Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3131
De la 07 Ianuarie 2003
123154379

pnl

Din culisele mediatizatului furt de la Memorialul Ipoteşti

  • 24 August 2011, 23:00

Dezvăluirile făcute de către managerului Memorialului Ipoteşti, Miluţă Jijie, cu privire la dispariţia misterioasă a unor obiecte de patrimoniu şi înlocuirea cu copii perfecte a scandalizat opinia publică şi a pus poliţiştii botoşăneni în alertă.
Potrivit plângerii existente lipsesc: o icoană cu foiţă de aur, sfeşnice, pocale, port-pahare, fructiere de argint. De asemenea, din instituţie lipseşte un medalion de aur, de dimensiuni foarte mari, care se presupune că a fost furat. Piesa avea o valoare de inventar de 20 de milioane de lei, preţ plătit, în 2000, în momentul achiziţiei.
Tot scandalul a fost declanşat de la plecarea muzeografului Ana Florescu, care a câştigat un post ca şef Secţie de artă în cadrul Muzeului Judeţean. Aşa cum era normal, aceasta trebuia să predea gestiunea către o comisie de inventar.
Din primele constatări făcute de către membri printre care şi Marius Ştefanache, a reieşit grozăvia care a făcut înconjurul ţării. Cine a prădat Memorialul va fi descoperit de profesionalismul poliţiştilor. Deocamdată, persoana arătată de reprezentanţii Memorialului ca fiind „infractorul” după primele evidenţe Ana Florescu, se apără.
„Inventarul nu a fost cerut de domnul Jijie pentru a clarifica situaţia patrimonială a bunurilor culturale de la Memorialul Ipoteşti, ci a fost cerut de faptul că datorită admiterii mele la concurs pentru funcţia de muzeograf şef Secţie artă.
Trebuia să fac predarea gestiunii. Şi aici este o poveste cu gestiunea. Eu nu ştiu să fi primit vreodată o decizie de gestionar nici de la vechea conducere, nici de la actuala. Am într-adevăr, o parte de gestiune preluată cu acte, de la Marius Ştefanache.
De fapt, nu cu acte….ci o preluare faptică, fără să am o modalitate de a compara dacă piesele preluate sunt aceleaşi care au fost preluate de la Muzeul Judeţean Botoşani, la momentul în care Memorialul a devenit instituţie de sine stătătoare şi nici celelalte piese care au fost ulterior achiziţionate şi se găseau în gestiunea lui Marius Ştefanache, în perioada 1999-2000, administrator la Memorial”
a declarat muzeograful Ana Florescu.
Aceasta a explicat şi „lipsa” din gestiune a adevăratelor icoane de pe iconostas din bisericuţa familiei Eminovici. „În vederea predării inventarului, Marius Ştefanache care făcea parte din comisie a cerut demontarea icoanelor de pe iconostas pentru a fi măsurate, evaluate. Faptul că au existat diferenţe între dimensiunile trecute în acte şi dimensiunile reale ale pieselor, dumnealui mi le-a imputat mie, deşi în 2001 piesele au intrat în restaurare.
S-a restaurat atunci iconostasul şi câteva icoane. Restauratorul de atunci Stelian Onica, a restaurat doar ceva la poziţia iconostasului. Domnul Onica a predat un dosar de restaurare complet. Atunci când am semnat listele de preluare ale inventarului de la Biserica familiei Eminovici am semnalat pe cea de a 11-filă că există diferenţe. A rămas ca eu şi preotul de atunci, Sandu Ionuţ, să revenim la măsurarea icoanelor şi la înscrierea în acte a dimensiunilor exacte”
a făcut precizarea Ana Florescu.
Deocamdată, din punct de vedere contabil, nu există un inventar scripti cu care Ana Florescu s-a încărcat în gestiune, ci doar nişte file de inventar care n-au în spate existenţa unei comisii de inventar în faţa căreia a avut loc predarea-primirea.
Orice inventar de predare-primire sau de control se desfăşoară în baza unei decizii de inventariere emisă de conducătorul unităţii şi a unei comisii din care să facă parte şi specialişti.
Aceste condiţii ale legii n-au fost respectate, nu există în contabilitatea Memorialului un inventar scriptic care să fi fost confruntat cu vreun alt inventar faptlc, deşi legea contabilităţii obvligă conducerea unităţii să facă inventarierea bunurilor la fiecare început de an calendaristic. Muzeografa Ana Florescu n-a avut inventar anual niciodată şi nici n-a fost pusă în cunoştinţă de cauză că are asupra sa o gestiune şi din ce este ea formată.
Culmea este că nici pe total Memorial nu există un inventar actualizat cu toate exponatele muzeale deţinute. Ca specialist în domeniu, managerul Jijie trebuia să ceară la preluarea gestiunii Memorialului şi inventarierea patrimoniului. N-a cerut aşa ceva şi nici n-a dispus inventarierea întregului patrimoniu la început dfe an. Dacă făcea această operaţiune, acum muzeografa Ana Florescu nu mai avea portiţă de scăpare.
După cum stau lucrurile, şi dacă piesele lipsă au fost cu adevărat furate s-au falsificate, răspunderea muzeografei nu prea există. Dar există răspunderea compartimentului financiar-contabil şi al directorului economic care n-au respectat legea.
(Adrian Marcu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Măsluire ratată a cauzelor unui incendiu de pădure
Ioan Rotundu
Locuri de muncă prin Uniunea Europeană pentru botoşăneni
14.500 lei ajutoare sociale plătite necuvenit şi de recuperat
Criterii noi pentru gradaţiile de merit în învăţământ
Disponibilizare colectivă la societatea Dorotex
ÎConducător auto fără permis și beat în ultimul hal
Vicele Alexa solicitat să păzească rufele de găinaţul ciorilor
Tot mai mulţi botoşăneni îşi mută casa peste hotare
Reţeta zilei: Pui cu capire
Caricatura zilei
Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea bătrânului camionagiu
Topul salariilor la preşedinţii Consiliilor judeţene
UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale -
Elena Udrea se leapădă de culoarea portocalie
Iliescu vrea din nou votul pe liste
Are BNR nevoie de mai mult aur?
La 20 de ani de la nastere R. Moldova este in pragul CONTRAREVOLUTIEI
De la Chişinău. Încă o palmă, pe obrazul României
Protest al tinerilor basarabeni pentru introducerea Limbi Române în Constituţia R.Moldova
Dorinţa şarlatanului Iliescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog