Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2873
De la 07 Ianuarie 2003
123661619

Analize gratuite pentru sân şi col uterin pentru femeile din Botoşani

  • 24 August 2009, 23:00

Unitatea Mobilă de Diagnostic a Fundaţiei „Renaşterea” va începe astăzi, marţi, 25 august 2009, efectuarea analizelor gratuite pentru sân şi col uterin, în cadrul unui program destinat femeilor din Judeţul Botoşani. Unitatea Mobilă „Renaşterea” va staţiona timp de două săptămâni, în Municipiul Dorohoi, pe Pietonal (str. Grigore Ghica).
Evenimentul de lansare a programului va fi marcat, începând cu ora 10:00, de prezenţa mai multor personalităţi din judeţ, printre care se numără Deputatul Andrei Dolineaschi, Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Tamara Ciofu, Inspectorul Şcolar, Mihaela Huncă, Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu şi alte personalităţi din domeniul medical.
„Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să îl preţuim şi să îl păstrăm, înainte de a ne îmbolnăvi! Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta să depistăm o posibilă afecţiune în stare incipientă şi a ajunge mai simplu şi mai sigur la vindecare. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă”, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
Programul „Renaşterea – Diagnostic Mobil Sân şi Col Uterin” respectă directivele europene privind calitatea serviciilor medicale, fiind dotat cu aparatură medicală nouă, de ultimă generaţie. Fundaţia Renaşterea a adus în ţară primul centru mobil pentru investigaţii de sân pozaşi de col uterin, pentru diagnosticarea precoce a cancerului. În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate: un cabine de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf. Acest vehicul se deplasează prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau.
Mamografia este un examen radiologic pentru detectarea cancerului de sân. Mamografiile pot arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia sau medicul acesteia să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile de peste 40 de ani. Unitatea Mobilă de Diagnostic „Renaşterea” realizează gratuit această investigaţie, pe baza unei trimiteri din partea unui medic specialist sau de la medicul de familie al solicitantei, în care să se menţioneze „Pentru mamografie bilaterală”.
Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea cu ajutorul unei periuţe a unei probe din colul uterin (prin vagin). Proba este prelevată de către un cadru medical şi apoi este examinată pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existenţa modificărilor poate indica un stadiu pre-canceros sau canceros al colului uterin. Această investigaţie este recomandată femeilor care şi-au început viaţa sexuală. Pentru acest tip de analiză nu este necesară trimiterea din partea unui medic specialist sau de familie. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Steagul României ars la Seleus de către extremişti sârbi
reacţia deputatului Tudor Pantaru
Biserica Ortodoxa Sârbă instigă la violenţă împotriva românilor
în Timoc şi a Părintelui Boian
Ţigări în valoare de 5200 de lei confiscate în week-end
100 de coşuri de gunoi „bucureştene” vor fi montate, de luni, în Flămânzi
Sfârşitul este aproape
Horoscop
Nemulţumirea lui Boc
Românul şi vremea ierbarelor şi a insectarelor
La 24 de ani, Daniela face minuni. Sunaţi-o!
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 25 august
Copil dispărut fără urmă
Optează spre o carieră militară!
Tradiţiile, arta, educaţia sunt valori care nu au graniţe
Cozi la protezele medicale
Neglijenţa îi costă, şi nu bani puţini
Bac cu noroc pentru unii, fără noroc pentru alţii
Pază severă pentru fetele din centrele de plasament
unele dintre ele sunt suspectate de practica prostituţiei
Pază severă pentru fetele din centrele de plasament
unele dintre ele sunt suspectate de practica prostituţiei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog