„A fost pedepsit pentru ceea ce a comis în teritoriu”
Astăzi (luni) are loc licitaţia pe SEAP pentru distribuirea de corn şi lapte la elevii de clasele V-VIII şi încă nu se ştie clar dacă firma va obţine dreptul de a participa la licitaţie sau nu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Marcela Lozneanu (foto) susţine că nu este vorba de o întârziere a cercetării cazului de către Comisia de monitorizare a prefectului, afirmând că mai degrabă s-au lăsat lucrurile aşa fiindcă oricum urma să aibă loc licitaţia. „Oricum se va face o nouă verificare a tuturor agenţilor economici ce doresc să participe. Legislaţia nu permitea să facem o sistare a contractului pentru Spicul, care a fost pedepsit pentru ceea ce a comis în teritoriu, dar întreruperea contractului ar fi presupus o nouă licitaţie şi ar fi fost pus în imposibilitate continuarea programului. Ar fi fost o perturbare totală a acestui program”, a precizat Marcela Lozneanu, specificând că timpul fiind foarte scurt s-a mers pe această soluţie să se definitiveze prin licitaţie care este firma câştigătoare.
Societatea „Spicul” Dorohoi nu este la prima abatere, anul trecut punând în dificultate derularea programului. Deşi a câştigat licitaţia, firma nu a venit să semneze contractul, ceea ce a pus în imposibilitate autorităţile de a începe programul în timp util. Acestea au făcut atunci demersuri extraordinare, apelând la bunăvoinţa altor firme să preia acele zone pe care le câştigase iniţial SC „Spicul” SRL Dorohoi.
„Acum lucrurile stau un pic altfel fiindcă a fost pusă în pericol sănătatea copiilor şi vom încerca să vedem dacă există cadrul legal pentru a nu-i da voie să participe la licitaţie. Este pentru a doua oară când este în atenţia Comisiei de monitorizare, dar atâta timp cât în legislaţie nu este precizat clar care sînt măsurile pe care le poţi lua, această firmă te poate da în judecată şi pot interveni alte probleme care să pună în situaţia de a plăti ceea ce pierde el pe o anumită perioadă”, a mai adăugat Marcela Lozneanu.
„Vom proceda exact cum spune legea”
La rândul său, preşedintele CJ Botoşani, Constantin Conţac explică faptul că dacă firma execută termenii din contact e bine, dacă nu, nu i se decontează serviciile. „Sigur dacă contractul se realizează vicios va trebui să vedem în ce fază să se ajungă ca să nu-l mai primim la licitaţie. Dar atunci blochezi transparenţa şi egalitatea dreptului la participare. Rămâne să dea un rezultat de la Comisia de monitorizare şi vom proceda exact cum spune legea”, a specificat Constantin Conţac, atenţionând totuşi că nu ştie în ce măsură se poate întrerupe un contract acum când copiii mai au câteva luni de şcoală şi se termină anul. „O licitaţie durează trei luni de zile şi ar trebui să rămânem descoperiţi”, a concluzionat preşedintele CJ Botoşani. (Eliza Sofian)