Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12432
De la 07 Ianuarie 2003
120807705

Botoşani: Concert pe muzica lui George Enescu, fără spectatori

  • 23 October 2012, 23:00

Luni s-a dat startul periplului muzical prin comunele patriei al talentatului violonist Gabriel Croitoru, care a dorit să reconstituie astfel un traseu pe care l-a făcut şi George Enescu în vremea războiului. Artistul, care cântă pe vioara celebrului său înaintaş, un instrument Guarneri del Gesu, datat 1730, a pornit însoţit de pianistul Horia Mihail. Acesta şi-a luat peste tot în ţară un pian electric cu care va susţine concertele rustice.
Prima oprire a fost în satul Dumeni, din comuna care poartă numele marelui artist şi compozitor George Enescu. Vioara a prins viaţă într-o sală de curs a grădiniţei din localitatea menţionată, unde s-a concentrat toată elita comunei, dar şi numeroşi elevi.
Localnicii, care au crescut cu spiritul enescian, în comună existând şi casa memorială, s-au cernut într-o clipă când a venit vorba de concertul inedit. Cadrele didactice medicul din comună şi câţiva copii au savurat un recital de zile mari din care nu a lipsit „Rapsodia român㔠pe acordul căreia sună şi clopoţelul în şcolile din localitate de câţiva ani.

Sătenii din Băluşeni au vrut-o pe Sofia
Din atmosfera satului românesc de altădată, care a inspirat mari compozitori, ce au folosit motive şi teme tradiţionale în lucrări rămase în istoria muzicii, nu a mai rămas nici măcar ecoul.
La Băluşeni, cea de-a doua comună botoşăneană din lista celor opt care alcătuiesc turneul autorităţile şi-au pus mâinile în cap când şi-au dat seama că nu pot să umple nici un sfert din sala Căminului Cultural (foto 2) mare de 150 de metri, cu o capacitate de cel puţin 300 de scaune.
Evenimentul inedit pentru localitate ar fi trecut neobservat dacă cadrele didactice nu ar fi mobilizat elevii la ore încercând să-i convingă de frumuseţea unui astfel de act cultural. Comuna a fost împânzită cu afişe şi prin viu grai fiecare intelectual a încercat să ia arcanul vreo câteva rude.
Şi poştaşul comunei, Valentin Istina (foto 1) a făcut muncă patriotică pentru turneul lui Gabriel Croitoru, dar nu a mers la spectacol pentru pozacă soţia sa…lucra de după-amiază. „Eu am zis că dacă venea Sofia (Sofia Vicoveanca n.r.) lăsam tot şi mergeam, dar pe băietu acesta nu-l cunosc şi eu vioara mai greu. Şi de ce au pus spectacolul la 6 seara, că atunci vin vacile de la cireadă şi eu trebuie să le mulg. Nu am cum” a fost reacţia unei sătence din Băluşeni de 62 de ani.
Viceprimarul comunei Băluşeni, Dinu Câşlaru, s-a declarat încântat de iniţiativa violonistului celebru, dar i-a fost greu să mobilizeze oamenii. „ Nu au o cultură pe acest segment. Dacă era muzică populară îi vedeai la scenă pe toţi, dar aşa nu prea ai cu cine. Mă bazez pe copii, dar mi-e teamă că se vor plictisi” a spus viceprimarul, necăjit că şi doctoriţa satului anunţase că nu mai poate veni şi fără ea nici cei opt invitaţi nu aveau cum onora evenimentul.
Oamenii din Băluşeni au avut poate unica ocazie să asculte un concert de zile mari cum nu se va mai repeta curând în comună. Cu toate acestea a fost nevoie să vină de la Liceul de Artă din Botoşani elevi şi profesori pentru a aplauda un artist internaţional, care a încercat să îl aducă pe George Enescu pentru o clipă…la el acasă.
Turneul continuă cu Regiunea Sud-Est - judeţul Brăila, în Măraşu şi Maxineni, Regiunea Sud Muntenia - judeţul Ialomiţa, în comunele Borduşani, Cosâmbeşti şi Ciochina şi în judeţul Călăraşi, în comuna Dor Mărunt. Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian:
compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor. Vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu".Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Gafă sexuală de proporţie
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Casă incendiată de un fumător neglijent
Armata rusă, o adunătură de prostănaci?
ANI cere Senatului aplicarea sancţiunii de revocare din funcţie a senatorului Mircea Diaconu
Înalta Curte a decis ca IPS Pimen a colaborat cu Securitatea
hotărârea este definitivă
Trebuie reanalizată competenţa DNA deoarece este foarte largă
Populismul, stavilă în calea respectării legii
Ioan Rotundu
Porcii vor fi preluaţi din nou din gospodăria ţăranilor
Săptămâna aceasta se toarnă covor asfaltic pe strada Mihail Kogălniceanu
Comisia Europeană va suspenda şi derularea programelor Transporturi si Competitivitate
Botoşănean ce va fi tratat de cancer în Israel
Curăţenia din şcoli, lăsată de izbelişte din cauza economiei la buget
Unul din patru incendii are drept cauză instalaţia electrică defectă
Aproape o sută de persoane găsite muncind la negru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă