Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24780
De la 07 Ianuarie 2003
112935618

Botoşani: Laşitatea primarului Portariuc nu este susţinută de lege

  • Ioan Rotundu
  • 24 February 2014, 23:00

Nepriceput în treburile administraţiei publice locale, arogant şi tupeist în a epura politic aparatul de specialitate al Primăriei, incapabil să-şi onoreze promisiunile electorale, primarul Ovidiu Portariuc dă acum dovadă şi de laşitate nu numai în viaţa de familie ci şi în îndeplinirea atribuţiunilor cu care este investit prin lege.
Scandalul dintre Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement şi primarul Ovidiu Portariuc este de notorietate. Primarul a impus tuturor şefilor din Primăria Botoşani interdicţia de a mai furniza informaţii la solicitările presei locale. Ţurcanu a încălcat această interdicţie, motiv pentru care primarul a încercat să-l demită din funcţie.
Numai că Direcţia condusă de Erugen Ţurcanu nu este subordonată primarului Portariuc ci Consiliului Local Municipal, iar consilierii locali au refuzat să-l demită pe Ţurcanu. Primarul n-a cedat lupta şi a înfiinţat o Comisie de disciplină care să-l ancheteze pe Ţurcanu. Comisia înfiinţară de Portariuc nu are temei legal şi nu este opozabilă lui Ţurcanu, din moment cfe acesta se subordonează CLM-ului şi nu primarului. Se pare că o minte luminată l-a atenţionat pe primar că este pe cale să comită un abuz, aşa că primarul, în mod laş, a dat dispoziţie viceprimarului Cătălina Lupaşcu să stabilească ea sancţiunea pentru Ţurcanu pe baza Raportului Comisiei de disciplină.
Altfel, spus, Portariuc a băgat-o în gura lupului pe liberala Lupaşcu, încercând astfel să creeze disensiuni între PNL şi PDL, în speranţa că cele două partide nu vor mai colabora în CLM.
Dispoziţia primarului Portariuc către viceprimarul Lupaşcu este şi ea ilegală. Legea 215/2001 privind administraţia publică locală la art 62 al.5 lit. e prevede că primarul „numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condiţiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local”.
Această prerogativă a primarului nu se poate delega viceprimarului decât numai în condiţiile art. 72 al.1 din aceeaşi lege: „În caz de vacanţă a funcţiei de primar, precum şi în caz de suspendare din funcţie a acestuia, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezenta lege vor fi exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local cu votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie.”
Primarul Portariuc neaflându-se în vreuna din situaţiile prevăzute de lege, el nu putea delega competenţa de sancţionare către viceprimarul Cătălina Lupaşcu.
Am discutat cu foştii primari Florin Egner şi Cătălin Flutur şi ambii mi-au declarat că atribuţiunile legate de raporturile de muncă sunt în responsabilitatea directă a primarului şi ele nu pot fi delegate viceprimarului. Dacă primarul este în concediu de odihnă, de boală sau în delegaţie, cel de la resurse umane va aştepta emiterea deciziei de sancţionare până ce primarul va fi în activitate.
Aşadar, viceprimarul Cătălina Lupaşcu nu numai că nu are obligaţia de a respecta dispoziţia primarului dar dacă ar pune-o în aplicare ar comite o ilegalitate pentru care ar fi direct răspunzătoare.
Dacă primarul Ovidiu Portariuc ţine neapărat să-l sancţioneze pe Eugen Ţurcanu trecând peste atribuţiunile consilierilor municipali, să semneze el direct şi personal decizia de sancţionare, adică să-şi asume răspunderea şi nu să dea dovadă de laşitate. Dacă n-a fost în stare să demonstreze neveste-si că-i bărbat, măcar celor care l-au votat să le dea satisfacţie ca-u votat un bărbat şi nu o muiere vădană.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Untelugentul!!!
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Chiftele ucrainene
MFP: Declaratia de impozit pe profit poate fi depusa fara sa fie certificata
Obligaţii suplimentare de plată pentru fondul de mediu
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Ponta: Mariana Câmpeanu a suferit un accident vascular
dar continuă activitatea la minister
Victor Ponta: Daca PNL se retrage de la guvernare, am mandat pentru a negocia o alta majoritate parlamentară
Victor Ponta a demis luni trei demnitari liberali
Scânteia din cenuşa creştinismului daco-roman
La volan, fără permis de conducere
Salvată din foc de poliţiştii de frontieră
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Botoșănenii își doresc KFC la Uvertura Mall
Are tupeu baba!
Ioan Rotundu
Ticăloşi în libertate
Ioan Rotundu
Victor Ponta insista ca UDMR sa intre la guvernare
Percheziţii DNA la două notariate, în dosarul privind retrocedările satului Nadal
anchetatorii pun sechestru pe toate terenurile retrocedate familiei Colteu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă