Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
36363
De la 07 Ianuarie 2003
108677343

Inginera informaticiană Dreţcanu ne explică cum stă treaba cu handicapaţii

  • 24 July 2009, 23:00

Preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap, Doina Dreţcanu a precizat că sistemul de protecţie a persoanei cu handicap la Botoşani a acumulat în decursul timpului o serie de carenţe istorice cauzate şi de faptul că există un puternic dezechilibru între zona protecţiei copilului şi cea a persoanei cu handicap.
„Deşi există 10.000 de persoane cu handicap în Botoşani, doar 355 se află în sistem rezidenţial. Din păcate în Botoşani nu există nici măcar tipuri de centre de servicii pentru persoane cu handicap, decât în număr de două. Persoanele cu handicap au opţiunea dacă nu de a fi îngrijite în familii de a ajunge într-un centru de acest tip în care au şi asistenţă medicală 24 din 24”, a declarat Doina Dreţcanu, specificând că deşi serviciile oferite pe zona persoanei adulte nu sunt destul de dezvoltate, există şi alte tipuri de centre anume de terapie ocupaţională, ateliere protejate, centre respiro.
„Acestea sunt tipuri de servicii adresate persoanelor cu handicap, în special celor ce vin din sistemul de protecţie a copilului care nu reuşesc să se integreze în societate fiindcă nu mai au cum să rămână în centrele de copii, iar centrele de adulţi nu există pentru căpătarea unor abilităţi socio- vocaţionale. Să fie consiliaţi în aşa fel încât să-şi găsească un loc de muncă şi să fie ajutaţi să se integreze în colectivul respectiv. Din totalul persoanelor cu handicap, doar 311 sunt angajate. Cei 97% din persoanele cu handicap din judeţ sunt la domiciliu, în îngrijirea familială. Trebuie să avem dezvoltate servicii care sunt oferite în sistem ambulatoriu, la domiciliu ori persoana cu handicap să fie dusă să i se presteze aceste servicii. Şi pe această zonă suntem deficitari”, a mai adăugat Doina Dreţcanu.
Există astfel de servicii dar în cadrul ONG, pe bază de proiecte cu finanţări internaţionale, dar apoi s-a restrâns şi s-au desfiinţat. Precizăm că deşi Doina Dreţcanu este de profesie inginer informatician, datorită susţinerii PSD, şi pentru că botoşănenii n-au mai ales-o parlamentar pentru încă un mandat, a ajuns în fruntea acestei Autorităţi Naţionale pentru Persoanele cu Handicap. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cordoş neagă cu vehemenţă abandonarea PDL-ului şi transferul la PSD
Vestiţi mesageri ai cântecului şi dansului popular vor „incendia” scena din pădurea „Ţiganca”
Patronul Romstal are doar opt clase si un business de peste 500 de milioane EUR
Regimul Voronin în complicitate cu Rusia pregătesc represiune în Basarabia
ce face UE şi NATO?
Din banii furaţi de la basarabeni Oleg Voronin şi-a luat Maybach de 500.000 de euro
„Hiszi a piszi” sau Prost eşti dacă-i crezi
Sex fără simţire
Gelozie
Este tânără şi vrea activitate!
Şi inundat, şi înjunghiat, şi cercetat!
Împuşcat cu o armă cu bile fiindcă a vrut să-şi spele maşina în iaz
Botoşaniul cam la coadă la scris proiecte
Bombă de aviaţie descoperită în albia râului Siret
Decese
Absolvenţii licenţiaţi la Spiru Haret sunt buni doar de suplinitori
Enache, medic la urgenţele stomatologice
Daningenr practică munca la negru
Lapte praf pentru copii, cât să nu moară de foame
Românul, canicula şi părul
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 25 IULIE
Ciupitul de fund
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă