile. Primarul a dat asigurări că aceste investiţii vor începe în acest prim mandat al său.
S-a tranşat şi problema finanţării echipei de fotbal FC Botoşani în sensul că bugetul Primăriei nu mai are de unde acorda banii necesari aducerii stadionului la nivelul cerinţelor din Liga I de fotbal. A găsit ceva sponsori, dar va trebui perfectat cadrul legal de investire a banilor.
Mă bucur că primarul a fost de acord că declararea fotbaliştilor ca cetăţeni de onoare ai Botoşanilor n-ar fi o decizie fericită. Dar, a precizat el, a pus problema în dezbatere publică pentru că a primit astfel de propuneri.
O discuţie aprinsă s-a iscat pe seama problemelor din piaţa centrală a Botoşanilor, mai ales a protestelor din ultima perioadă. Primarul susţine că aceste proteste au apărut pentru că a deranjat mafia care a pus stăpânire pe piaţă. Oarecum are dreptate, dar s-au comis şi multe abuzuri din partea conducerii societăţii Urban Serv, motiv pentru care şeful pieţei, Iustin Bozi a fost chemat în judecată.
I-am sugerat primarului să uzeze mai des de controalele Gărzii Financiare şi ale Poliţiei economice, organe care au competenţe de control, dispunerea măsurii de confiscare, anchete şi trimiterea în judecată. Funcţionarii Urban Serv n-au astfel de competenţe şi nu vor putea eradica afacerile samsarilor.
Mai există încrengătura de relaţii personale dintre unii funcţionari ai Urban Serv şi aceşti samsari, relaţii care dacă nu vor fi rupte definitiv, lupta cu samsarii devine inutilă.
N-a fost uitat nici aspectul legat de împodobirea oraşului cu flori. Primarul susţine că există o mafie a florilor formată din firmele înfiinţate la sugestia PDL şi că n-a reuşit să salveze primăria din ghearele acestei mafii. În lipsa unor concurenţi la licitaţie a trebuit să accepte jocul acestei mafii dar s-a întârziat cu plantarea florilor, acţiune care a început în aceste zile.
I-am sugerat să treacă întreţinerea spaţiilor verzi la societatea Urban Serv şi atunci mafia va rămâne fără obiect comercial, lucru pe care primarul l-a considerat ca o soluţie posibilă într-un viitor apropiat.
În ce priveşte afirmaţia primarului că este sabotat în activitate de funcţionari ai Primăriei care fac politică PDL, i-am sugerat să curăţe chema de „putregai” şi să promoveze competenţa, lucru pe care botoşănenii îl vor observa şi-l va lua în considerare la viitoarele alegeri.
Ar fi fost de discutat multe probleme, dar timpul nu a permis. Am primit promisiunea primarului că va accepta realizarea unui reportaj la Lumea lu’ Rotundu. Sper să-l realizez în prima parte a lunii iunie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Încredere sexuală
Temă pentru acasă parlamentarilor botoşăneni
Ioan Rotundu
Summitul Uniunii Europene, intre ambiţii şi interese naţionale contradictorii
Cum şi-a riscat viata o femeie pentru a convinge unul dintre suspecţi să renunţe la arme
si să nu mai rănească pe altcineva
Când legea se aplică după haina purtată
Ioan Rotundu
Alune americane
Ioan Rotundu
Cine sunt trişorii din Parlament?
Am fost excluşi tâlhăreşte. Încă o dovadă că PNL s-a transformat într-o structură de tip stalinist
Nordul Italiei se află pe marginea prăpăstiei economice
Scandalul cărnii de cal: Şeful unei companii din Olanda a fost arestat
Un grup de 24 de cetăţeni a iniţiat modificarea Constituţiei
ei vor naţionalizarea resurselor naturale, naţionalizarea presei şi votul obligatoriu
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă