Divergenţele legate de repartizarea fondului de rulment către Vama Rădăuţi Prut continuă odată cu apropierea şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Botoşani. Conducerile spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean au adresat un memoriu executivului prin care justifică solicitările de finanţare din fondul de rulment, concret, pentru fiecare obiectiv în parte. Vicepreşedintele Dorin Ciuştea susţine în continuare repartizarea celor 10 miliarde către unităţile medicale, dar votul consilierilor va fi hotărâtor în şedinţa de joi
Nu vreau să fac din această problemă una politică. Eu voi pune problema în funcţie de necesitate. Dacă va fi înţeleasă şi percepută şi de colegii mei e bine, dacă nu asta este. Îmi spun punctul de vedere fiindcă am sarcina de a coordona activitatea spitalelor şi instituţia are datoria de a le finanţa. Spitalele botoşănene au trimis un memoriu către instituţie privind necesarul de cheltuieli pentru reabilitare, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Fiecare unitate spitalicească are un program de investiţii şi reparaţii ce necesită fonduri de la Consiliul Judeţean, iar altă sursă de finanţare nu există. Dorin Ciuştea recunoaşte că unii au solicitat sume exagerate, dar din noianul de solicitări primite trebuie onorate cele mai importante. Din punctul său de vedere importantă este continuarea unor investiţii, ce trebuie finalizate, fiindcă altfel nu se justifică banii daţi de instituţie până în prezent şi investiţiile care trebuie făcute pentru funcţionarea în condiţii normale a unităţilor spitaliceşti în cauză.
Inspecţia Sanitară a făcut un control la trei unităţi şi a stabilit că trebuie făcute nişte lucrări de canalizare obligatorii că dacă nu le retrage autorizaţia de funcţionare. Trebuie alocate la fiecare între 50.000-100.000 lei. Nu
Nu mi se pare o sumă aşa de mare. La Vamă ce vom face? O să dăm 1.000.000 lei, facem studii de fezabilitate, vom face şi un proiect de vreo 2-3 sute de mii lei, a justificat Dorin Ciuştea. Acesta a adăugat că nu se poate face licitaţie fără sursa de finanţare, astfel încât banii vor fi blocaţi. Totodată, vicepreşedintele CJ Botoşani a subliniat că fondurile ar trebuie repartizate corect pentru toată lumea, fiindcă botoşănenii au mai mare nevoie în termen scurt de spitale decât de o vamă.
Este necesară o repartizare corectă şi justă a fondurilor. Câtă lume din Botoşani va beneficia de serviciile vămii şi câţi beneficiază de serviciile spitalului. Este o chestiune relevantă pentru activitatea noastră, a concluzionat vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Chiar dacă Dorin Ciuştea şi colegul său din PNG Mihai Jităraşu ar vota împotrivă, social democraţii în frunte cu preşedintele Conţac pot, prin prezenţa în formaţie completă, să obţină 50+1 din voturi, pentru a acorda banii construirii vămii. Într-un anume fel, dacă privim lucrurile prin importanţa lor socială, vicepreşedintele Ciuştea are dreptate. Banii ar trebui îndreptaţi către spitale, vama mai putând aştepta. Mai mult, vama ar trebui finanţată din bani guvernamentali, pentru că veniturile realizate din activităţile vamale se duc direct la bugetul naţional şi nu la cel local. Apoi, vama este o unitate ce aparţine Executivului, prin Direcţia Generală a Vămilor, pe când Consiliul judeţean este for legislativ şi poate decide fără nici un fel de consecinţe ca banii să ajungă în unităţile spitaliceşti. Oricum, controversa dintre vicepreşedintele Ciuştea şi preşedintele Conţac va fi tranşată prin votul consilierilor judeţeni. (Bianca ALBU)