Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13363
De la 07 Ianuarie 2003
114842995

Botoşani: Şantajul baronului liberal de Ştiubieni

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2014, 23:00

Vineri, săptămâna trecută, după ce am scris în Jurnalul avancronica reportajului intitulat „Baronul de Ştiubieni”, reportaj difuzat sâmbătă pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, m-a sunat primarul de Ştiubieni, Sebastian Merticariu. Primarul s-a arătat foarte supărat că am încheiat reportajul fără a-l intervieva şi pe el. Probabil că primarul a crezut că sunându-mă, stă de vorbă cu fostul său consilier personal, Ilie Mihai, care cu multă trudă şi sudoare intelectuală a atins recordul de a absolvi trei clase primare.
I-am explicat primarului că ipocrizia şi făţărnicia sa nu ţine la mine, de vreme ce el se afla în biroul din primărie când eu am început filmările şi a dispărut ca un laş imediat ce a văzut că lumea s-a adunat în curtea Primăriei şi pe holurile şcolii vecină cu sediul Primăriei. Văzând că nu mă poate manipula cum şi-ar fi dorit, a trecut la şantaj. Mai întâi m-a ameninţat că tot ce am scris în Jurnalul este de fapt o calomnie la adresa sa. Din câte ştiu, primarul de Ştiubieni este absolventul unui liceu şi, dacă nu mă înşel, cel din Săveni. Ca absolvent de liceu ar fi trebuit să ştie să facă diferenţă între o avancronică la un film, un reportaj, o emisiune filmată şi o anchetă jurnalistică. Avancronica prezintă conţinutul reportajului, în cazul de faţă, iar ancheta concluziile jurnalistului de investigaţii, ceea ce este total diferit. Nu poţi suprapune un triunghi peste un cerc şi să spui că se suprapun perfect în formele lor.
A mai cerut primarul un drept la replică. N-are decât să-l trimită. Adresa de email a Jurnalului este publică şi nu l-a oprit nimeni să nu trimită textul, dacă va avea argumente să combată acuzaţiile cetăţenilor filmaţi. În ce priveşte dreptul la replică asupra reportajului l-am întrebat pe domnul primar unde a mai auzit el despre dreptul la replică dat de un spectator unui film din care nu i-a plăcut nu ştiu ce sau vreunui reportaj de televiziune difuzat, spre exemplu, în cadrul emisiunii „D’ale lu’ Mitică”, ca să nu ridic ştacheta şi să-l întreb despre reportajele de televiziune realizate cândva de Cristian Tabără.
Pentru că şi în această direcţia n-a avut succes, primarul a încercat cu clasicele insinuări. Cică şi reportajul de acum un an, adică din mai 2013, şi cel de acum, l-am realizat în preajma Paştelui şi că am primit de la oieri miei şi brânză de nu mai încăpeau în port bagaj. Primarul crede că toţi procedează cum a procedat el. Eu am filmat ciobani care au declarat că i-au cărat primarului miei şi brânză dar el n-a putut să-mi dea un nume de cioban care mi-ar fi dat miei şi caş.
Şi, acum, să mă răfuiesc niţel cu primarul sub acest aspect. Eu nu sunt funcţionar public, nu sunt angajatul tele’M, nu îndeplinesc nici o funcţie cu caracter public. Reportajele difuzate pe tele’M sub semnătura mea ca realizator le realizez pe cheltuiala mea şi mă priveşte pe mine cum îmi recuperez banii.
Ciobanii pe care i-am filmat au reclamat activitatea lui Sebastian Merticaru ca persoană publică, reprezentant oficial al statului şi mieii şi brânza pe care a primit-o de la ei înseamnă infracţiunea de foloase necuvenite, ca să nu-i zic mită. Eu puteam să iau, şi chiar să le cer, pentru că nu comit nici o infracţiune de vreme ce ei m-au chemat şi nu eu m-am auto invitat.
Dar să ştii primarule că dacă cu tine au fost galantoni, cu mine au fost extrem de zgârciţi. Nu mi-au oferit măcar un pahar cu apă la barul de peste drum, başca o cafea. Nici la primul reportaj, nici la al doilea.
Mi-a mai sugerat primarul că din modul meu de a acţiona a înţeles că-l determin să umble cu bani ca să fie lăsat în pace. Poate că în cei 14 ani de când este primar o vi întâlnit şi astfel de jurnalişti. Pe mine mă cunoaşte tot de atâta vreme şi ştie foarte bine că la Jurnalul nimeni nu poate spune că a dat bani să se scrie sau să nu se scrie ceva cu acordul meu pentru a acoperi o măgărie a cuiva.
Şi acum concluziile mele. Primarul de la Ştiubieni, în puţinătatea priceperii sale şi a cunoştinţelor de viaţă acumulate, îi judecă pe ceilalţi după chipul şi asemănarea sa, după modul său de a rezolva problemele. Spre ghinionul său, pe mine nu mă poate şantaja pentru că nu are cu ce. Au încercat alţii mai de soi ca el, mai de rang înalt şi au rămas profund dezamăgiţi că nu m-au putut avea cu ceva la mână.
Apoi, primarul s-a dovedit a fi prost crescut şi când a refuzat să vorbească cu mine la telefon, deşi ştia că sunt în primărie chiar la jumătate de metru de secretarul cu care vorbea. Cică nu eram pe agenda sa de lucru. Aşa este, nu eram pe agenda sa pentru că la acea oră el avea program la cârciuma Boema din Săveni, însoţit de contabilul primăriei, unde chefuiau în draci că iar a venit Rotundu să filmeze.
Puteam să închei reportajul cu nişte concluzii dure. N-am făcut-o pentru a-i demonstra primarului că inteligenţa umană este utilă social când se bazează pe o anumită educaţie.
Iar în final, dacă citind aceste rânduri primarul va strâmba din nas, altădată să nu mă mai sune pentru că s-ar putea să-i postez convorbirea pe You Tube, să se bucure şi alţii de naivitatea inteligenţei sale.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Mâncare de urzici cu usturoi
Bancul zilei: Forme de protest împotriva Rusiei
Lumea lu' Rotundu: Baronul de Ştiubieni
Presa-n gura lu' Rotundu: Emidiunea din 21.03.2014
Peste 15.000 de persoane la mitingul PDL de la Cluj-Napoca
Primarul Emil Boc nu a participat
Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, cu recomandări, proiectul legii de revizuire a Constituţiei
Traian Băsescu, reprezentanţilor PMP: Nu puteţi sa fiti urmaşii mei dacă nu câştigaţi
asta înseamnă două cifre la europarlamentare
Crin Antonescu: Biroul Electoral Central se va raporta la sentinţa Înaltei Curţi
aşa că Mircea Diaconu nu va rezolva nimic
Serbia: Comunitatea maghiară din Voivodina verifică prin "patrule lingvistice" folosirea limbii ungare
Liviu Dragnea şi Constantin Niţă câştigă mai multă putere în Guvern
Cadastrul trece la Ministerul Dezvoltării, iar noul ministru al Energiei pierde
Traian Băsescu: Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării
Ucraina: Poliţia a găsit 42 de kg de aur si 4,8 milioane de dolari cash în casa fostului ministru al Energiei
Comisia Europeană nu va aproba programele operaţionale 2014-2020 legate de transport
fără un progres clar şi relevant al României în realizarea Masterplanului
Vom rata şi a doua şansă istorică?
Ioan Rotundu
Beizadeaua Titi şi porcăria bisericească
Ioan Rotundu
Alune americane
20 de misiuni ale pompierilor în ziua de 22 martie
Loto România: Numerele câştigătoare de la tragerea din 23.03.2014
John McCain l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler
Ministrul de externe ucrainean: Riscul de război intre Ucraina şi Rusia creşte
NATO avertizează asupra ameninţării ruseşti la adresa Republicii Moldova
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă