Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7796
De la 07 Ianuarie 2003
123643221

O dezbatere politică pe calibrul candidaţilor

  • promisiunile au curs fluviu
  • nu s-au dat garanţii că acestea vor deveni fapte
  • 23 November 2008, 23:00

Candidaţii la Senat pentru Colegiul Botoşani din partea PNL, PD-L, PSD+PC, PNG şi PRM s-au întâlnit sâmbătă în Sala de Marmură a Teatrului „Mihai Eminescu” pentru a se duela în programe. Prilejul a fost dat de prima dezbatere publică din această campanie electorală în care politicienii în cauză s-au aventurat. Manifestarea poate fi asemuită cu un meci şi aşa cum le stă bine combatanţilor, fiecare candidat a venit cu galeria după el.
În inferioritate numerică a fost pedelistul Dan Humelnicu, ce l-a avut drept încurajare doar pe Volin Costin, restul colegilor fiind antrenaţi în acţiuni mult mai serioase. Cel mai avantajat, chiar comic am putea spune, fiindcă a reuşit să descreţească frunţile celor din jur a fost liberalul Gabriel Oprişanu, cel care de altfel a lansat provocarea la dezbatere. Galeria sa fiind cea mai zgomotoasă şi echipată cu toate mijloacele de a se face auzită.

Promisiuni, promisiuni şi tot promisiuni
Dacă la început, la partea cu politeţile, respectiv prezentarea programelor pe care le aruncă o dată la patru ani politicienii ca praf în ochi electoratului, a fost plictiseală mare, ulterior spiritele au început a se încălzi, mai ceva ca temperatura din încăpere. Dan Humelnicu a venit înarmat cu promisiuni de strategii anticriză, măsuri de protecţie socială, salarii decente pentru tineri, scăderea costurilor pe cap de parlamentar, rezolvarea conflictelor între Guvern şi preşedinte (n.r. preşedintele pedelist Traian Băsescu) şi multe altele. Cel puţin la ultima promisiune cu scandalurile, parcă e greu de crezut că oamenii politici vor renunţa vreodată la bâlci, chiar dacă ar avea o majoritate. Şi într-o familie de rând se mai ceartă oamenii, darămite într-una aşa mare. „Nu venim cu persoane interesate doar pentru un post călduţ în Parlament. Suntem gata de treabă”, a mai spus Humelnicu.
Locul doi la dezlegarea la cuvânt i-a revenit liberalului Gabriel Oprişanu. Ca la un semnal, de parcă i-ar fi pişcat cineva de locurile mai ascunse, vajnicii din galeria liberală au sărit în sus cu placa pregătită. „Oprişanu senator!” le-au aruncat în faţă celorlalţi candidaţi defavorizaţi fiindcă galeria lor nu a fost atât de inspirată să îşi care de acasă pancarte şi alte materiale de susţinere. Oprişanu a venit cu veşnicul concept de sănătate pe care de-acum îl ştim pe de rost. Cu însănătoşirea clasei politice, legea pentru protecţia pacientului, intenţia sa de a pune umărul la înfiinţarea unui organism independent care să asigure şi cadrele medicale fiindcă nu doar pacienţii se confruntă cu probleme.
În final, scopul e ca toţi să fie satisfăcuţi, mai cu seamă pacienţii de serviciile medicale. Iarăşi greu de crezut, probabil mai trebuie pe puţin vreo trei mandate până să apucăm s-o vedem şi pe asta. Atragerea fondurilor europene, înfiinţarea unui serviciu de curierat medical pentru bolnavii cronici cu plata de la bugetul de stat, liberalizarea profesiei de medic şi după aia i s-a terminat timpul. Totuşi a mai uzat de calitatea sa de organizator, cu tot protestul moderatorilor ca să mai toarne două – trei promisiuni.
Conservatorul Viorel Pană, om cu experienţă în a se încadra în timpii de vorbire, a jonglat cu uşurinţă cu programul său, legat de faptul că Botoşaniul e un judeţ izolat şi ce trebuie făcut ca acesta să poată fi adus la nivelul celorlalte judeţe mai dezvoltate din ţară. A mai vorbit de turism, agricultură şi gata. Florin Egner, fost pesedist, fost primar al municipiului, actualmente consilier local penegist, l-a criticat pe primarul Cătălin Fluture, de parcă s-ar fi aflat în campania alegerilor locale şi nu parlamentare. Tot ceea ce la el s-a limitat doar la simple vorbe şi promisiuni, primarul Flutur le-a pus deja în practică: incubatorul de afaceri, semaforizarea şi în plus încă 2-3 promisiuni, că doar nu sunt greu de făcut. Şi a mai promis el eterna zonă metropolitană, un parc industrial, un campus universitar. Sună frumos, ce-i drept.
Peremistul Pamfil Rotaru a tot dat-o cu Noica, spre disperarea celor din sală, fiindcă nu a venit cu niciun program concret. În schimb, de admirat e tenacitatea sa. Nu s-a lăsat intimidat de moderatori, până când aceştia au fost nevoiţi să îi pună pumnul în gură.

Duelul candidaţilor!
S-a trecut apoi la partea cea mai frumoasă şi aşteptată cu deosebit interes atât de candidaţi, cât şi de publicul spectator: duelul candidaţilor bazat pe două întrebări şi tot atâtea răspunsuri. Onoarea de a da la gioale i-a revenit prima dată tot pedelistului Dan Humelnicu, ce l-a întrebat pe Oprişanu, mai pe scurt redăm noi, cum crede el că îşi va putea face treaba în Senat dacă partidul pe care îl reprezintă va fi în minoritate? Mai mult, i-a făcut programul „dezarticulat” fiindcă nu e aliniat cu programul naţional al PNL. Gabriel Oprişanu i-a răspuns că ideile sale sunt desprinse din programul liberal, dar că fiecare om din partid este liber să aibă o opinie, nu ca alţii care dansează după cum le cântă şefii. „Aţi absolvit o facultate particulară la începutul anilor 90, aţi obţinut după mai multe tentative licenţa. În administraţia locală nu aţi excelat cu nimic, cel puţin eu nu cunosc să fi avut vreo iniţiativă de excepţie. Vreau să vă rog să-mi răspundeţi concret câteva cazuri importante pe care dumneavoastră, în calitate de reprezentant al Justiţiei le-aţi dus la bun sfârşit în Botoşani”, l-a provocat Oprişanu pe Humelnicu.
Vizibil deranjat, pedelistul a spus că dacă tot se merge pe atac la persoană, nimic nu îl opreşte să-l întrebe şi el câte consultaţii ca doctor a acordat în ultimii patru ani. „Personal nu mai ştiu cât mai ştiţi din medicină. Referitor la diplome nu aţi fost informat corect. Ca şi avocat, dau doar un singur exemplu. Am salvat 450 locuri de muncă la Stipo, fiindcă am scos de două ori firma aia din faliment. Eu, personal”, a punctat avocatul Humelnicu.
Pentru că s-a făcut atingere la persoana lui, Gabriel Oprişanu a spus că atâta timp cât a fost medic la Spitalul din Săveni şi Spitalul Judeţean Botoşani a acordat 28 consultaţii pe zi. „Să fiţi sănătos!”, i-a urat Humelnicu. „Sunt!”, i-a răspuns Oprişanu.
La duel au intrat apoi Viorel Pană versus Florin Egner, primul întrebându-l pe Egner dacă PNG are structurile necesare pentru a accede în Parlamentul României. „PNG a fost la mai puţin de o jumătate de zecime de procent pentru a fi partid europarlamentar şi în alegerile locale am fost aproape de pragul de 5%. Cred că PNG va face o figură frumoasă în Parlamentul României”, a răspuns Florin Egner, întrebându-l la rândul său pe Viorel Pană cum vede el un program naţional în care importurile să fie balansate pe o producţie autohtonă. Penegistul a ţinut să aducă în atenţie că Botoşaniul nu este un oraş izolat, că are o tradiţie, că e o capitală a culturii şi nici din punct de vedere economic, lucrurile nu stau chiar atât de rău.
Oprişanu a continuat tonul de atac, în faza a doua către Viorel Pană, întrebându-l cu ce program a reuşit să convingă el acei 1.000 de oameni să-l voteze ca preşedinte al CJ Constanţa. „Candidatura la CJ Constanţa pe care nu o regret şi nici nu pot să spun decât că am participat, a venit prea târziu, într-o zonă a administraţiei publice locale pe care trebuie să recunosc că eu nu o stăpânesc Activitatea mea profesională şi cea politică m-au îndreptat tot timpul către o zonă a Parlamentului. Cred că m-am întors acolo unde îmi este locul, la cel de candidat la Parlamentul României. Nu fiecare dintre noi poate avea şi veleităţi de primar şi de preşedinte de Consiliu Judeţean şi de senator”, a subliniat Viorel Pană. La aşa răspuns, Oprişanu de data asta nu a avut ce obiecta.
Conservatorul l-a întrebat dacă crede că refacerea Alianţei D.A. poate fi un lucru benefic pentru România în următorii 4 ani. „Nu cred că ar fi oportună o alianţă între stânga şi dreapta. Cred că este o variantă posibilă, dar toate acestea se vor clarifica după alegeri”, a evitat cu graţie răspunsul Oprişanu. După insistenţe, a răspuns în cele din urmă că da.
Liberalul i-a spus apoi penegistului Florin Egner că a fost primar al municipiului în urmă cu ceva timp şi a avut ocazia să îşi demonstreze capacităţile de administraţie şi ca atare nu mai e cazul să îi pună nicio întrebare.
Tirada întrebărilor s-a consumat în mod elegant, candidaţii periindu-se mai mult decât faultându-se. În final, electoratul a fost invitat să se prezinte la vot, iar candidaţii la plantat de copaci. Fiindcă jos la ieşire, membrii PD-L îi aşteptau cu lopeţi şi copăcei ca să facă şi ei ceva util pentru municipiu, nu să arunce doar cu promisiuni deşarte. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un bandit politic şi un director naiv?
Fonduri publice pentru separatism pe criterii etnice. Unde? În România...
Comuniştii de la Chişinău nu vor executa decizia CEDO cu privire la dubla cetăţenie
Comentariul comentariilor (CCXLVIII)
(Ioan Rotundu)
Nevastă ghinionistă
Horoscop
O ofertă atractivă
Ca şi candidat, se simte câştigător
Este "fierbinţeala" din ceafa lui Ţurcanu
O şasă lui, o şansă sănătăţii noastre!
Lovitură prin ricoşeu
Năstase şi cei trei iezi... cucuieţi
Românul şi trasul clapei
Oprişanu este, în fine, satisfăcut şi fericit
Pedeliştii plantează copaci, în speranţa că vor intra în graţiile alegătorilor
Vrea ca traseismul politic să devină sancţionator şi pentru parlamentari
Este interesat ca la Botoşani să fie un spital performant
I-a spart maşina altuia fiindcă nu a reuşit să îşi ia pensia
Deplânge faptul că Flutur s-a înconjurat de persoane dubioase
Un ieşean a vizitat cu scopuri nu prea ortodoxe o biserică din Botoşani
Nu mai vor slugă la bătrâni şi bolnavi prin ţările Europei
Farmaciile au fost lecuite de-a mai încasa bani de la diabetici
Deşi riscă să plătească un milion de euro, nu-şi face probleme
Comerţul cu jucării devine tot mai complicat
Sfârşitul de an vine însoţit de-o pleiadă de concedii medicale
Risipă şi nepăsare
Comunicat de presă
Risipă şi nepăsare
Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog