Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
952
De la 07 Ianuarie 2003
123104044

pnl

Expo – Zoo 2008 a fost un succes

  • primarul Şefan a demonstrat încă odată că este un bun organizator
  • 23 September 2008, 23:00

Ajunsă la a IV-a ediţie, acţiunea intitulată „Expo – Zoo 2008”, desfăşurată ieri la Vorona în organizarea primăriei, s-a dovedit a fi una de succes. Primarul Aurel Ştefan a demonstrat încă odată, deşi nu mai era nevoie, că este un bun organizator şi că se bucură de sprijinul întregii comunităţi voronene. La realizarea expoziţiei de animale şi-au mai adus aportul Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, prin directorul Gheorghe Dănilă, Casa Agronomului, Asociaţia Crescătorilor de Animale prin preşedintele ing. Valeriu Azamfirei, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală prin directorul general Cristian Delibaş.
Încă de la primele ore ale dimineţii liniştea de tăpşanul satului, unde se organizează târgul Voronei, a fost spartă de răgetele vacilor (foto 1), behăitul oilor şi al caprelor, cârâitul păsărilor, nechezatul cailor )foto 2) şi strigătele aprige ale ţăranilor care în loc să calmeze animalele, le agitau şi mai mult. În nici o oră tăpşanul a ajuns un amestec pestriţ de animale, ţărani şi mici comercianţi, unii privind curioşi spre animale, admirându-le frumuseţea sau robusteţea, alţii privind la preţurile afişate de micii comercianţi scărpinându-se în cap a neînţelegere.
În jurul orei opt pozaşi-a făcut apariţia şi primarul Aurel Ştefan, care s-a învârtit ca un titirez printre ţăranii veniţi cu animalele „la paradă” şi pentru a „ochi şi un premiu”. A dat indicaţii cum să fie expuse animalele, s-a burzuluit la membrii fanfarei că n-au dat glas din trompete şi tobă, s-a arătat îngrijorat către responsabilul cu sonorizarea.
Încet, încet după ora 09.00 au început să apară şi invitaţii de onoare, în fapt şi ei participanţi la organizarea evenimentului. Ing. Valeiu Azamfirei de la Asociaţia Crescătorilor de Animale a sosit printre primii. Pe o masă special pregătită (foto 3) au început să fie aranjate teancurile cu fel de fel de pliante şi alte materiale cuprinzând informaţii cu privire la expoziţie, dar şi date despre viaţa economico-socială a comunei Vorona.
Ultimii au venit Gheorghe Dănilă de la Consultanţă şi directorul general Delibaş de la DADR. Primarul Ştefan a mai dat o tură printre expozanţi şi exponatele vii, după care, văzând că ceasul arată 10.30, şi-a îndemnat invitaţii să urce pe scenă, pentru a rosti cuvenitele cuvântări de deschiderea festivităţii. Momentul cuvântărilor a fost unul scurt. A vorbit primarul pozaşi directorul general Delibaş, care au arătat importanţa evenimentului şi rolul pe care-l joacă în încurajarea ţăranilor de a creşte animale de rasă, sănătoase şi alimentate ecologic.
De pe scenă, întreg staff-ul s-a deplasat spre locaţia unde erau expuse animalele, pentru a stabili premianţii. Au expus vaci bălţată românească ţăranii Viorel Saucă, Radu Mihalache, Aurel Crăciun, Petru Toma, Jenica Sorodoc etc.; oi şi capre au expus Ioan Sandu, Mitică Doroftei, Mihai Scutelnicu. S-au mândrit cu caii de tracţiune Ghiorghiţa Ciobanu, Constantin Bădărău, Ioan Ababei, Vasiliu Botez şi din nou Petru Toma. Prepeliţele le-a adus Costică Livadaru, păunii Pintilie Şfaiţer iar curcanii Gheorghe Munteanu. Au mai fost expuşi iepuri, fazani, câini şi pui pentru carne. Premiile n-au fost prea consistente, doar 150 RON locul I, dar nu ele au fost cele importante, ci faptul că toate animalele expuse au fost pentru proprietarii lor adevărate motive de mândrie. Aşa că nu vom da numele premianţilor, pentru a nu-i dezamăgi, sau mai bine zis nedreptăţi, pe cei care n-au urcat pe podium.
Odată festivitatea de premiere încheiată, elita, organizatori şi invitaţi, s-a retras la sala mică a Căminului pozacultural pentru a participa la microsimpozionul „Creşterea animalelor în România între tradiţie şi cerinţele integrării europene”. Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat şi doi membri de vază ai PSD: Mircea Dănuţă şi Gheorghe Marcu. Prof. Dănuţă a ţinut să precizeze că Zootehnia, ca şi Agricultura, nu este bine organizată şi susţinută de Guvern, că ţăranii crescători de animale nu sunt organizaţi aşa cum sunt în ţările membre U.E., motiv pentru care, dacă va fi ales deputat, va lupta pentru promovarea intereselor ţăranilor.
Cu acest prilej s-a deschis şi cursul pe probleme de apicultură, comuna Vorona având o frumoasă tradiţie apicolă, mierea din această zonă fiind căutată la export. Concluziile s-au tras „La un pahar de vorbă”, timp în care, fanfara „Iacobenii” a cântat fără întrerupere, dând încă odată sens cuvintelor rostite cu atâta trăire şi sensibilitate creştină de către P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Freamătul codrilor şi tresărirea lină a lacului de la Vorona răsună molcom ca un ecou al evlaviei creştine din ţinutul Botoşanilor, cu nuferii din poemele lui Eminescu”. Ce poate fi mai frumos de atât! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (CLXLVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
De ce nu-şi pot folosi creierul urmşaşii lui Adam
Grădiniţa Rădeni va fi reabilitată cu fonduri de la inundaţii
Reîncepe curăţirea reţelei electrice din Poiana şi Nicolae Bălcescu
Promisiunea lui Vadim către Băsescu
Locuri de muncă avantajoase în Grecia, Olanda, Cipru
Dovada concretă a faptului că băncile fură din salariile romanilor
Importanţa Basarabiei în viaţa României
Deputat român care a cerut în Rada demisia ministrului învăţământului din Ucraina
Ambasadorul maghiar vrea separarea judeţelor Harghita şi Covasna
MAE şi preşedintele Băsescu tac mâlc
Program Tele'M Botoşani miercuri, 24 septembrie
Prefectul i-a premiat pe olimpicii botoşăneni
Botoşănenii se bat pentru locuinţele oferite de municipalitate
210 pachete de ţigări confiscate de poliţiştii comunitari
Guvernul a alocat fonduri pentru 105 radiatoare electrice
Peste 600 de familii aşteaptă locuinţă socială de la Primărie
Ţigani gospodari, dar cu bunurile altuia!
Sinistraţii au început să fie pretenţioşi şi aroganţi
Preoţii vor predica în favoarea ministrului Nicolăescu
Grav accident de muncă la barajul Stânca - Costeşti
54 de angajatori oferă 667 locuri de muncă
Ne oferă PSD-ul o surpriză?
Ioan Rotundu
Românul şi odihna
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog