Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25015
De la 07 Ianuarie 2003
118411558

Botoşani: Ex-prefectul Macaleţi este cercetat penal

  • 24 July 2013, 23:00

În credulitatea ei că mediul de afaceri român este sănătos, botoşăneanca Stela Brehuescu s-a apucat să înfiinţeze o fermă zootehnică. I-a trebuit mult timp până să răzbată prin hăţişul birocraţiei şi să ajungă cu ferma în deplină legalitate. Iar ca totul să fie în perspectiva intrării României în Comunitatea Europeană, a dus condiţiile de funcţionare a fermei la nivelul cerinţelor europene, primind şi codul european RO 0357400819.
Popularea s-a făcut cu vaci de înaltă valoare genetică din rasa FLEKWAIEH, provenienţă Austria, activitatea fermei începând în anul 1998. Având nevoie de furaje, a încheiat cu Agenţia Domeniului Statului, filiala Botoşani un contract pentru arendarea unei suprafeţe de păşune în zona localităţii Zăiceşti, comuna Băluşeni (contract 72/25.03.2002). În anul următor cere ADS-ului să-i concesioneze suprafaţa de 46 ha păşune în aceeaşi zonă a Zăiceştilor. În luna februarie 2004 conducerea ADS Botoşani aprobă concesiunea. Numai că familia Brehuiascu, în urma obţinerii concesiunii, va avea o surpriză şoc.
Au aflat că terenul abia concesionat este vândut şi că are un proprietar în persoana botoşăneanului Ion Tatarciuc, un întreprinzător ce şi-a pornit afacerea vânzând mici în piaţa centrală a Botoşanilor şi a ajuns, graţie ex-primarului Egner, să-şi ridice în aceiaşi piaţă un restaurant ce nu duce lipsă de clienţi.
Vânzarea acestei suprafeţe de teren s-a făcut într-un context în care apare implicat numele ex-prefectului Costică Macaleţi, a secretarului general al Prefecturii Botoşani, Gheorghe Munteanu, a Corneliei Pocreaţă şefa Cadastrului, primarii comunelor Răchiţi şi Băluşeni etc. Practic, Macaleţi, prefect la acea vreme, a semnat titlul de proprietate nr. 145589/12 februarie 2004 în favoarea Petronelei Cecilia Mazilu, decedată în urmă cu doi ani.
Titlul s-a semnat de către prefectul Macaleţi în condiţii total nelegale, dacă avem în vedere că titlul s-a emis în 12 februarie pe baza ordinului prefectural din 22 ianuarie 2004, dar în baza aprobării şedinţei Comisiei Judeţene de Fond Funciar din 13 februarie 2004. Cu alte cuvinte, prefectul a semnat în 12 februarie un titlul de proprietate ca urma să fie validat de Comisie a zi mai târziu. Să fie aceasta dovada că Macaleţi a lucrat pe bază de premoniţie?
Poate! Rămasă fără păşune, Stela Brehuescu a apelat la ajutorul prefectului. S-a dus miel în gura lupului, pentru că prefectul i-a vizitat ferma şi s-a „îndrăgostit” de o juncă. Cel puţin aşa susţine familia Brehuescu.
Pentru că prefectul n-a primit mult râvnita juncă, ajutorul acestuia s-a dus pe apa sâmbătei. Între timp, Mazilu, aşa decedată cum era, a făcut cerere către primarul din Băluşeni pentru a-şi vinde terenul păşune proaspăt atribuit de către prefectul Macaleţi. Afacerea se încheie la celebrul notariat al soţilor Agache din Botoşani, în scenariu apărând un moştenitor al Ceciliei Mazilu, ca vânzător al unui teren ce oficial nu l-a moştenit niciodată.
Este vorba de Alexandru Mazilu din Constanţa. Aşa se ajunge la cumpărătorul final, Ion Tatarciuc, un apropiat al prefectului şi a fostului primar Egner. Din acest moment, vacile din ferma lui Brehuescu rămân fără furaje. În schimb, la ADS, directorul Niculina Maxim o înştiinţează că are de plată arenda asupra terenului. Teren pentru care aceeaşi Maxim îşi dăduse acordul să devină proprietatea decedatei Cecilia Mazilu. Stela Brehuescu n-a acceptat să plătească preţul arenzii asupra unui teren ce nu-l stăpânea.
Numai că ea n-a conştientizat faptul că are de-a face cu birocraţii statului. Chiar dacă terenul nu mai era în proprietatea ADS, Maxim a cerut să i se plătească arenda până la data expirării contractului încheiat, adică şi pentru perioada februarie – mai 2004. Să ne amintim că prefectul a semnat titlul de proprietate pentru Mazilu în 12 februarie 2004. De ce pretenţii financiare ale ADS şi după această dată? Pentru că cineva n-a fost „motivat” să întocmească un act din care să reiasă rezilierea contractului de concesiune.
Brehuescu n-a plătit, dar birocraţia a funcţionat. Recent, calculată la suma de 12.380.000 lei vechi, restanţa de plată a devenit forţă executorie. ADS a introdus blocaj pe toate conturile bancare ale fermei şi familiei Brehusescu. Aşa s-a ajuns ca activitatea fermei să fie blocată din nou. Desigur, va urma un proces lung şi costisitor, în urma căruia poate că lui Brehuescu i se va face dreptate. Dar va fi ea despăgubită la nivelul pierderilor efective şi a situaţiei jenante în care este pusă? Greu de spus. În paralel,
Brehuescu a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care reclamă modul ilegal prin care a fost împroprietărită decedata Cecilia Mazilu. În aceste zile plângerea a fost primită spre anchetă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Rând pe rând, fostul prefect Costică Macaleţi, Gheorghe Munteanu - fostul secretar general al Prefecturii Botoşani, Cornelia Pocreaţ㠖 fostă director la Cadastru, foştii primari ai comunelor Răchiţi şi Băluşeni etc. vor fi anchetaţi.
Dacă vor fi sau nu şi vinovaţi de acuzaţiile ce li se aduc, vom afla după ce procurorii îşi vor încheia ancheta. Ca un fel de epilog, terenul unde trebuia să fie împroprietărită cu adevărat acea Petronela Mazilu este şi în prezent pârloagă. Nu interesează pe nimeni pentru că n-are valoare productivă. Nici măcar făcut cadou! (Ioan Rotundu)
JD 12 octombrie 2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Ardeleanul la maternitate
Gastronomie: Fii afurisită gâscă!
Pomana publică, greu de învins!
Păcatul credinţei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă