Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Social
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7869
De la 07 Ianuarie 2003
112953123

Reportaj de vacanţă

Apulum, mărturii vii ale trecutului istoric

  • Ioan Rotundu
  • 23 September 2016, 23:00

De la Hunedoara am pornit spre Alba Iulia, Apulum cum a fost botezat de romani. La Simeria am intrat pe autostradă până la Sebeş unde aveam să pierdem tot timpul recuperat pe autostradă. De la Sebeş la Alba Iulia se mergea bară la bară. Mai mult se aştepta decât se mergea. Două ore ne-a luat să parcurgem cei 8 km care despart Sebeşul de Alba Iulia.
Seara ne-am cazat la un motel situat la ieşirea din oraş spre Aiud iar vineri dimineaţa am fost prezenţi la Cetatea istorică din centrul oraşului unde eram aşteptaţi de doi tineri istorici: Cosmina Gânţa şi Cătălin Borangic (foto 4).

Complexul muzeistic format din vechea cetate romană, cât a mai rămas din ea, şi cetatea medievală este bine amenajat iar organizarea vizitării lui este una de excepţie. Totul este bine gândit şi bine pus în valoare. Porţile de intrare în cetate sunt păzite de tineri îmbrăcaţi în ţinuta ostaşilor austrieci având asupra lor armamentul de epocă. Turiştii ţin să se fotografieze cu ei. Mai sunt şi cavaleri însoţiţi de domniţe care de asemeni fac deliciul turiştilor în a-i fotografia şi a se fotografia împreună.
La ora 12.00, în fiecare zi, pe esplanada Catedralei Unirii are loc ceremonialul de schimb al gărzilor care asigură paza cetăţii. Ostaşii din gardă vin pe jos sau călare, după cum le este misiunea de pază, iar comandantul Gărzii dă ordinele cuvenite, totul petrecându-se sub privire a sute de turişti care aplaudă frenetic.
Cu sprijinul calificat al celor doi istorici care au şi titlul ştiinţific de doctor am filmat în întreg complexul muzeistic al cetăţii, de la zidurile cetăţii romane la vestigiile medievale. Am construit reportajul pornind de la epoca stăpânirii romane, la cea medievală a stăpânirii austriece, trecând pe la casa lui Avram Iancu revoluţionarul şi încheindu-l la Catedrala Unirii.
S-a filmat în tunelurile de comunicare, în camera de tortură, închisoarea unde a stat şi capii Răscoalei Horia, Cloşca şi Crişan de la 1784, eşafodul unde erau executaţi duşmanii Imperiului Austriac dar şi în Catedrala Catolică ridicată la 1200 unde este înmormântat Ioan de Hunedoara.
Centrul istoric al oraşului Alba Iulia este unul ce poate fi luat ca model de oricare alt oraş din România care deţine o zonă istorică medievală. Zona este închisă circulaţiei iar turiştii se pot deplasa liber sau, în interiorul cetăţii cu nişte maşinuţe individuale. Este greu să explici în cuvinte frumuseţea urbanistică deosebită a acestei zone istorice. Bilete de intrare trebuie cumpărate, 15 lei adulţi şi 5 lei elevi, doar în zona cetăţii romane, în rest accesul fiind liber.
Întreg complexul muzeistic este patronat de Primăria Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia care a fost şi sponsorul reportajului prin cei doi ghizi. Poate că primarul nostru Cătălin Flutur îşi va face drum şi pe la colegul său liberal Hava, primarul oraşului, pentru că va avea ce vedea şi învăţa, multe din realizările de aici putând fi preluate cu succes şi pentru centrul istoric al Botoşaniului.
Reportajele de vacanţă filmare, patru la număr, vor fi difuzate pe Tele’M Botoşani, emisiunea Lumea lu’ Rotundu, începând cu prima sâmbătă din luna septembrie.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 24.09.2016
Bancul zilei: Răspuns logic
China a betonat o portiune din Marele Zid
Rusia: Un copil a supravietuit trei zile in taigaua siberiana
Ministrul Muncii: Guvernul nu are cum sa plateasca tuturor magistratilor salarii majorate cu 18%
Surse: Nemultumire in ALDE din cauza "achizitiilor penale" facute de Tariceanu.
Gorghiu la RFI : Nu vor fi tehnocrati din Guvernul Ciolos pe listele PNL pentru alegeri
Fostul baron de Constanta Nicusor Constantinescu, urmarit penal de procurorii DNA intr-un nou dosar
DLAF: Mai multe pedepse cu suspendare decat cu executare, pentru fraude cu fonduri UE
Papa Francisc: Jurnalismul bazat pe barfe si minciuni este o forma de terorism
Klaus Iohannis: Nu stiu daca se poate relua votul in Senat;
Oprea are posibilitatea sa demisioneze ca sa detensioneze situatia
De ce au iesit oamenii in strada. Dragnea, PSD si restul nu vor intelege niciodata asta
ANAF: De la 1 ianuarie 2017, nu va mai primim declaratiile pe hartie daca se pot depune si online
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă