Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25979
De la 07 Ianuarie 2003
111407252

Botoşani: Poliţia protejează reorganizarea mafiei din Drăguşeni

  • Ioan Rotundu
  • 23 November 2016, 23:00

După ce am publicat articolul intitulat „Protejaţi ai PSD-ului, soţii Nichita, se confruntă cu mari probleme” referitor la preocupările infracţionale ale primarului de Drăguşeni, Eugen Nechita (foto 1), am primit noi informaţii legate de gruparea mafiotă care a pus stăpânire peste această comună de prin anul 1994 – 1995.
Câtă vreme agentul de poliţie Vasile Ciobanu a stat în fruntea Postului local de Poliţie, gruparea mafiotă a fost condusă şi instruită de acesta. Protejat al fostului general de Poliţie Neculai Cheptanaru, ambii provenind din comuna Dângeni, Ciobanu n-a avut a se teme de şefii săi de la judeţ, dimpotrivă, a devenit repede protejatul acestora.
Recent, Ciobanu s-a pensionat şi s-a retras la locuinţa părinţilor din Dângeni. Pensionarea sa a i-a derutat pe membrii mafiei, mai ales că în urmă cu un an un alt cap al lumii interlope din Drăguşeni, Neculai Bâţic, decedase pe neaşteptate, creând şi el blocaje în activitatea grupării.
Dar să derulăm faptele mafioţilor respectând o anume cronologie.
Clanul Cobuz
Clanul Cobuz este format din patru fraţi din care numai unul este perceput a fi oarecum cinstit. Petru Cobuz a făcut parte din gruparea care avea drept îndeletnicire furtul de animale. Echipa din Drăguşeni controlată de poliţistul Ciobanu colabora de minune cu fraţii Juncanaru din Ştiubieni, furând animalele din curtea oamenilor ani la rând fără ca poliţiştii să-i fi prins vreodată în flagrant. Animalele furate erau aduse la Sanatoriul Podriga unde contabil şef era Neculai Bâţic. Acesta înregistra carnea ca achiziţionată iar banii se împărţeau între membrii grupării cu parte pentru poliţistul Ciobanu.
Bâţic se ocupa şi cu alte activităţi infracţionale printre care contrabanda cu mercur. De aici avea să i se tragă, fiind prins de către ofiţerii DIICOT Iaşi când încerca să vândă traficanţilor 2 kg de mercur. A fost condamnat la un an şi opt luni închisoare cu suspendare pentru că avea cazierul curat.
Procurorii îl cercetau şi pentru afacerile lui de la Sanatoriu, între timp sdescoperindu-se o parte dintre membrii grupării care furau animalele oamenilor şi le valorificau prin Bâţic. Numai că anul trecut Bâţic a decedat, iar dosarul pare să se fi închis. A rămas în urma sas mândreţea de vilă ridicată în Podriga (foto 2), spun localnicii, pe afacerile făcute la Sanatoriu.
Revenind la Petru Cobuz, acesta a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru furt organizat de animale. A fost pus în libertate iar acum este angajat la sanatoriul Podriga. Bolnav de TBC, Cobuz a fost anul trecut internat la Spitalul de boli infecţioase Botoşani dar după două săptămâni a fugit din spital. Acum boala pare să se fi agravat iar cei din Sanatoriu vor să-l interneze din nou. Este ciudată în cazul lui Petru Cobuz atitudinea directorului medical Ciprian Dăscălescu care ştiindu-l pe Cobuz bolnav de TBC n-a luat măsura îndepărtării lui din colectivul de angajaţi şi bolnavi internaţi aici.
Un alt membru al clanului Cobuz este Cristinel. Acesta are în satul Podriga un bar, un magazin alimentar şi o fermă vegetal-zootehnică. Este un protejat al primarului Eugen Nechita care îl ţine în apropiere pe postul de viceprimar deşi în sat se spune că Cristinel abia ştie să scrie.
Analfabet sau semianalfabet, Cristinel Cobuz este perceput ca un membru de bază a mafiei locale. Preocuparea sa este contrabanda cu ţigări şi băuturi alcoolice aduse din Republica Moldova, fiind în strânsă cârdăşie cu vameşii de la Vama Rădăuţi Prut. Până în iarna anului trecut vameşii veneau cu maşinile la barul lui Cobuz şi, între orele 23.00 - 24.00 noaptea, unde cub protecţia poliţistului Vasile Ciobanu şi a poliţistului rutier de la Poliţia Săveni un anume Paşalău (n-am reuşit să aflu dacă acest poliţist este rudă cu vameşul Ovidiu Paşalău de la Rădăuţi Prut) se descărcau ţigările şi băutura de contrabandă.
La ferma zootehnică a lui Cobuz situată la intrarea în satul Drăguşeni, pe partea stângă cum se vine dinspre Săveni, se organizau apoi, în plină zi chefuri şi grătare, pozagrătare, vameşii fiind invitaţii de onoare. Plecau cu portbagajul plin cu carne. Deşi ferma lui Cobuz este protejată de o perdea de salcâmi ca să nu se vadă din şosea ce se petrece în curte, de ochii sătenilor tot n-au scăpat aceste chefuri.
Pensionarea lui Ciobanu şi moartea lui Bâţic a dus la schimbarea tacticii.. Vameşii nu mai vi n la barul lui Cobuz. De la vama Rădăuţi Prut vameşii sau oamenii lor de încredere vin cu dubiţele cu ţigări până deasupra dealului Drăguşeni unde se întâlnesc cu maşinile lui Cobuz şi se face transferul ţigărilor. Un alt loc de schimb este la ieşirea din Drăguşeni spre satul Scutari, dubiţele venind de la vama Rădăuţi Prut prin Coţuşca – Puţureni-Codreni-Mileanca, traseu mai puţin circulat. Cel puţin doi poliţişti de la Compartimentul rutier din cadrul Poliţiei Săveni ştiu de aceste tranzacţii de contrabandă, printre care şi plutonerul major Paşalău, dar ei au misiunea de a proteja afacerea.
Despre corupţia poliţiştilor rutieri ştie şi comandantul Poliţiei Săveni, subcomisarul Cătălin-Eduard Ilaşcu dar acesta, deşi este considerat de săteni poliţist cinstit, nu poate face nimic pentru că poliţiştii corupţi sunt protejaţi de mafia din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani..
În căutarea unui şef mafiot
Cum spuneam, pensionarea poliţistului Ciobanu şi moartea lui Bâţic a dezorganizat mafia din Drăguşeni dar nu a destructura-o. Provizoriu, se spune că întreaga conducere a fost preluată de primarul social-democrat Eugen Nechita, şi el cu relaţii la nivel înalt în PSD şi Poliţie.
Se pare că afirmaţiile sătenilor nu sunt gratuite. În ziua de 31 octombrie a.c. la Poliţia Botoşani s-a primit următorul E-mail:
„Domnului comandant al Poliţiei Botoşani
Vă scriu în numele unui grup de cetăţeni din com. Drăguseni jud Botoşani, prin care dorim să vă aducem la cunoştinţă că primarul Nechita are permisul suspendat în urma unui accident din Tulcea, dar el circula în continuare cu maşina primăriei ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Mereu îl văd si pe microbuzul şcolii din Drăguşeni conducând acest microbuz plin cu copii.
Vrem să vă informam că este ajutat de către agentul de la circulaţie din oraş Săveni, care locuieşte în loc. Drăguşeni. Relaţii are şi la alţi poliţişti de la circulaţie.
Nu vreau să-mi dau numele pentru că primarul Nechita face parte din lumea interlopă şi nu doresc să am de a face cu acesta.
Chiar dacă această sesizare este anonimă, faptele sunt reale 100%. Vă rog sa luaţi măsuri ca acest interlop să primească ceea ce merită! Vă voi mai informa şi cu alte fapte ale primarului.
Cu respect,
Cetăţeanul din Drăguşeni”

În loc ca de la nivelul conducerii IJP să se dispună o anchetă asupra acuzaţiilor aduse primarului, pe filiera mafiotă şi de protecţie a mafioţilor din Drăguşeni primarul Eugen Nechita a fost informat să fie atent că este urmărit în activitatea sa de un sătean.
Sesizarea cetăţeanului din Drăguşeni este perfect reală. Din investigaţia mea a reieşit că primarul Nechita are permisul de conducere suspendat dar conduce pe raza comunei Drăguşeni şi de competenţă a Poliţiei Săveni cu ştirea unor poliţişti care-l protejează. Apoi, primarul conduce din când în când microbuzul şcolar, deşi nu are pe permis categoria necesară. O face mai ales când microbuzul este folosit în interesul PSD-ului.
În toamna anului 2014, în pragul alegerilor prezidenţiale, cu mare tam-tam făcut de prefectul de atunci Costică Macaleţi şi Mihaela Huncă în calitate de inspector şcolar general, ambii lideri ai PSD Botoşani, au înmânat unor primari PSD microbuze şcolare în scopul de a atrage voturi pentru Victor Ponta. Şi primarul de la Drăguşeni a primit un microbuz nou care acum stă pitit într-un grajd al lui Vasile Ducă, tatăl lui Cristian Dutcă, şoferul de pe microbuzul şcolar aflat în circula-ie. Dar la Drăguşeni lucrurile sunt mult mai grave decât ne putem închipui. Voi reveni asupra subiectului după ce voi verifica şi restul informaţiile primite, pentru că firele duc la IJP Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 24.11.2016
Bancul zilei: Replică demolatoare
Ovidiu Miculescu, seful Radio Romania, urmarit penal pentru abuz in serviciu
Vladimir Putin lauda calitatile de "mare profesionist" ale lui Francois Fillon,
care incearca sa se distanteze insa de liderul de la Kremlin
Guvernul nu a alocat bani la rectificare pentru "Cumintenia Pamantului"
deoarece nu exista temei legal
Dalai Lama nu este deloc ingrijorat de victoria lui Donald Trump la prezidentialele din SUA
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an:
Autoritatile locale vor primi 1,7 miliarde de lei, iar pentru Programul National de Dezvoltare Locale alte 1,25 miliarde lei
Guvernul a introdus Registrul public de evidenta a salariatilor,
o baza de date cu bugetari, dupa modelul REVISAL
Ambasadorul Rusiei, primit de Patriarhul Daniel.
Valery Kuzmin a apreciat autoritatea morala a Bisericii in apararea familiei traditionale
Anca Dragu, despre suplimentarea sumelor pentru "Prima Casa":
Pentru sfarsitul acestui an, intr-adevar exista cerere. Analizam acum in ce masura este o cerere reala
A vorbit şi Budăi doar vorbe fără temei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă