Încă de la primele ore ale dimineţii liniştea de tăpşanul satului, unde se organizează târgul Voronei, a fost spartă de răgetele vacilor (foto 1), behăitul oilor şi al caprelor, cârâitul păsărilor, nechezatul cailor )foto 2) şi strigătele aprige ale ţăranilor care în loc să calmeze animalele, le agitau şi mai mult. În nici o oră tăpşanul a ajuns un amestec pestriţ de animale, ţărani şi mici comercianţi, unii privind curioşi spre animale, admirându-le frumuseţea sau robusteţea, alţii privind la preţurile afişate de micii comercianţi scărpinându-se în cap a neînţelegere.
În jurul orei opt

Încet, încet după ora 09.00 au început să apară şi invitaţii de onoare, în fapt şi ei participanţi la organizarea evenimentului. Ing. Valeiu Azamfirei de la Asociaţia Crescătorilor de Animale a sosit printre primii. Pe o masă special pregătită (foto 3) au început să fie aranjate teancurile cu fel de fel de pliante şi alte materiale cuprinzând informaţii cu privire la expoziţie, dar şi date despre viaţa economico-socială a comunei Vorona.
Ultimii au venit Gheorghe Dănilă de la Consultanţă şi directorul general Delibaş de la DADR. Primarul Ştefan a mai dat o tură printre expozanţi şi exponatele vii, după care, văzând că ceasul arată 10.30, şi-a îndemnat invitaţii să urce pe scenă, pentru a rosti cuvenitele cuvântări de deschiderea festivităţii. Momentul cuvântărilor a fost unul scurt. A vorbit primarul

De pe scenă, întreg staff-ul s-a deplasat spre locaţia unde erau expuse animalele, pentru a stabili premianţii. Au expus vaci bălţată românească ţăranii Viorel Saucă, Radu Mihalache, Aurel Crăciun, Petru Toma, Jenica Sorodoc etc.; oi şi capre au expus Ioan Sandu, Mitică Doroftei, Mihai Scutelnicu. S-au mândrit cu caii de tracţiune Ghiorghiţa Ciobanu, Constantin Bădărău, Ioan Ababei, Vasiliu Botez şi din nou Petru Toma. Prepeliţele le-a adus Costică Livadaru, păunii Pintilie Şfaiţer iar curcanii Gheorghe Munteanu. Au mai fost expuşi iepuri, fazani, câini şi pui pentru carne. Premiile n-au fost prea consistente, doar 150 RON locul I, dar nu ele au fost cele importante, ci faptul că toate animalele expuse au fost pentru proprietarii lor adevărate motive de mândrie. Aşa că nu vom da numele premianţilor, pentru a nu-i dezamăgi, sau mai bine zis nedreptăţi, pe cei care n-au urcat pe podium.
Odată festivitatea de premiere încheiată, elita, organizatori şi invitaţi, s-a retras la sala mică a Căminului

Cu acest prilej s-a deschis şi cursul pe probleme de apicultură, comuna Vorona având o frumoasă tradiţie apicolă, mierea din această zonă fiind căutată la export. Concluziile s-au tras „La un pahar de vorbă”, timp în care, fanfara „Iacobenii” a cântat fără întrerupere, dând încă odată sens cuvintelor rostite cu atâta trăire şi sensibilitate creştină de către P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Freamătul codrilor şi tresărirea lină a lacului de la Vorona răsună molcom ca un ecou al evlaviei creştine din ţinutul Botoşanilor, cu nuferii din poemele lui Eminescu”. Ce poate fi mai frumos de atât! (Ioan Rotundu)