Inundaţiile de la Botoşani au lăsat serios de lucru în urmă. Apele s-au retras, însă echipele de intervenţie au de rezolvat o problemă majoră. Subprefectul judeţului, Mihai Elvădeanu informează că la ora actuală 82 de fântâni sunt inundate şi pline de nămol. Oamenii nu au de unde să-şi procure apă. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu primarii din Coşula, Copălău şi Prisăcani, unde se află fântânile, urmează să golească apa cu motopompele şi să le cureţe pe cele care au şi nămol. Apoi, reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică vor dezinfecta fântânile respective.
În o a doua etapă urmează să fie efectuată o evaluare preliminară a pagubelor.
În total au fost afectate 15 localităţi, 1.711 hectare teren arabil şi 428 ha păşuni şi fâneţe. Locuinţe inundate au fost 30 în total, gospodării şi anexe în număr de 163 per total judeţ. Nu avem locuinţe distruse, doar afectate. Rămâne de văzut în ce măsură. Mă refer la locuinţele de chirpici la care efectele pot apărea la un anume interval de timp. Dacă se înmoaie lutul există pericol de prăbuşiri, a declarat subprefectul Elvădeanu.
Drumurile judeţene au

fost afectate pe o rază de circa 8 km şi se circulă cu dificultate (foto) la Coşula, Coşula Oneaga şi Truşeşti. Totodată 6 drumuri comunale au fost de asemenea afectate şi 36 km de drum sătesc pe care se circulă greu. Au fost afectate şi două poduri la Mihălăşeni şi Băluşeni şi 143 de podeţe. Imediat ce s-a putut pătrunde în zonă au început să apară şi ajutoarele. O societate din municipiul Botoşani a donat 2.000 litri de apă minerală pentru oamenii cărora fântânile le-au fost inundate. Mănăstirea Coşula a găzduit 3 bătrâne sinistrate peste noapte. În total, 16 persoane fiind sinistrate. Consiliul Judeţean Botoşani a rezolvat problema alimentelor pentru 11 persoane sinistrate de la Coşula cu suma de 2.500 lei.
Crucea Roşie şi ISU Botoşani au asigurat aşternuturi şi paturi pentru persoanele sinistrate la Coşula.
Am stabilit prin ordin componenţa comisiei de evaluare a pagubelor care va verifica în perioada 25-30 aprilie la faţa locului dacă evaluările făcute de comisiile locale sunt corecte. În urma acestor evaluări se vor face propuneri către Guvern pentru acordarea de ajutoare persoanelor sinistrate, a mai adăugat Mihai Elvădeanu. (Eliza Sofian)