Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6317
De la 07 Ianuarie 2003
123769533

Botoşani: Un scenariu dramatic care poate deveni realitate

  • dacă cei din PSD nu vor vota comasarea spitalelor din Botoşani
  • PNL recunoaşte necesitatea comasării, dar va vota cu PSD
  • 23 September 2011, 23:00

Bolnavii care suferă un infarct sau anevrism vor fi dirijaţi de la 1 ianuarie către spitalele din Suceava sau Iaşi. De asemenea, de acelaşi tratament vor avea parte toate problemele botoşănenilor catalogate drept urgenţe medicale.
Aceasta pentru că Spitalul „Mavromati” va rămâne fără secţia de Urgenţă. În consecinţă, va dispărea şi SMURD-ul, toată aparatura şi toate ambulanţele ultra-dotate ajungând în visteria spitalelor de urgenţă din judeţele limitrofe.
Din fericire, acesta este doar un scenariu deocamdată. Poate deveni o realitate crudă dacă consilierii USL botoşăneni vor vota împotriva comasării spitalelor, potrivit proiectului propus de preşedintele Mihai Ţâbuleac. Potrivit legii, Spitalul Mavromati nu poate fi acreditat drept spital de Urgenţă decât dacă întruneşte anumite condiţii.
Pentru a obţine o finanţare superioară este necesar ca Spitalul de Pediatrie, Maternitate şi Spitalul de Psihiatrie să treacă în subordinea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ. În caz contrar, botoşănenii ar putea avea de suferit.
Săptămâna viitoare, consilierii judeţeni urmează să-şi dea votul pentru a împlini reforma impusă de Guvern pe acest segment, o reformă mult controversată şi poate inoportună în acest moment pentru români. Este însă o reformă, iar dacă Spitalul Judeţean „Mavromati” nu îşi adună forţele, prin comasare, gradul de finanţare IV sau chiar V îl va trimite mult sub limita subzistenţei.
Din păcate, previziunile sunt sumbre. Ieri, preşedintele PSD Botoşani, Gheorghe Marcu, a declarat răspicat că aleşii judeţeni aparţinând acestei formaţiuni politice vor vota împotriva comasării. Şeful PSD de Botoşani aruncă anatema asupra PDL, într-o cacealma politică, menită să cântărească şi mai greu în decizia alegătorilor la anul viitor.
Numai că, punând pe umerii actualei Puteri viitoarea suferinţă a botoşănenilor, cade în propria groapă pentru că tocmai acesta este un moment în care PSD ar putea demonstra că îi pasă de interesul celor care i-au girat pe scaunele călduţe.
„Toată această problemă se poate rezolva de către actuala guvernare prin Hotărâre de Guvern, ordin de ministru sau ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Nu suntem de acord cu această comasare pentru că avem un minister, avem sute de salariaţi în acest minister care trebuie să îşi facă treaba. Pierderile sunt din vina acelor manageri puşi politic de PDL şi a actualei guvernări la nivel de ministere”, a declarat şeful PSD Botoşani, Gheorghe Marcu.
O poziţie confuză are şi staff-ul PNL. În această tabără, lucrurile sunt clare. Se impune comasare, în mod cert, dar USL înseamnă unitate, iar PNL-iştii au brodit o explicaţie pe lângă subiect, lăsând să se înţeleagă că votul lor este unul de solidaritate cu partenerii de la viitoarele alegeri. Solidaritate care îi va face părtaşi la suferinţa botoşănenilor. Managerul de la „Mavromati”, Ovidiu Mimor, aşteaptă de pe margine un dram de înţelepciune de la consilieri.
„Vrem să avem spital de urgenţă în judeţul Botoşani care să trateze urgenţele sau vrem să transformăm Spitalul Judeţean într-un spital municipal şi toate urgenţele să ia calea către Suceava şi Iaşi? Odată cu trecerea de la gradul III la V sau chiar VI ar însemna că gradul de competenţă al Spitalului Judeţean se va reduce neputându-se face nici investiţii în aparatura, nici tratarea diagnosticelor care la ora actuală se tratează, dispare UPU şi domnii consilieri judeţeni oricând pot să facă un infarct sau un accident cerebral şi atunci vor trebui să ajungă la Iaşi sau Suceava” a declarat managerul Spitalului Judeţean Botoşani,
Ovidiu Mimor, în conferinţa de presă a PDL. Până pe 29 septembrie părerile celor implicaţi se pot schimba de zeci de ori în funcţie de „oferte”, jocuri politice, pretenţii şi avantaje. Un lucru însă este cert. Pe plan local, USL-iştii au o misiune grea. Alegătorii vor şti cu certitudine care sunt greşelile Guvernului Boc şi a PDL, printre care mult înjuratele tăieri de pensii şi salarii. Vor şti însă şi că USL-iştii au pus mai presus interesul politic, în detrimentul cetăţenilor obişnuiţi, care trăiesc de azi pe mâine şi care nu vor avea bani să se trateze la spitalele din alte judeţe. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Pârjoale umplute
Bancul zilei: Trista realitate
Condamnaţii la moarte nu vor mai avea dreptul să-şi aleagă ultima masă
Poziţia Olandei şi Finlandei în dosarul Schengen nu este obiectivă, justificată şi raţională
Boc va rămâne premier până la alegerile din 2012
Teoria lui Einstein ar putea fi rasturnată
Petru Bogatu: Tot mai departe de ora Moscovei
Anunţ angajare
Anunţ sfinţire biserică
Noi fonduri de la UE pentru termoficarea botoșăneană
Gura păcătoşilor adevăr a rostit
Ioan Rotundu
Persoanele cu handicap ies în stradă
Florin Ţurcanu pune bolnavii din spital la îngrăşat
Liberalul Ţurcanu a aflat de dezastrul de la Bac
în opinia sa, vinovaţi sunt cei din PDL -cei din PDL i-au dat o replică ’telectuală
Bursa locurilor de muncă s-a soldat cu cinci angajări pe loc
Nevăzătorii vor merge la protest în Bucureşti
De luna viitoare se dă startul “Toamnei Bobocilor”.
Comasarea spitalelor I-a împărţit pe salariaţi în două tabere
Video: Lumea lu' Rotundu - Pământul discordiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog