Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8454
De la 07 Ianuarie 2003
120643083

Cum a fericit soţii Aramă o familie cu 9 copii

  • Ioan Rotundu
  • 24 December 2017, 23:00

In dimineaţa zilei de vineri, 22 decembrie, în casa soţilor Gabriela şi Dumitru Atomei din satul Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti, cei 9 copii au primit vizita unui Moş Crăciun carte n-a venit îmbrăcat în halat roşu şi cu barbă albă, ci într-o ţinută modestă de stradă
, La poarta lor a oprit un autoturism a cărui port bagaj era plin până la refuz iar pe bancheta din spate se puteau vedea multe cutii de confecţii pline cu haine. Imediat ce s-a aflat de prezenţa noastră la poartă, soţii Atomei au ieşit urmaţi de vreo cinci copii cu vârste cuprinse între 6 şi n14 ani cel mai mare.
„Crăciuniţa”, dacă o putem numi aşa pe Velica Aramă, a început să le umple braţele cu pachete care cuprindeau alimentele pentru masa de Crăciun. Multe şi diverse alimente, de la zahăr, ulei la carne, preparate din carne, sucuri şi cozonaci. Au urmat cutiile cu jucării.
Cei rămaşi în casă, cu vârste între un an şi şase luni până la 5 ani, când au dat cu ochii de cutiile frumos colorate şi au descoperit în ele păpuşi şi alte jucării, bucuria le era imensă. Spre final s-au deschis portierele din spatele maşinii şi si li s-au pus în braţe cutiile cu fel de fel de hăinuţe şi rochiţe pentru cei mici dar şi pentru cei mărişori.
Cine sunt soţii Gabriela şi Dumitru Atomei? Sunt o familie de tineri, au până în 35 de ani şi au 9 copii. Soţul lucrează pe unde poate, soţia este casnică şi abia reuşeşte peste zi să facă faţă întreţinerii copiilor. Dimineaţa începe cu un dejun din ce-a rămas de cu seară, apoi pozaapoi vine pregătirea mesei de prânz iar seara pâine sau mămăligă şi ce se mai poate. A da zilnic mâncare la 9 copii şi cu ei doi, 11, nu este deloc uşor. Numai să cumperi pâinea şi este nevoie de bani mulţi. Iar întreaga familie trăieşte din alocaţia pentru copii, neavând alte venituri decât ce câştigă soţul din munca ocazională şi ce pot strânge vara de pe bucata de pământ pe care o deţin.
Cine sunt cei care au adus bucuria în casa familiei Atomei. Soţii Aramă nu sunt persoane publice, nu deţin funcţii la stat, sunt pur şi simplu doi pensionari. Velica a lucrat pe vremuri în Cooperaţia de consum iar soţul, Eugen, a fost medic veterinar şi cu ani în urmă a condus Direcţia Sanitar - Veterinară Botoşani. În schimb au o mică afacere, o farmacie veterinară şi o clinică unde doi medici veterinari tineri tratează animalele de casă. Nu sunt bogaţi dar nici săraci, dar au sufletul mare şi din agoniseala lor ajută pe ei necăjiţi.
Anul trecut soţii Aramă au făcut o donaţie financiară substanţială Căminului de bătrâni din Truşeşti. Tot în ajunul Crăciunului. Fiica lor, care este psiholog la IJP Botoşani, a venit însoţită de un grup de poliţişti şi i-au colindat pe bătrânii care au plâns de bucurie.
Vineri, la Dumbrăviţa, 9 copii au zâmbit fericiţi şi nu ştiau la ce să se uite mai întâi. Au luat în mâini cutiile cu păpuşi şi alte jucării şi priveau curioşi la pachetele cu alimente. Camera lor, şi aşa micuţă, a devenit neîncăpătoare după ce s-au depozitat toate pachetele primite.
Am stat de vorbă cu soţii Atomei. Nu pozase plâng de sărăcie, nu se jeluiesc că nu primesc ajutoare sociale iar căsuţa lor cu două camere micuţe li se poare încăpătoare.
Aparţin de cultul penticostal iar credinţa în Dumnezeu le dă puterea de a trece peste toate greutăţile. Nu fac un secret. Velica Aramă, fană a emisiunii Lumea lu’ Rotundu, m-a rugat să-i găsesc o familie cu mulţi copii căreia să-i asigure masa de Crăciun. Când m-a sunat, mă aflam la Şcoala din Dumbrăviţa, unde primarul Romică Magopeţ avea o întâlnire cu sătenii. L-am întrebat dacă există prin sat familii necăjite. Aşa am aflat de familia Atomei şi aşa a ajuns familia Aramă să le ofere tot ce este necesar pentru masa de Crăciun.

Ne-am despărţit amical de copii care au ieşit în pragul uşii să-şi ia la revedere,. Cei mărişori erau curioşi să vadă camera de filmat. Am remarcat că, deşi micuţi, copii au dovedit că sunt bine educaţi, au bunul simţ şi mai ales ascultători de părinţi. Mi s-a spus că toţi învaţă bine la şcoală.
Soţii Aramă a făcut familia Atomei fericită în zilele de Crăciun: Un gest umanitar total dezinteresat. Dar Crăciunul ţine trei zile iar anul 365 de zile. Din păcate, actuala guvernare, cele trecute, n-au făcut nimic pentru a îmbunătăţi viţa familiilor cu mulţi copii. Alocaţia lunară este extrem de mică şi nu există interes să fie majorată. Cică nu sunt bani. Nu sunt, pentru că se fură în draci iar în curând se va fura în văzul nostru, pentru că noile legi sunt făcute să protejeze hoţii şi infractorii şi să-i umilească pe cetăţenii care muncesc cinstit.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Felicitare Primăria Avrămeni
Felicitarea primarului Costel Romanescu
Felicitare Primăria Coţuşca
Felicitare Primăria Ibăneşti
Felicitare CONREC SA Botoşani
Felicitare Consiliul Local şi Primăria Ungureni
Felicitare Consiliul Municipal şi Primăria Botoşani
Catrenul săptămânii
Peter Simon, europarlamentar social-democrat, critica dur, la RFI, modificarea legilor justitiei:
Valorile europene nu sunt negociabile
Primarul Iasiului: Nu poti bate cu pumnul in masa la Comisia Europeana cand tu esti descaltat
Vladimir Putin: Rusia trebuie sa fie un lider absolut in crearea unei arme de noua generatie,
pentru a-si asigura suveranitatea
Administratia Trump ia in calcul separarea copiilor clandestini de parintii lor intrati ilegal in SUA
Inalta Curte a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala
pentru legile prin care majoritatea PSD-ALDE a modificat legile 304 si 317
Secretarul general al Consiliului Europei face apel la Klaus Iohannis
pentru a solicita expertiza Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarea legilor justitiei
Dragnea, despre organizarea unui referendum pe tema redefinirii familiei: Da, cat de repede
Bancul zilei: Dorinţe somnoroase
Horoscopul zilei de 26.12.2017
Vf. Câmpului - Tradiţii de Crăcium
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă