Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8795
De la 07 Ianuarie 2003
120643424

Manifestări antisemite sau teribilism? Ambele fac Botoşanii de râs

  • 24 April 2009, 23:00

Comunitatea evreilor din Botoşani a avut parte de o surpriză neplăcută chiar în preajma sărbătorilor pascale. Cimitirul evreiesc, ce datează de prin anii 1880, a fost profanat de nişte tineri teribilişti care au găsit drept modalitate de a-şi arăta vitejia, demolând pietrele funerare.
Incidentul s-a petrecut pe 14 aprilie, administratorul Ilie Iordache fiind cel care a descoperit abominabila faptă, anunţându-l pe şeful Comunităţii Evreilor din Botoşani, David Iosif. „S-au profanat nişte monumente, vreo 24-25, am anunţat Poliţia. Am anunţat şi organele de la Bucureşti, la Federaţie. După părerea mea cred că era un grup în stare de ebrietate fiindcă am găsit şi nişte sticle goale pe acolo şi o rangă. Nu poate fi ceva legat de antisemitism, inscripţii. Rea voinţă a fost că le-au distrus. Este o pată şi pentru municipiul Botoşani şi pentru noi. E cam dureros cu morţii acolo că nu i-a lăsat să se odihnească şi au făcut un act de cruzime. În afară că le-au demolat, le-au şi spart în bucăţi din care nu se mai poate face nimic cu ele. Sunt monumente foarte vechi din marmură, numai specialiştii le pot evalua”, a precizat David Iosif, specificând că, în toţi anii de când este preşedinte, de 10 ani, nu au fost probleme nici la Sinagogă, nici la cimitir.
Pe o întindere de 12 hectare, cimitirul nu are asigurată pază pe parcursul nopţii, administratorul fiind prezent până la 16.00-17.00. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, pozaBotoşani, Manuela Ieremie spune că din primele cercetări efectuate s-a stabilit că în perioada 12– 14 aprilie, în acest cimitir au pătruns un grup de 7 suspecţi care din teribilism au doborât monumentele funerare. Cimitirul are pază proprie din partea Comunităţii Evreieşti, însă doar pe timpul zilei, după care poarta este închisă, nefiind permis accesul nimănui.
Gardul împrejmuitor are însă anumite locaţii distruse prin care se poate pătrunde. Astfel au pătruns acei tineri ce obişnuiau să frecventeze cimitirul unde consumau băuturi alcoolice. „Pietrele funerare au fost doborâte la pământ şi distruse prin cădere. Avem aceşti 7 suspecţi faţă de care administrăm probe în vederea tragerii la răspundere penală. Nu am primit încă o evaluare a pagubelor. Urmează cu procurorul de caz să stabilim cu exactitate încadrarea juridică, respectiv profanare de morminte sau distrugere. Nu este vorba de nişte acte antisemite ci doar de teribilismul unor tineri care aşa au înţeles să se manifeste”, a subliniat Manuela Ieremie.
La faţa locului, se pot vedea şi acum urmele lăsate de tineri. Pietrele funerare sunt distruse în totalitate, arătând ca după bombardament. „Ce le-au făcut pietrele astea de s-au răzbunat aşa pe ele? Probabil că sunt nişte tineri din ăştia care nu fac nimic de au avut aşa o putere. Ia uitaţi, numai piatra asta cât e de mare… Cum au doborât-o la pământ”, a spus un botoşănean care îi mai dă din când în când o mână de ajutor administratorului cimitirului. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Studentă în… călduri
Organizează distracţii de neuitat
Ciorbă ardelenească
Comunicat de presă „Vivat Veselia”
Horoscop
Voi începe cu România ...
Cine se teme de cetăţenia europeană pentru basarabeni?
Represiunea regimului comunist al lui Voronoin condamnată la Parlamentul European
În Izolator am trăit cele mai îngrozitoare clipe din viaţa mea
Comentariul comentariilor LXIV
(Ioan Rotundu)
Mii de basarabeni trimit cereri pentru a redeveni cetăţeni români
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 25 aprilie
Schimbări, cu scandal, la şefia Serviciului de Pază şi Ordine Flămânzi
Sistemul sanitar botoşănean se îndreaptă către colaps
Pesediştii botoşăneni apreciază că sunt avantajaţi la europarlamentare
Târgul meşterilor populari la cea de-a treia ediţie
Pesediştii se bucură că nu mai au oprelişti la şefia instituţiilor
Crin Antonescu vine la Botoşani
Încă o biserică în curte de spital
Modernizarea drumurilor loveşte în veniturile medicilor de familie
Noi reglementări în accederea la catedră
Bursa locurilor de muncă, cu părţile ei plăcute şi mai puţin plăcute
Se pregăteşte politizarea conducerilor de spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă