Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10685
De la 07 Ianuarie 2003
118489911

Stelian Meţler, şpăgarul fără leac pentru o astfel de boală

  • Ioan Rotundu
  • 27 October 2022, 19:31

Stelian Meţler (foto) este un cunoscut beneficiar de funcţii de pe urma partidelor pe care le-a slujit din oportunism, dar şi un şpăgar extrem de priceput în a scoate banul sau alte foloase materiale.
De loc din Darabani, după ce a absolvit facultatea de inginer la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, este angajat la Agromec Darabani începând cu anul 1976 şi va lucra până în 1996.
Încă din această perioadă şi-a câştigat renumele de şpăgar nevindicabil. În Darabani se ştire cum nişte muncitori, bătuţi la cap de Meţler să-i dea gratuit o bucată de ţeavă, au supraîncălzit ţeava cu flacăra de la sudura autogenă şi au aruncat-o ca şi cum nu le-ar mai fi trebuit. Meţler, având trecere pe acel loc şi văzând ţeava mult dorită s-a grăbit s-o ridice. S-a fript amarnic la mână.
Graţie modului său de a se linguşi de cei puternici a reuşit să se bucure de protecţia liderilor PSD. Medicul dărăbănean Dolineaschi şi fiul acestuia deputat Andrei, lideri în PSD, l-au susţinut pe Meţler, în pofida oponenţei celor din PSD Darabani, să fie numit director la ITM Botoşani începând cu anul 1996, funcţie deţinută până-n 2017. Din această poziţie a devenit repede cunoscut prin judeţ pentru că tr5ecea pe la patroni şi le solicita suma de 500 lei cu titlu de contribuţie la PSD. În realitate băga banii în buzunar.
A ajuns şi pe la Flămânzi, la sediul firmei lui Constantin Pitorac, atunci primar PDL. Nu s-a sfiit să-i ceară şi lui suma de 500 lei. Numai că, militar fiind de carieră, Pitorac l-a expediat rapid, fără să se lase impresionat de funcţia sa şi fără să-i dea suma solicitată.
În acelaşi an 2017, este angajat fictiv la Primăria Vatra Moldoviţei Suceava şi, apoi, detaşat inginer la Serviciul de Gospodărirea Apei Botoşani. I-a reuşit afacerea pentru că fiul său, Constantin, deţinând funcţia de director adj. la Administraţia Naţională „Apele Române” Bucureşti, în înţelegere cu directorul Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad, liberalul Avram Petru, fiul său Constantin a aranjat angajarea fictivă la Vatra Moldoviţei şi detaşarea la SGA Botoşani. De aceste angajări fictive a aflat şi DNA Iaşi care a început cercetări penale pentru acte de corupţie.
Aşa s-a ajuns şi la angajarea fictivă a lui Stelian Meţler şi detaşarea ilegală la Botoşani, el devenind inculpat în Dosarul nr. 3595/99/2021, aflat pe rol la Tribunalul Iaşi, alături de Meţler fiind inculpat şi Petru Avram, lider PNL Iaşi. Începând cu 21 februarie 2021, Meţler este ejectat de la SGA Botoşani, devenind simplu pensionar.
Contestă trimiterea sa în judecată de către judecătorul de cameră preliminară prin sentinţa pronunţată în 25.03.2022 care a stabilit că „5. MEŢLER STELIAN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, prevăzută de art. 48 Cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (3 acte materiale). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii mai sus-menţionaţi, trimişi în judecată pentru infracţiunile anterior-arătate.”
Curtea de Apel Iaşi respinge contestaţia prin şedinţa din 20.05.2022 ţi-l obligă la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. În prezent, dosarul nr. 3595/99/2021 este în curs de judecată la Tribunalul Iaşi, având termen de judecată data de 24.11.2022. În tot acest interval de timp, Meţler n-a stat în pagubă. Ultima sa victimă şpăguită a fost în luna septembrie a.c. Este vorba de un fermieri de la care Meţler a plecat cu autoturismul bucşit cu lăzi cu mere, promiţându-i fermierului că-i va rezolva anumite probleme pe care le are la SGA Botoşani.
Stelian Meţler are în Darabani o avere uriaşă. Deţine în intravilanul oraşului peste 30 mii mp teren. Mai deţine trei imobile cu suprafaţa construită de 264 mp, peste 100 mii lei în cont la bancă la care lunar se adaugă pensia sa şi a soţiei.
Dar să vedeţi ce avere are în Bucureşti fiul său, Constantin Meţler, director adj. la Administraţia Naţională „Apele Române”, aflat şi el, ca şi taică-său, în conflict cu legea penală.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Mirarea tâmplarului oltean
Horoscopul săptămânii 24 – 30..10.2022
Ce vor olandezii şi ce susţine Moş Teacă
Ioan Rotundu
„Corbii” care ciugulesc din munca familiei Becheanu
Ioan Rotundu
,,Expoziţie Muzeală Scriitori Botoşăneni (perioada 1945 – 1989)”
Ioan Rotundu
Decizia ÎCCJ a pus cruce intrării României în Spaţiul Schengen
Ioan Rotundu
Comunicat de presă - Primăria Maihai Eminescu
Federovici a astupat cele două găuri negre ale infrastructurii rutiere
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă