Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31988
De la 07 Ianuarie 2003
108620812

Magistrala de gaz Hârlău - Botoşani, între realitate şi ţeapa deceniului

  • 23 November 2007, 23:00

De aproape două luni, atenţia localnicilor de pe axa Hârlău-Deleni-Frumuşica-Flămânzi-Copălău-Coşula-Băluşeni-Botoşani este atrasă de promisiunile şi asigurările politicienilor care, după mai bine de zece ani de tergiversări şi amânări mai mult sau mai puţin justificate, sunt gata să se jure că magistrala de gaz care va străbate toate aceste localităţi va fi gata cât ai bate de din palme. Primarii localităţilor menţionate ştiu deja mai multe amănunte decât cei care efectuează lucrarea, unul din ele fiind faptul că până la sfârşitul noului an, din care mai sunt puţine de zile, conducta de gaz va ajunge la Flămânzi şi că lucrările de pe tronsonul Flămânzi – Frumuşica - Deleni vor fi deja terminate.
“Aceasta este magistrala care, după ce va fi terminată, probabil în luna iunie a anului viitor, ne va permite să ne racordăm cu o staţie de transformare de tip SRM pentru a duce gazul în toate satele comunei”, crede Margareta Vamanu, primăriţa comunei Frumuşica. Ea şi-a sporit serios capitalul electoral local după ce, în partea de sud a localităţii, în paralel cu drumul spre Hârlău, au fost realizate lucrări la conducta în cauză pe o distanţă de circa doi kilometri. În pofida optimismului primăriţei şi a cetăţenilor din zonă, lucrurile – sau mai bine zis lucrările – nu sunt privite cu optimism de toată lumea, existând mai multe persoane, nu numai din administraţiile locale, care au observat că de circa zece ani încoace lucrările de implantare a magistralei de gaz sunt aprobate şi chiar inaugurate numai în pragul campaniilor electorale.
“Aşa am fost duşi ani de zile, cu vorba, că vor fi terminate lucrările la calea ferată şi că vom avea tren până la Flămânzi. După ce s-a furat de la fostul drum de fier, care nu mai avea mult până să devină funcţional, tot ce se putea lua, inclusiv şinele de cale ferată, s-a găsit o altă găselniţă, cea cu conducta de gaz. Tare mă îndoiesc eu de realizarea acestei lucrări până în vara anului următor”, îşi spune părerea Mihai Adăscăliţei din localitatea Flămânzi.
Deputatul democrat Radu Drăguş, un sceptic în privinţa realizării acestei lucrări, a explicat că în planul bugetar naţional, pentru această lucrare nu s-a prevăzut nici un leu. Susţinătorul său politic din pozazona Flămânzi, consilierul democrat Constantin Pitorac consideră că “Este pur şi simplu revoltător modul în care, în urmă cu o săptămână, mai marii liberali ai judeţului au pus în scenă “inaugurarea” conductei de gaz, cu mare tam-tam, cu ministrul Varujan Vosganian ca invitat de onoare, cu oameni din presă, cu declaraţii pompoase, doar ca să atragă capital electoral. Au scărmănat pământul pe o distanţă de doi kilometri, la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Botoşani, au îngropat doi kilometri de ţeavă, şi gata prima etapă a “magistralei”. Ţeapă mai mare ca asta nici să se poate”.
Nici localnicii care ştiu despre ce este vorba în propoziţie şi cam cu ce pâine se mănâncă conducta cu gaz, nu sar în sus de bucurie când aud cam ce investiţii ar trebui să facă pentru a avea condiţii europene de locuit în mediul rural din zona Flămânzi-Frumuşica. Oamenii vorbesc de pe acum de sume cuprinse între 35 şi 50 de milioane de lei numai pentru racordare.
“Pe de altă parte, indiferent câte beneficii va aduce magistrala, gazul este încă foarte scump şi cu siguranţă nu multă lume îşi va permite instalarea centralei termice de apartament, care costă şi ea ceva bănuţi. Eu, pe o singură lună, am plătit factura de gaz de 14 milioane lei, la o centrală care deserveşte patru camere, o baie şi o bucătărie, lucru care nu cred că este la îndemâna oricui”, a explicat Ionel Manolache, agent comercial în zona amintită.
Cert este că şi în cazul fericit în care magistrala de gaz va alimenta localităţile din sudul judeţului, gazul nu va deveni, datorită costurilor mari, decât o prezenţă târzie în casele flămânzenilor, coşulenilor şi ai potenţialilor beneficiari. Dar cum din două rele, oamenii au capacitatea de a-l alege întotdeauna pe cel mai mic, preferabil ar fi ca ţeava cu gaz să-şi facă şi în realitatea apariţia pe axa dintre Hârlău şi Botoşani decât să fie folosită ca nesfârşit mijloc de propagandă electorală. (B.P.F.)

N.R. – Reportajul reprezintă o stare de fapt, generată de neîncrederea populaţiei în promisiunile politicienilor, rămase neonorate ani la rând. Să sperăm că de această dată cei care se vor înşela sunt locuitorii din zonă şi botoşănenii, iar politicienii se vor ţine de cuvânt.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Stomatologul Feodorov a plecat în concediu lăsându-şi pacienţii cu gura căscată
Un botoşănean a cumpărat o vioară mută
Concert pentru dorohoieni
Mult trâmbiţatul accelerator s-a dus pe apa sâmbetei
banii pentru accelerator au ajuns la Munteanu, amicul lui Oprişanu
Pro Democraţia îi va examina pe preşedinţii secţiilor de votare
Centru de informare şi consiliere pentru şomeri de peste 45 de ani
Secţia specială de votare pentru deţinuţi
Este căutată minora Marinica, dată dispărută de câteva zile
Circulaţie interzisă în două intersecţii
Ciorbă de pui şi legume de toamnă
Matematica femeii
Horoscop
Anunţ important
Prefectul a inaugurat sediile de Poliţie de la Hlipiceni şi Răuseni
Primarul Flutur cere parlamentarilor să nu vitregească bugetul local
Luptă aprigă în adjudecarea reabilitării Centrului Istoric
CNI va finanţa finalizarea Sălii Polivalente
Încă 120 de locuinţe sociale vor fi construite în Botoşani
Pentru suspendarea Feliciei Mihai, Alexandru vrea argumente
Directorul Pricopi anunţă schimbarea în bine a cimitirelor
Consilierul Alexandru vrea să-i înveţe carte pe poliţişti
”Un grav deficit de democraţie”
Românul şi floarea din colţ
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă